2012. május 17., csütörtök

 

 

MIT MOND A HALACHA

 

  A NYILVÁNOS MEGSZÉGYENITÉS TILALMA

 

   Kérdés: Szabad-e valakit nyilvánosan megsérteni, azzal  hogy több ember jelenlétében kifigurázzuk  testi hibáját (például azt hogy dadog), még ha  ez köztudott is  és a  sértő nem fed fel ezáltal semmilyen "titkot"?

   

Válasz:

 

      A Tóra elitéli és tiltja felebarátunk nyilvános megszégyenitését. Bölcseink még egy sort szigoritottak a tilalmon. A Talmud példának hozza fel a megszégyenités azon fokát, amikor a nyilvánosan megszégyenitett elpirul,  vagy "a piros helyett jön a fehér" , ami azt jelenti hogy a megsértett elfehéredik szégyenében.

 

     A Tórai tilalmat 3.Mózes, 19. 79-ben találjuk: "fedd meg felebarátodat (de) ne viselj miatta vétket!" Ezt Bölcseink úgy értelmezték, hogy a feddés nem szabad hogy bántó és sértő legyen, mert "aki megszégyeniti felebarátját nyilvánosan – nincs része a túlvilági üdvösségben" (Babilóniai Talmud, Szánhedrin 99,b). Ezt a talmud Támár esetéből  vezeti le, aki hajlandó lett volna meghalni, de nem akarta megszégyeniteni apósát, Jehudát.

 

A Talmud máshelyütt (BT Bava Mecia 58,b) azt mondja hogy a nyilvános megszégyenités olyan mint a vérontás. Igy pászkenol Maimonidés is.(Hilchot Déot, 6,8).

 

       A nagy jeruzsálemi rabbiról, rabbi Jehósuá Diszkinről mesélik, hogy amikor nagybetegen napi Tóra előadását tartotta, samesza időnként egy pohár teát tett elé, amibe több kanál cukrot tett, orvosi utasitásra, hogy lesüllyedő cukrát felemelje.

 

    Egyszer jött a rebecen kétésgbesetten, hogy a konyhában a teáskanna mellett egy doboz sót talált cukor helyett és valószinü, hogy a samesz tévedésből sót tett a rabbi teájába ami életveszélyes lehet számára.

 

Ez lehetetlen – mondták a bócherok – a rabbi csak nem itta volt meg a sós teát...

 

Nem volt mit tenni, megkérdezték és Diszkin rabbi azt mondta: a tea valóban nagyon sós volt, de csak nem szégyenithettem meg a szegény sameszt, aki ezt tévedésből tette.

-         De ez életveszélyes, mondták neki.

Erre ő Támár példáját hozta fel, aki hajlandó volt meghalni - - -

 

Összegezés: Szigoruan tilos, amit csak nyilvános bocsánatkérés tud eliminálni. Egyébként az ilyen vétkekre a Jom Kippuri böjtölés sem segit, amig az elkövető meg nem követi azt akit vérig sértett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése