2011. december 4., vasárnap

LEVELEK, VISSZASZÓLÁSOK A SZOMBAT CIKKRE

 

 Tegnap közöltük a SZOMBAT elemző cikkét a temetői botrányról és a Sip utcai állapotokról, amelyben  a  szerző feltette a kérdést, miért csak most "derült ki", illetve kapott  nyilvánosságot  az "amit évek óta mindenki tudott"-

Az alábbiakban egy csokor az olvasói levelekből. Ezek sajnos névtelenek. Mint a "talkback"ek általában, de érzékeltetik a közhangulatot. Még névtelenül sem hajlandó senki a Siputcai állapotokat védelmébe venni.


A szerk.

 

 

nocsak (2011-12-03 14:36:20):

Miért most pattant ki a botrány? Rosszul feltett kérdés! Nincs mögötte semmi politika, inkább az a kérdés, hogy eddig miért nem pattant ki? Miért nem tett semmit a Mazsihisz vezetése az általa is jól ismert tények ellen, miért védelmezett olyan személyt, aki a rábízott vagyont így kezelte, aki a sírhelyeket sajátjaként adta-vette, aki megakadályozott más sírköveseket, hogy beléphessenek a Kozma utcai temetőbe és munkát végezhessenek? Talán nem tudtak róla? Mindenki tudta, csak a vezetők nem tudták? Nem, ez hazugság! Én magam írtam meg az ügyvezető igazgatónak több mint 4 éve a megváltott I. osztályú sírhely ellopását, de semmi nem történt utána, még egy "ejnye-bejnye" sem hangzott el a temető vezetője felé, aki továbbra is a helyén ült, az elmaradhatatlan fogpiszkálóval a szájában. Sőt, mi több, vajhegyekkel a fején feljelentett engem hamis váddal, mert  bejelentettem az üzelmeit barátjának, Zoltai Gusztávnak,

 

Veloscsont (2011-12-03 03:31:18):

Nézzük a dolog jobbik oldalát: van esélye annak, hogy most már jó kézben lesz a sírok sorsa.

Amúgy a robbantást az Index csinálta, nem a nácik. Hanem az index. Mégpedig nyilvánvalóan belső forrás kiszivárogtatásából. Valaki, aki ott közel van a tűzhöz, kipakolt nekik.

Amúgy meg az ott történtekkel kapcsolatban erkölcsileg én annyit tudok levonni, amit a Madoff-ügyből is: a náci "újságíró" legalább a "dolgát" "végzi", a síp utca meg a saját népe-vallása gyászoló(!!!) rokonait lopta meg.

Ha a keresztényeknek eszük lenne, akkor a pedofil papok börtönben rohadnának meg. És ha a zsidóknak eszük lenne, akkor meg azok kezén is kattanna a bilincs, akik a kozma utcai simlikben tettesek voltak.

Mert az a pénz, ami eltűnik, az meg is jelenik valaki zsebében. És akinek a zsebében a gyászolók pénze, meg idősek nyugdíjából a temetésükre összegyűjtött pénz jelenik meg ilyen módon, annak kevés pár év börtön.

 

Veloscsont (2011-12-03 16:52:23):

Ez, ami történt, mindenképpen börtön kategória. Ha nem csuknak le senkit, akkor elkenték. Ha lecsuknak, akkor megint csak marad a kérdés, hogy a tényleges elkövetőt kapták-e el.

Most, hogy Zoltai széke is inog, talán fog tenni valamit. De azt nem gondolom, hogy mindez megtörténhetett volna a tudta nélkül, és innentől ő a legjobb esetben is egy cinkos néma

alajos (2011-12-03 18:05:45):

Elég annyit tudni hogy a Máthé és tsa nevü cégben Zoltai ur az egyik tulajdonos, a másik az a barom temető igazgató, akit végre kirugtak

Tasso (2011-12-03 18:12:22):

mikor rugták ki?

 

Veloscsont (2011-12-03 16:39:35):

#9 nagyon igaz.

De szerintem még 10-20 évnek minimum el kell telnie, hogy felnőjön egy kevésbé manipulálható generáció.

Az a helyzet, hogy átgondolva a dolgot alapvetően nincs erkölcsi alapom Gyuri elítélésére, mert én nem éltem meg azt, amit ő. Annak ellenére nincs, hogy úgy gondolom, hogy ő, és a vele egy cipőben járók az okai annak, hogy ezekre a dolgokra sor kerülhetett.

Egy egészséges környezetben az első néhány sírtolvaj-ügy után kiderült volna - belül - hogy mi történt, és a felelősök azonnal ki lettek rúgva. Csendben. Soha senkinek nem lett volna szabad megtudnia, hogy miért. Ha épp nyugdíj közelében voltak, akkor nyugdíjba mentek volna. Ha nem, akkor meg más állásba kerültek volna a hitközségen belül, ahol vagy nincs lehetőségük kárt okozni, vagy nem ilyen érzékeny témában. Soha nem lett volna szabad, hogy egy ilyen ügy kiderüljön és nem azért, mert elkenik őket, hanem azért nem, mert nem kerülhetett volna sor az elkövetésükre.

Tasso (2011-12-03 16:16:18):

admin írta

"Miért szöktél el titokban és megloptál engem?" (Mózes 1. 31. 27.) - kérdi a Mazsihisz.hu az aktuális tórai hetiszakaszból idézve.



(zárójelben: A hetiszakasz magyarázata, enyhén szólva, szánalmas ... talán mert sietősen ollózták ki a könyvből és fércelték össze azzal, hogy ez is ölég a pórnépnek? Még jó, ha csak a szerkesztő arroganciáját és nem az Országos Rabbiképző szinvonalát tükrözi...)

Köszönjük, kedves admin, a keresztutalást. Érdemes rajta elcsemegézni.

A sors vagy a gondviselés iróniája, hogy éppen most pattan ide a Tóra egyik legfonákabb számonkérési jelenete: Egy minden birkahájjal megkent héber maffiafőnök szegezi a kérdést a vásott vőnek, aki még az öreg eszén is túljárt. Lábán, az ősgazember, sopánkodik, moralizál, krokodilkönnyeket hullat. Szenzációs jelenet! Egyébként a fiatalok tényleg loptak, mégpedig pogány istenszobrokat. Igaz, Jákov ebben kivételesen ártatlan. 

No most, érdekes volna elemezni azt, hogy az Örökkévaló, aki Jákovnak ígérte az elsőszülötti áldást, hogyan veszi nevelő kezelésbe választottját. A mazsihisz.hu-n közölt szakasz-magyarázat ezt meglehetősen elködösíti. Követhetetlen "okfejtésében" váratlanul oda lyukad ki, hogy: mazsihisz.hu írta

"Jákov és Észáv két testvér, két világ. Észáv kardjával él, Jákov a pásztor botjával. A pásztor a békés világ szimbóluma, a vadász az erőszaké. Bár ne a vadász, hanem a pásztor uralná a világot!"



mazsihisz.hu írta

"Jákov és Észáv két testvér, két világ. Észáv kardjával él, Jákov a pásztor botjával. A pásztor a békés világ szimbóluma, a vadász az erőszaké. Bár ne a vadász, hanem a pásztor uralná a világot!"



Ez a cáfolhatalan közhely éppenséggel az ÁVH békepapi szlogenjeire emlékeztet. 
Tanulság: legyünk Jákobok, jámbor pásztorok, ne harcoljunk, (főleg ne a maffiózó nagybácsik ellen), nehogy a bozontos Ézsau sanyarú sorsára jussunk!

Jákob éppeséggel nem eszményképe a pacifizmusnak, max a sikeres állattenyésztésnekk, no de azért csak fújjuk a pásztorsípot…. 
Azt azonban ne sumákoljuk el, hogy az Örökkévaló hogyan kényszeríti a "cseles bokafogót" a vezeklésre! Jákob hétszer (7!) borul a földre fivére előtt, megköveti a hajdani undok csalás miatt. Így kezdi, tiszta lappal, élete új szakaszát. 

Az "Jiszrael" nevet, identitást pedig akkor nyeri el, mikor maga a Szent Útonálló roppantja össze benne az ikertermészetű szépfiút. A Jabboknál régi jellemét töri derékba. Reccs. Jákob így válik "az Úrért/ az Úrral harcolóvá", a Szövetségre méltó ősatyává.

Egyszóval: Érdemes bele-belelapozni a régi mesékbe és felvállalni a megmérettetést. 
Itt most a MAZSIHISZ nem a Jákov vagy Észáv szerep között vergődik (bárcsak már ott tartana), hanem könnyeiben úszva fenntartja a Lábán-hatalmat és eltorlaszolja az új nemzedék előtt az újrakezdés, tisztulás és a gyarapodás útját. 

A szóban forgó weblapon kihagyásokkal idézik a próféta könyvét: 


mazsihisz.hu írta

Jechezkél próféta a nép vezetőit írja le, mint pásztorokat. A rossz vezetőkről így szól: "A gyöngét nem ápoltátok, a beteget nem gyógyítottátok, az eltévedtet nem hoztátok vissza, az elveszettet nem kerestétek... és elszéledt a nyáj pásztor nélkül martalékul a mező vadjának" (Jechezkél 34/4). A nép vezetői sokszor rossz pásztorok voltak. De az Örökkévaló a megváltás idején -az Irás szavát idézve- megnyugvást szerez népének: "Miként a jó pásztor vigyáz nyájára, úgy vigyázok én nyájamra (Izraelre) és megmentem őket mindenhonnan, ahová szétszóródtak."



Azt a részt kár volt kihagyni, hogy: "Így szól az ÚR Isten: Ime, megyek a pásztorok ellen, és kikérem nyájamat az ő kezükből, és megfosztom őket a nyáj legeltetésétől, és nem fogják többé önmagukat hízlalni a pásztorok, kiragadom juhaimat szájukból, hogy ne falhassák fel őket." (34/10)

Veloscsont (2011-12-03 16:11:31):

Az a baj, hogy a legtöbb zsidó - különösen az idősebbek - amint a "náci" és "antiszemita" szavakat meghallják, rögtön leszarják a mazsihisz stiklijeit és már rohannak is be a védőernyő alá.

Ezzel jól vissza lehet élni.

Nézd meg Gyurit. Látta a holocaustot a saját szemével. Soha egy betűt nem fog leírni, ami a mazsihisz ellen szól, még most se, hogy kiderült: gyászolók pénzét lopták el.

Ha Gyurin múlna, a mazsihisz még 50, 100 év múlva is a zsidóságon élősködne, amikorra a nácikra kb. annyira fogunk emlékezni, mint Napóleonra.

 

1 megjegyzés:

  1. Pár évvel ezelőtt Pesten jártam, ez Pészach előtt volt, egy idős néninél a Dohány utcában. Ő panaszkodott, hogy milyen drága a macesz, az eredeti izraeli! Még csak egy csomaggal sem fog tudni venni, a nyugdijából nem telik.
    Én úgy tudom, Izraelből ingyen (vagy csak jelképes összegért) küldik a Sip utcába a meceszt. És ez csak egy kis szösszenet a mostani Kozma utcai botrányhoz képest. Persze a szösszenet is botrány! Ez a véleményem!

    VálaszTörlés