2012. november 12., hétfő

 

 A REBBE LEVELEI   - - - - -

            új rovat

 

        HA A SZÜLŐK   VESZEKEDNEK...

 

  Egy fiatal zsidó nőnek irta a rebbe:

 

   "A szülők közötti feszültségről---"

      "ezekben a dolgokban először is az a kivánatos, hogy a mama ne hagyja magát bevonni a veszekedésbe, még akkor sem ha – szerinte – a férjének egyáltalán nincs igaza. S ha a papa látni fogja hogy a mama nem keresi a veszekedést – ő is alább fog hagyni ezzel és idővel ez a hajlandósága csökken. Ezenkivül kérni kell helyi ismerőseiket, próbáljanak hatni a papára, hogy változtasson viselkedésén – persze úgy hogy az apja ne tudja hogy ez a mama kérése...

 

---és mivel mindenhez szükséges segitség és áldás Fentről – helyénvaló lenne, hogy a mama minden hétköznap reggel tegyen néhány fillért a cedóke perselybe, azonkivül amit bizonyára minden pénteken, gyertyagyujtás előtt tesz a perselybe, ahogy azt Izrael lányai szokták.

 

Mindez persze azonfelül hogy a fiuk és lányok, tiszteletteljes és kedves szavakkal hassanak a szülőkre, hogy javitsanak a közöttük levő feszült helyzeten..."

 

     "Tűrtőztetni... engedni... a béke kedvéért"

 

    Egy másik levélben azt irja a rebbe egy nőnek akinek huga családjában mindennaposak a veszekedések:

 

    "...Itt is látszik, hogy barátok és ismerősők figyelmeztető és kérlelő szavai többet nyomnak a latban mint a rokoni dörgedelmek és igy ebben az irányban kell megpróbálni hatni a veszekedés tompitására- - -

     Magától értetődik hogy hugának engednie kell és nem zokon venni dolgokat még akkor sem amikor azt gondolja, hogy száz százalékban neki van igaza. Hiszen nagyon fontos a béke – és főleg a házi béke – amiért érdemes tűrtöztetni magát és engedni ("okos enged.."), csak hogy békesség honoljon a családban.

 Fölösleges mondanom hogy hugának  fokozni kell a családi törvények betartásának mértékét (mint nidá, kóser mikve stb) mivel a tilos közeledés – abban a periódusban – csak eltávolodáshoz vezet – és erős a remélem hogy megtalálja a megfelelő szavakat mindezt huga értésére adni - - -"

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése