2012. május 25., péntek

AZ EMIH (CHÁBÁD) ELHATÁROLÓDIK A PROVOKÁCIÓKTÓL (A HORTHY ÜGYBEN IS)

 

Ezen közleményben, a zsidó közösség képviselőiként, megrendült felháborodásunknak kívánunk hangot adni a mártírok és meggyilkoltak emlékhelyei ellen elkövetett gyalázatos támadások miatt. Meggyőződésünk, hogy a szélsőjobboldal elmúlt hetekben megszaporodott provokációi nem csak a zsidó közösség tagjait sértik, hanem az egész magyar nemzet megosztását, az ellenségeskedés szítását, Magyarország nemzetközi lejáratását célozzák. A honpolgárok teljes közösségének egyöntetű felelőssége felszólalni és fellépni ez ellen a tendencia ellen. 

A zsidó hagyomány szellemében kérünk mindenkit, zsidó és nem zsidó polgártársainkat egyaránt, hogy a "béke és megértés" jegyében cselekedjenek és nyilvánuljanak meg ezen ügyek kapcsán.

A zsidó közösség tagjaiként, bibliai hagyományaink tanításait kell, hogy szem előtt tartsuk: „Útjai kellemesség útjai és minden ösvénye békesség” (Példabeszédek 3:17.). Így, még akkor is, ha számunkra fájdalmas és elfogadhatatlan társadalmi folyamatoknak, bizonyos körökben a kirekesztő szellemiség újraéledésének vagyunk tanúi, a józan ész legvégső határáig, a béke és a törvény tiszteletét kell keresnünk és hirdetnünk.

Azok a cselekedetek, melyek szándékukban nem, de megvalósításukban alig különböznek a szélsőjobboldali provokátorok tetteitől rendkívül károsak. Az ilyen tettek a zsidóság és a jó szándékú közösség tiltakozásáról csak elterelik a közvélemény figyelmét és így azokat eljelentéktelenítik. Ezt semmilyen szándék nem igazolhatja, ettől is kötelességünk elhatárolódni.


az Egységes Magyarországi Izraelita
hitközség nevében:
Dr. Köves Slomó vezető rabbi

 

                                               * * *

    A utolsó passzussal az Emih-Chábád rabbi kétségtelenül a Horthy szobrot leöntő "müvész" provokativ cseledetétől határolja el magát és a zsidóságot. Semmiféle provokációra nincs szükségünk é s őrülteknek a bolondok házában a helyük, még ha történetesen zsidónak is születtek.

                                                                                               A szerk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése