2011. december 3., szombat

Miért most?

A KOZMA UTCAI SIRÁSÓ ESETE 

A LOPOTT "MÁLNÁVAL"

 

 

Dagad a botrány - irtuk tegnap. Most már nincs olyan magyar  hirlap vagy informácios csatorna, amely nem foglalkozna a Kozma utcai zsidó temető sötét ügyeivel. A "váratlan" házkutatás" megrázta a Sip utcát, ahol az egyik főmufti a lemondás gondolatával foglalkozik. Már "humoros" pornocsatornák is a zsidókba törlik lábaikat. A Szombat szerkesztője megpróbálja kianalizálni, miért éppen most derül fény ezekre a dolgokra, "amikről évek óta tudunk" és a BZSH egyik felelős vezetője közli, hogy

 

 "- - - Reméljük tisztázodnak a dolgok, ha valaki stiklit

csinált annak kell vállalnia a felelősséget, és nem

 engedheti meg a hitközség hogy mindenkire

 rávetüljön a gyanú árnyéka - - -"

 

 

    EDDIG MIÉRT NEM?!

 

 

2011. december 2. / Gadó János/ Szombat

 

Az Index riportja szerint a Kozma utcai temető vezetése szabálytalan kettős könyvelést vezetett. Visszaélt a zsidó közösségi ügyekben tájékozatlan emberek helyzetével. A sajtpapírok ellenében felvett pénzek egy részét – helyi zsargonban: a „málnát” – egy sírásó vitte a Síp utcába, tehát a szabálytalanságok egyes ottani vezetők tudtával és hallgatólagos jóváhagyásával történtek.

 

A Kozma utcai temetőben történt súlyos szabálytalanságok, visszaélések, melyek híréről eddig számtalan történet keringett, most végre megjelentek az első nyilvánosságban. Az Index újságírója, bennfentes források segítségével, alaposan dokumentálva kimutatta, hogy a temető vezetése szabálytalan kettős könyvelést vezetett. Visszaélt a zsidó közösségi ügyekben tájékozatlan emberek helyzetével, akik csupán hozzátartozójuk temetése ügyében fordultak a zsidó közösséghez, és nemigen tudhatták, hogy a hivatalos út a Síp utcában működő Chevra Kadisa osztályon kezdődik. Kívülálló számára kézenfekvő módon a temetőben érdeklődtek, ahol „helyben intézték” az ügyeket. A hozzátartozóknak – könyvviteli szempontból teljesen értelmezhetetlen – elismervényeket adtak többszázezres vagy akár milliós befizetésekről.

Az Index szerint a temetőben szinte egyáltalán nem léteznek szabott árak. Keleti bazárokban szokásos módon, rendkívül magas összeggel indítanak, amit a tájékozatlan, és gyászával elfoglalt hozzátartozó gyakran tudomásul vesz. Ha valaki ragaszkodott a hivatalos számlához, az gyakran a befizetett pénznél kisebb összegről szóló elismervényt kapott.

Külön visszaélés tárgyai voltak az urnás temetések. Ezek manapság igen elterjedtek, ugyanakkor a zsidó hagyomány szerint mindez nem megengedett. Az ebből keletkező feszültséget a temető vezetői gyakran helyben „intézték el”, helyben kifizetett díjazás ellenében.

 

A temető, noha nem volt önállóan gazdálkodó egység, a gyakorlatban így működött. Azt csak – a már folyamatban lévő – nyomozás derítheti ki, hogy a temetésre, sírgondozásra kifizetett pénzek mekkora hányada folyt el illegális csatornákon, illetve mekkora részét bevételezték szabályos módon a Síp utcában. A cikk szerint az előbbi pénzek egy részét – helyi zsargonban: a „málnát” – egy sírásó vitte a Síp utcába, tehát a szabálytalanságok egyes ottani vezetők tudtával és hallgatólagos jóváhagyásával történtek.

 

Az Index cikkére egy nappal később közleményben reagált a Mazsihisz. Ebben egyetlen szabálytalan kifizetést említ, amelyet, úgymond, szigorú vizsgálat követett, minek nyomán a temető vezetőjének munkaviszonya megszűnt. A temetői visszás állapotokról a közleményben nem esik szó. 

Miért most?

  

A riport megjelenése élénk vitát váltott ki a weben. A leggyakoribb kérdés az volt, hogy ezek a meglehetősen jól ismert tények mindeddig miért csak pletykákban és álneves fórumokon jelentek meg, miért nem a nyilvánosság mértékadó orgánumaiban, és miért nem lett mindennek semmilyen jogi következménye.

Jogsértéssel kapcsolatos vádak már több mint egy évtizede megfogalmazódtak a temetővel kapcsolatban. A Szombat már 1998-ban
 riportban számolt be egy gyanús esetről. Riportunk nyomán foglalkozott az üggyel a Napkelte és több napilap, beszámolt a nyomozásról az MTI.


Mindezt azonban nem követte felzúdulás hitközségi berkekben. Az ügyben érdeklődő elöljárókat kitérő válaszokkal leszerelték.A riport megjelenése élénk vitát váltott ki a weben. A leggyakoribb kérdés az volt, hogy ezek a meglehetősen jól ismert tények mindeddig miért csak pletykákban és álneves fórumokon jelentek meg, miért nem a nyilvánosság mértékadó orgánumaiban, és miért nem lett mindennek semmilyen jogi következménye.
 

 

Hogy mi változott az elmúlt években?


Néhány fiatalabb rabbi olyan közösséget épített föl, amelyre erkölcsileg és némileg
 már anyagilag is támaszkodhatnak. Függésük a központtól csökkent, a civil kurázsi ezzel párhuzamosan nőtt, hasonlóképpen a fiatalabb nemzedék elégedetlensége a hitközségi állapotokkal. Az egyik körzet így kiindulópontja lehetett egy oknyomozó riportnak.

Az ügyben súlyosan érintett Mazsihisz politikai beágyazottsága a jelenlegi kormány regnálása alatt csökkent. Vezetőinek politikai kapcsolatai megroppantak. Az elsősorban baloldali kapcsolati tőkével rendelkező erős emberek sebezhetőbbé váltak. Kisebb kockázatot jelent megbolygatni egy olyan ügyet, amely – korántsem kizárt – őket is érinti.

A magyar nyilvánosságban mára megerősödtek azok a hírportálok, amelyek nem sorolhatók be sem a bal-, sem a jobboldali táborba. A táborok közti megosztottság egyik kulcskérdése a zsidókhoz és az antiszemitizmushoz való viszony. Az 1989 után rögzült hagyományok szerint a jobboldali sajtónak – bármit írt a zsidókról – mindig az antiszemitizmus vádja lebegett a feje fölött. Közléseit a zsidó közösség mélységes bizalmatlansággal fogadta. A baloldali média viszont ugyanezen okból vonakodott bármit leírni, ami – értelmezése szerint – az antiszemitizmust gerjeszthette volna. Új típusú fórumok és új nemzedékhez tartozó újságírók megjelenésére volt szükség, hogy egy ilyen ügy a széles nyilvánosság elé kerülhessen.

*

A cikk után egy nappal a X. kerületi rendőrkapitányság munkatársai váratlanul házkutatást tartott a temető irodáján valamint a Síp utcában, a Chevra Kadisa osztályon. 

Eddig szól a Szombat cikk. Holnapi számunkban: válogatása cikkre irott reagálásokból.
                                                                 

                          ***

     "A CHEVRÁNAK SEMMI KÖZE..."

     Közben a Mazsihisz (Feldmajer) szócső közölte csütörtökön, hogy "A Budapesti Zsidó Hitközséghez néhány hónappal ezelőtt bejelentés érkezett a Kozma utcai temetőben történt visszaélésekről. A haladéktalanul elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a bejelentés alapos volt.

   Egy arra nem jogosult személy a BZSH-t illető pénzösszeget vett át, és arról egy olyan nyugtát állított ki, amelyen nem a hivatalos pecsét szerepelt. Az átvett összeget ekkor nem fizették be a Főpénztárba.

A vizsgálat megállapításait követően a Kozma utcai temető vezetője a hiányzó  pénzösszeget befizette a Főpénztárba és munkaviszonya megszüntetésre kerül.

A további vizsgálat, az esetleges büntetőjogi felelősség megállapítása, az elkövetők felelősségre vonása  a nyomozó hatóság és a bíróság feladata.

Az  elkövetett szabálytalanságok nem érintették a BZSH Chevra Kadisa (Szentegylet) temetkezési osztályának számlázási rendszerét. A központi Főpénztár és könyvelés zárt rendszere hiánytalanul rögzít minden temetéssel kapcsolatos bevételt, amelyet a Chevránál rendelnek meg.

 

    Hát persze - - -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése