2012. május 20., vasárnap

 

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG?

 

Annak ellenére hogy "a neológia megszünt"...

 

A RABBIKÉPZÖ JELÖLTEKET KERES

(18 ÉS 60 KÖZÖTT) AKIK A SZÓSZÉKRE ÁLLNAK

 

      Szinte hihetetlen. Alig néhány  hete irta egy aktiv rabbijelölt, bizonyos Polyák, hogy "a neológia megszünt" és most, ennek ellenére – vagy talán éppen ezért? – a  "neológia" jelölteket keres, akik hajlandók kötélnek állni és rabbinak tanulni.

 

Egyes budapesti zsidó helyeken az utóbbi napokban falragaszokon keres a  rabbiképző olyan "zsidó férfiakat 18 és hatvan év között, akik rabbiként, rabbihelyettesként, kántorként,vagy Tóraolvasóként biztosithatják a magyarországi  neológ zsidóság életének folyamatosságát".

 

A Dr Schőner Alfréd rektor-főrabbi által jegyzett felhivás/körlevél kéri a közösséget, küldjék be az orzsenak azok nevét és elérhetőségét, akiket erre a célra "delegálnak", vagyis ajánlanak.

 

    A patetikus felhivás, amennyire pozitiv(nak látszik), annyira célt téveszt. Akik alkalmasak rá és rabbik akarnak lenni, illetve van valamelyes pozitiv hozzáállásuk a zsidó élethez – azok tudnak a rabbiképző létezéséről, ismerik a szinvonalat és tudják mit várhatnak onnan. Akik jesivában akarnak tanulni – mennek Izraelbe.

 

Mindenesetre  a szándék helyes. A "Főrabbi urak, rabbi urak és elnök urak"nak szóló felhivás az un. neológia segélykiáltása, lehet hogy az utolsó pillanatban és lehet hogy azután. Post mortem. A kincstári optimizmus hangja cseng ki abból a schőneri mondatból, amely úgy szól hogy "az Önök közösségében vannak olyan elhivatott férfiak, akik viszonylag rövidebb képzési idő alatt is eljuttathatóak arra a szintre hogy az  OMED-ra illetve a szószék elé állhatnak".

 

     Bár igy lenne. Sajnos nincs igy, de nem szabad elveszteni a reményt. Sajnos most érik be a Sip utca vezetésének vetése: a zsidótlanságot nem helyettesitheti semmiféle "politika", semmiféle fiskálisi svihákság és  semmiféle dörgölözés ilyen vagy olyan politikai irányzathoz. Az antiszemitizmus nem csinál zsidókat – csak üldözötteket. Zsidókat csak a nevelés "csinál" – zsidó chéder, Talmud-Tóra, jesiva. Enélkül semmiféle link lauderozás nem segit, sem patinás nevet viselő, gój igazgatóval spékelt "zsidó iskola". Semmi. 0+0 =00.

 

     Bár tévednénk. Bár csoda történne. De a csodáért meg kell dolgozni. A csodát ki kell érdemelni.

 

1984-ben mondta  néhai prof. S.S. hogy "ide csak hülyék jönnek".

 

Most már azok sem.

 

Csak gójok akik bizarr módra rabbik akarnak lenni.

 

Nem biztos hogy erre kell a rabbiképző. Vagy hogy kell erre rabbiképző.

 

Nincs bennünk semmi káröröm. Kár minden zsidó testvérünkért, aki veszendőbe megy a  piti  "politika" és személyeskedő úrhatnámság miatt. A csőd fent kezdődik de leér a gyökerekig. Már nem egy-két rothadt almáról van szó, amelyek  fertőzik az egész ládát. Mára az egész láda kong az ürességtől.

 

  Schőner a süllyedő hajó kapitányát jeleniti meg. Szándéka jó – de alkalmatlan emberekkel van körülvéve.  A  cselekedet – a máásze – a lényeg, nem a patetikus szándék. Ahogy ezt a Kuzári mondja: "az elgondolás (a kávóne) helyénvaló, helyes, de a  kivitelezés, a gyakorlat, a mindennapi tevékenység- - -"


      Bár tévednénk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése