2012. május 30., szerda

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

 

FELÁLLT A KURATÓRIUM;KEZDŐDIK A MAZSŐK MUNKÁJA;  ITT A NÉVSOR

Meghiusult obstrukciós kisérletek a volt "urak" részéről * Kit képvisel "Dr" Moskovits Dávid?...

                         

                         Pesti tudósitóinktól

    

 Hosszas és sikeres obstrukciók, fellebezések és feljelentgetések után – végre elhárultak az akadályok a Mazsők munkája előtt és a sipucca levitézlett urai beletörödni látszanak, hogy már nem parancsukra ugranak a kijelölt bábok.

 

     A kormánynak sikerült a jogi manővereket  elháritani, a mameluk fellebezők el lettek utasitva és a Mazsők megkezdheti több mint fél éve akadályozott munkáját. Most már nem mint a mazsihisz egyik alárendelt fiókszervezete Az üléseken már nem várják meg amig a krónikus késő, Ferdmájer Péter megérkezik és a mazsihisz három hivatalos képviselője nem sok vizet látszik zavarni. Persze vannak nem-hivatalosak is.

 

   Az "Alapitó" (vagyis a kormány) kinyilvánitotta, hogy a kuratórium 17 tagból áll; ebből hét a vallási szervezeteket képviseli (három Emih-Chábád, három Mazsihisz és egy ortodox); három taggal  vannak képviselvea zsidó "civil" szervezetek, valamint mindenféle más szervezetecskék képviselői . Szerepel néhány "kiemelkedő személyiség" is, akiket az Alapitó választott ki, nem tudni milyen alapon  és itt van régi ismerősünk Dr(?) Déjjvid Moskovits is, New-Yorkból, aki saját magát képviseli.

 

     Az első ünnepi ülésen  ( a mult hét szerdán)a miniszter ismertette a Mazsők célkitűzéseit és kiosztották a kurátorok megbizó leveleit. A miniszter hangsulyozta hogy a Mazsők kuratóriuma most széles alapokon nyugszik, képviseli az összes zsidó szervezeteket és mint ilyen képes lesz feladatát az elvárásoknak megfelelően betölteni.

 

     A második ülésen, ahol több fontos napirenden lévő ügyet tárgyaltak – a mazsihisz elnök késve érkezett, de hozott magával egy irott felhivást, amelyről azt mondta hogy ez  "már meg van irva csak "közzé kell tenni". A kurátorok ezt nem fogadták el (nem dolgozunk "hozott anyagból" – mondta valaki) és az "elnök úr" ezt kénytelen volt tudomásul venni és a dolog lekerült a napirendről ahol eredetileg sem volt.( F. egy röplapot akart elfogadtatni amely "elitéli az antiszemitizmust a központi tantervben" és erősködött hogy ez már kész, csak el kell fogadni). Nem fogadták el hanem bizottságot létesitettek.

 

    Több ilyen sikertelen kisérlet után eluralkodni  az ülésen, F. látta hogy ez nem megy mint régen és elhagyta a terepet. Zoltai maradt.

 

  Egyik tudósitónk megjegyzi: természetes hogy elment, mivel nincs szokva ahhoz hogy parancsait nem fogadják el, itt nincs automatikus többsége és igy ülni "unalmas".

 

  Több jelenlévő ügyvéd (egyet tessék találgatni ki volt) mindent megtett, hogy F. ne érezze jól magát és a szituációt láthatóan élvezték. Az egyik téma amiben F. alulmaradt: külsü tagok csatolása a bizottságokhoz. F. azzal érvelt hogy ez törvénytelen és ehhez külön kormányhatározat kell, de az ügyvédek azt mondták hogy nem kell. (Egyik tudósitónk megjegyzi: mivel F. maga is ügyvéd, szokása ezt kihasználni bunkó sipuccai elvtársaival szemben, akik nem mernek szembeszállni a fiskálisi "csalhatatlan" logikával).

 

A kurátorok többsége azt tartotta, hogy fontos minél több "külsö" tagot bevonni a munkába, hogy ne legyen a Mazsők ismét ami volt – egy szervezet, egy képviselet diktaturája. Itt Slomő Köves megjegyezte:"én már tiz éve dolgozok zsidó szervezetben és most vagyok itt előszőr". Erre F. valami megjegyzést tett a chábádra, mire Köves: "Igen én chábádnyik vagyok, ha valaki nem tudná..."

 

   A kurátorok teljes listája, ahogy az Alapitó azt közzétette:

 

Szabó György, elnök,

Dr Ferdmájer Péter (Mazsihisz)

Zoltai Gusztáv (Mazsihisz),

Streit Sándor (Mazsihisz),

Balázs Gábor (Orth.)

Dr(?) David Moskovits (kiemelkedő sz.),

Gárdos Bernadett(Szim Salom),

Or Csillag Shai (WJRO),

 Sessler György (MUOE),   

Dr Böhm Dávid (alapitó által javasolt),

Oberlander Baruch, rabbi (Chábád),

Dr Szeszler Anna (Lauder iskola),

Köves Slomo, rabbi (Emih).

Bodnár Dániel (Emih),

Csomó Shaul Talila (MAZS),

Megyeri András (kiem.sz.),

Dr Michael K. Silber (kiem.sz.)

 

 Minden kurátor havi 50 ezer forint honoráriumot kap (bruttó). Az elnök – 100 ezret.

                                                 ***

    A továbbiakban is igyekezni fogunk a Mazsok üléseiről folyamatosan tudósitani, hogy a Holokauszt életben maradottai – akikről tulajdonképpen szó van -  tudják mi történik az állami pénzekkel amit az ő jélétükre forditanak.

Illetve – kellene hogy forditsanak.

 

A szerk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése