2014. június 16., hétfő

 AZ "ÁTVILÁGITÓ" átláthatatlannak tartja a TEV működését

"A  TEV  - EGY SZÜK KŐR IRÁNYITÁSÁVAL 

–ÁTLÁTHATATLANUL  MÜKÖDIK" - HEISLER

Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben mondott le a Tett és Védelem Alapítvány társelnöki posztjáról. Heisler levelében jelezte, hogy nem tarja megfelelőnek az Alapítvány működését, amelyet többször is szóvá tett a kuratórium ülésein.



Heisler András kifejtette, hogy sem kurátorként, sem társelnökként nem kap előzetes információt az Alapítvány fontos döntéseiről, de ugyanezt tapasztalják más kurátorok is. Hibásnak és elfogadhatatlannak tartja, hogy az Alapítvány egy szűk kör irányításával átláthatatlanul működik.
 

Az alábbiakban Heisler  2014 május 28-án keltezett levele, amelyet Bodnár Dánielnek a Tett és Védelem Alapítvány elnöknek juttatott el, lemondásának "valódi" okairól.

Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Kuratórium!

Februárban levélben jeleztem Felétek, hogy a TEV működését nem tartom megfelelőnek. Levelemben konkrétan felsoroltam az együttműködés mely területein látom a változtatásokat szükségesnek.

Legutóbbi kuratóriumi ülésünkön javaslataimat nyitottan fogadtátok, határidőt állapítottunk meg a közös gondolkodásra. A határidő letelt. A TEV változatlanul az EMIH, azon belül is egy szűk kör irányításával, nem átláthatóan működik. Sem kurátorként, sem társelnökként az Alapítvány fontos döntéseiről nem kapok előzetes információt – megjegyzem, más kurátorok ugyanezt tapasztalják.
 

A Mazsihisz a kormány által tervezett un. német megszállási emlékművel kapcsolatban rendkívül markáns véleményt fogalmazott meg. A TEV ezt követően a kuratórium előzetes informálása nélkül a Medián-tól közvélemény kutatást rendelt meg az emlékműhöz kapcsolódó társadalmi vélemények megismerésére.
 

Az elkészült kutatási eredményt pedig előbb kapta meg a kormány képviselője, mint a kuratórium egyáltalán tudomást szerzett volna a kutatás tényéről. Ezt súlyos hibának tartom, amit már végképp nem lehet tolerálni.
 

Bár korábban is sokat kritizáltam a TEV működését – mindig elismerve eredményeit is, úgy gondolom ennél a pontnál rákényszerítettetek arra, hogy meghozzam döntésemet: A mai naptól a TEV munkájában nem kívánok részt venni, kuratóriumi tagságomról, társelnöki pozíciómról lemondok. Kérem a szükséges adminisztratív lépéseket szíveskedjetek megtenni.

Biztosíthatlak Benneteket, a TEV elindításakor meglévő motivációm ma sem változott. Az Európa szerte erősödő antiszemitizmus ellen a zsidó közösségek együttműködésével lehet a leghatékonyabban fellépni. Az eredeti célt ezért ma is helyesnek tartom, de a megvalósult működés ennek a karikatúrája lett. Amennyiben képesek vagyunk a működés logikáján változtatni, úgy a későbbiekben az antiszemitizmus elleni közös aktivitásban a Mazsihisz továbbra is érdekelt.
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése