2014. június 5., csütörtök

 AZ EGYETLEN ALTERNATIVA  -IZRAEL

Bármely pillanatban áldozattá válhatnak az ukrán zsidók

 

Egyre többen menekülnek Ukrajnából, főként Izraelbe. Az okok között leggyakrabban az eszkalálódó orosz-ukrán konfliktust és a párhuzamosan szaporodó antiszemita incidensek játszanak szerepet. Mindezek miatt az alijázási hullám a jövőben tovább nőhet, és előfordulhat, hogy az európai zsidóság számára az egyetlen alternatíva Izrael marad.

 

Jelenleg Ukrajnában Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége él, több mint 300 ezer fővel. Az ukrán származású Rina Frenkel, a Jair Lapid által vezetett Jes Atíd (Van jövő) párt képviselője már február végén szorgalmazta Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek címzett levelében, hogy a kormány tegyen meg mindent az ukrán zsidóság kimenekítésére. A Zsidó Ügynökség szerint az egyre kiterjedtebb ukrán–orosz konfliktus, és a vele járó durva antiszemita megnyilvánulások miatt az ott élő zsidók ma már gyakorlatilag csak két lehetőség közül választhatnak: vagy bezárkóznak lakásaikba, vagy emigrálnak Izraelbe. Az ügynökség szerint az idei év első négy hónapjában 777 új ukrán bevándorló érkezett Izraelbe. A szavazások után minden repülőgép teli volt, hat zsidót menekített ki az ügynökség az erőszakhullám elől, köztük egy házaspárt két csecsemő ikerlánnyal.
A Zsidó Ügynökség programokat is működtet, például a fiatalok felkészítésének elősegítésére. Ennek keretében 600 ukrán középiskolás válik hamarosan alkalmassá arra, hogy tanulmányait Izraelben folytathassa. Tekintettel az egyre feszültebb helyzetre, a nyári szünidő idejére az ügynökség gyerekek izraeli táboroztatását is megszervezi, mivel úgy ítélik meg, hogy Ukrajnában a zsidó fiatalok számára szervezett nyári táborok veszélyesek lehetnek.

"A zsidó Ügynökség folytatja tevékenységét Ukrajnában, felkészülve minden lehetséges eseményre" mondja Natan Sharansky elnök „Az ország jelenlegi állapota miatt jelentősen kiterjesztjük tevékenységünket, segítjük azokat, akik ki akarnak vándorolni Izraelbe, és változatos programokat kínálunk a fiataloknak, amelyekből megismerhetik az izraeli életet, valamint ivrit nyelvtanfolyamokat is szervezünk."
Sharansky hozzátette, bár nem tervezték még a zsidók tömeges evakuálását a régióból, „de a kialakult helyzet zsidó közösséget oltalmazandó pozícióba helyezte. Kelet Ukrajnában olyan hatalmi vákuum alakult ki, ami táptalaja az antiszemitizmusnak, és a zsidók bármelyik pillanatban áldozatokká válhatnak. Ezért kell készen állnunk, hogy bármikor cselekedhessünk". 
  
(Zsido.com)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése