2011. december 20., kedd

A ZSIDÓK ÜNNEPE A CHANUKA - NEM A KARÁCSONY

 בה

M   E   G   H   I    V    Ó

 

SZERKESZTŐSÉGÜNK AZ ALÁBBI MEGHIVÓT KAPTA A MA ESTE KEZDŐDŐ CHANUKA ÜNNEPSÉGEKRE, AMELYET A CHÁBÁD-LUBAVITS BUDAPESTI KÜLDÖTTEI TARTANAK A NYUGATI TÉREN IMMÁR 14 ÉVE.

  

    LÉLEKBEN OTT LESZÜNK,  BÁR MI IZRAELBEN, A SZENT FÖLDÖN, LOBBANTSUK LÁNGRA A MAKKABEUSOK LÁNGJAIT.

KÉRJÜK OLVASÓINKAT, MENJENEK EL A NYUGATI TÉRRE ÉS VEGYENEK RÉSZT A  ZSIDÓ SZOLIDARITÁS EZEN LÉLEKEMELŐ MEGNYILVÁNULÁSÁN.

   A SZERK.

 


Tisztelt Szerkesztőség!

 

Tisztelettel meghívjuk Önöket, december 20. kedd este 18 órai kezdettel a budapesti Nyugati térre,a központi Hanuka ünnepség első estjére.

 .

Az első este vendégei lesznek Martonyi János - külügyminiszter, René Roudaut - francia nagykövet, Dr. Lukács Tamás - KDNP, Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke, Szászfalvi László - KIM, Egyházi, nemzetiségi, és Civil Kapcsolatokért felelős államtitkár, Dr. Lomnici Zoltán Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Az ünnepségekre december 20. és 27. között kerül sor, minden este (péntek december 23. és szombat december 24. kivételével). További napokon tiszteletüket teszik többek közt: Eleni Tsakopoulos Kounalakis - az Amerikai Egyesült Államok nagykövet asszonya, Ilan Mor - Israel Állam nagykövete, Dr. Réthelyi Miklós - nemzeti erőforrás miniszter, Szőcs Géza - NEFMI, Kultúráért felelős államtitkár, Tarlós István – főpolgármester, Bozóki András - volt kulturális miniszter, Csomós Miklós - főpolgármester helyettes, Dr. Bagdy Gábor - főpolgármester helyettes, Mesterházy Attila - az MSZP elnöke, Óvári Gyula - VI. kerületi polgármester-helyettes, Rogán Antal - Bp. V. kerület polgármestere, Steiner Pál - MSZP, országgyűlési képviselő.

 

Immár tizennegyedik éve, hogy az EMIH, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Hábád Lubavics mozgalom nyilvános hanukai ünnepséget rendez Budapesten. A helyszínen fellobbannak a Hanuka, zsidó ünnep lángjai, világosságot és vidámságot hirdetve a sötét téli estében. Minden este egy gyertyával többet gyújtunk meg Európa legnagyobb (7 méter magas) menóra-gyertyatartóján. A gyertyagyújtást ének és tánc, utcai mulatság követi, és természetesen a hagyományos hanukai fánk sem maradhat el. 

A Hanuka mécses fényei az elnyomók elleni makkabeus szabadságharcra emlékeztetnek, és így valójában kifejezik a hit és az igazság győzelmét a zsarnok elnyomás felett, illetve az emberek közötti megbékélést és szeretetet, ősidőktől napjainkig. Rendezvényünk így nem csak a magyar zsidó közösség, hanem a szabad vallásgyakorlatot garantáló magyar demokrácia számára is jelentőséggel bír. A szabadtéri Hanuka lehetőség egymás ünnepeinek megismerésére, és a közös örömre afelett, hogy vallási hovatartozástól függetlenül mindannyian hasonló emberi értékeket tartunk a fény hirdetőinek. Budapest bekapcsolódik a  világ nagyvárosainak Hanuka-i ünnepségsorozatába, hiszen a Hanuka fényei Washingtontól Moszkváig, Párizstól Hong-Kong-ig hitet és megbékélést hirdetnek.

 

Résztvételükre feltétlenül számítunk, előre is köszönöm szíves közreműködésüket

Budapest, 2011. december 20.

 

Köves Slomó                             
vezető rabbi
 

 



 

MailAD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése