2014. június 12., csütörtök

Az izraeli elnök lubavicsi gyökerei

 

Reuven Rivlint választották Izrael állam tizedik elnökének. A Likud párt tagja, az izraeli Kneszet korábbi ELNÖKE, egy született jeruzsálemi, akinek felmenői között lubavicsi hászidok is vannak.

A hetvenöt éves, jogász végzettségű Rivlin már az előző ciklusban is indult az államelnökségért, ám akkor Simon Pereszt választotta az izraeli parlament elnöknek.

Amint azt egy korábbi beszédében elmondta: őse, Hillel Rivlin rabbi egy emberöltővel a politikai cionizmus kialakulása előtt érkezett az akkori Ottomán birodalomba, követve rokona, az egykori Vilnai Gáon jövendölését a messiási kor közeledtéről.

Harminc évvel később hasonló okból érkeztek az országba Reuven Rivlin édesanyjá-nak felmenői, akik chábád hászidok voltak.

Amikor Hillél rabbi feleségül vette távoli rokonát, a Rivlin család egyik leányát, megtörtént az első házasság az Ottomán birodalomban, amelyet a szembenálló zsidó csoportok, a hászidok és a mitnágedek között kötöttek.

Reuven Rivlin, Iz-rael újonnan megválasztott elnöke saját családjának történetét mutatja fel annak alátámasztására, hogy Izrael nem csupán válasz a Holokausztra, vagy az Egyesült Nemzetek kegyéből juttatott adomány a zsidóknak. Izrael már a modern cionizmus megszületése előtt is a zsidó nép otthona volt, jóval a Holokauszt borzalmai vagy az Egyesült Nemzetek Szövetségének megalaku-lása előtt: „A zsidók Izraelhez tartoznak, mert ez ősidőktől fogva az otthonunk, és Jeruzsálem minden zsidó fővárosa". – nyilatkozta egy chábád központban tartott beszédében (Gut  Sábesz).

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése