2011. december 8., csütörtök

VÉGE A SIP UTCA IDŐHUZÁSÁNAK

 

DECEMBER 14.ÉN  HATÁROZNAKהדפס הכל

HÁROM ZSIDÓ SZERVEZET KÖZÖS KÖZLEMÉNYE A TÁRGYALÁSOKRÓL

 

"A mai napon dr. Gál András Levente kormánybiztos előkészítő egyeztetést kezdeményezett a zsidó vallási közösségek képviselőivel az örökjáradék kifizetésének rendjéről.
Az egyházi örökjáradékról szóló megállapodások 1998-as megkötése óta jelentős változások történtek a hazai zsidó felekezetek szervezeti viszonyaiban, valamint 2012. január 1-jén hatályba lép az Országgyűlés által elfogadott új egyházi törvény.

A felülvizsgálattal kapcsolatban a zsidó felekezetek közötti tárgyalások megkezdésének szükségességét a Zsidó Közösségi Kerekasztal 2011. szeptember 22-én tartott fordulóján dr. Gál András Levente javasolta a feleknek. A Kerekasztal szeptemberi fordulója után a MAZSIHISZ  elismerve a megváltozott helyzetet, ajánlatot tett, de a kifizetés jogcímére és módjára vonatkozólag a felek nem tudtak megállapodni.

Ennek megfelelően a kormánybiztos egyeztetéseket kezdeményezett a hatályba lépő törvény által megjelölt három zsidó felekezet vezetőivel, valamint a regisztrációs kérelmét már benyújtó hazai reform-zsidóság képviselőivel is, amin Feldmájer Péter levélben jelezte, hogy részben az idő  rövidsége miatt nem tudott részt venni.
A felek megállapodtak abban, hogy 2011. december 14-én hivatalos egyeztetést tartanak, ahol a teljesség igényével számba veszik az örökjáradékkal kapcsolatban eddig keletkezett iratokat, valamint egyeztetik az esetleges véleménykülönbségeket, illetőleg meghatározzák az örökjáradék elosztásának szempontrendszerét.

Budapest, 2011. december 08.

Kiadja:
Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Szim Salom progresszív Zsidó Hitközség, KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGY MINISZTÉRIUM

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése