2011. december 20., kedd

EZ A MI ÜNNEPÜNK - NEM A KARÁCSONY!!


CHANUKA:  MIT MOND   A Halacha

 

1. Az ünnep nyolc napig tart. Ezalatt minden nap gyertyát gyújtunk, méghozzá minden nap eggyel többet. Általában színes faggyú- vagy viaszgyertyákat használnak, de pl., a haszidok az olíva-olajat részesítik előnybe, ezzel is emlékezve a Szentély kis olajkorsójára. A gyertyagyújtást kűlönleges módon végezzük, a gyertyákat nem közvetlenül, hanem a kisegítő, az ún. "samesz"-el gyúj juk meg. A gyertyákat mindig az est beálltakor kell meggyújtani.

 

2. Szokás a gyertyákat az ablakba kitenni - az utóbbi években gyakorivá vált a közterületeken való, nagyméretű Chanuka-kandelláberek felállítása - hogy az egykor megtörtént csodát közhírré tegyék.

 

3. Chanukakor olajban sült pogácsát szoktak enni, ezáltal is emlékezve az olaj által létrejött csodára.

 

4. Minden nap elmondjuk a hálaadó Hállél zsoltárciklust. A 18 áldásban (Smoné eszré) és az étkezés utáni imában betoldjuk a Csodákra (Ál Hániszim) imát, amelyben dióhéjban, a hanukai történés van leírva.

 

 5. Chanuka napjaiban nincs kötelező munkaszünet. Rendszerint az alatt a kb.

fél óra alatt, amig égnek a gyertyák, nők nem szoktak munkát végezni.

 

6. Pénteki napon a Chanuka-gyertyákat a pénteki gyertyák előtt kell meggyújtani és ügyelni kell arra, hogy a szombat beállta után legalább még egy fél órát égjenek. Szombaton pedig a szombat kimenetele, a Hávdálá ima elmondása után, gyújt juk meg.

 

A halacha szerint, akinek nincs pénze Chanuka-gyertyára, az akár menjen el kéregetni, mert sok más micvét - jobb híján - gondolatban is meg lehet tartani, de a Chanuka csodáját csak valóságos égő lánggal.

 

          

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése