2014. június 22., vasárnap

Világrekorder (GUINESS) sábáti asztal TEL-AVIVBAN

Két HALACHIKUSAN MEGTARTOTT

SZOMBAT

MÁRIS ELHOZZA A MEGVÁLTÁST

(Messiást)!

 

A világrekord vacsora receptje végtelenül egyszerű: végy 2000 bárcheszt, 1800 adag csirkét, 1000 adag marhahúst, 800 üveg bort. Helyezd mindezt el 80 asztalon, majd invitálj meg 3000 zsidót! Ha mindezzel megvagy, már csak a Guinness Világrekordok hivatalos képviselőjét kell meghívnod, aki igazolja, hogy az előételt öt percen belül sikerült felszolgálni minden résztvevőnek.

 

Egy éven át tartó előkészítés előzte meg a sikeres világrekord felállítást, melyre Tel Avivban került sor, két non-profit intézmény, a Tel Avivi Egyetem Chábád központja és Fehér Sábát nevű, bevándorlókat támogató egyesület szervezésében.

A meghívott egyetemisták és közéleti képviselők egy órával a szombat bejövetele előtt érkeztek a helyszínre, a Tel Avivi kikötő 11-es hangárjához, ahol a férfiak tfilint is rakhattak az ünnep bejövetele előtt. Ezután mintegy ezer nő gyújtotta meg a szombati gyertyákat, majd részt vettek a közös szombatfogadó imában. Az rekorder eseményen szigorúan ügyeltek arra, hogy a sábáti szabályokat betartsák, így például a szombat bejövetele után nem készítettek fotókat és nem használtak kihangosítást sem – és természetesen minden felszolgált étel megfelelt a legszigorúbb kósersági előírásoknak is.

Joszef Gerlitzky rabbi, a Tel Aviv-Jaffo chábád közösség vezető küldötte, és az izraeli egyetemi chábád központok megalapítója üdvözölte a résztvevőket. Beszédében azt mondta, ez az esemény is azt bizonyítja, hogy a vallásellenesnek tartott Tel Aviv nyitott a szombat tartásra: „Legyen ez az esemény a többi micva megtartásához szükséges erőnek és kitartásnak a forrása!" – tette hozzá.

A vacsora előkészítése egy éven át tartott, és messze túllépte a rekord felállításához szükséges 1000 fős résztvevő számot. Pravin Patelt, a Guiness Rekordok által delegált bírót nagyon megindította a rendezvény: „Ez az első alkalom, hogy Izraelben járok, és az első sábáti vacsora élményem. Hivatalosan is lenyűgözőnek nyilvánítom!"

Bár a rekord felállításakor 2226 embert regisztráltak, valójában ennél jóval többen, közel háromezren vettek részt a vacsorán. A megjelentek között a vallási és a politikai közélet számos kiemelkedő alakja is ott volt, többek között Tel Aviv főrabbija, Jiszrael Meir Lau rabbi, Tel Aviv-Jaffó polgármestere, Ron Huldai, Tal Brody, izraeli kosárlabdázó, Irwin Cotler, kanadai miniszter valamintMichael Oren egykori washingtoni nagykövet is.

A rekordkísérlet sikerességének kihirdetésekor a résztvevők ujjongásban törtek ki: „Nagyon vidám pillanat volt" – mesélte Deborah Danan, szervező – „Mindenki az Ám jiszráél chájt kezde énekelni." (Izrael népe él – a szerk.) Az egységet tapintani lehetett a helyiségben. Az élet minden területéről voltak ott zsidók."

 

A beszédek során többen is idézték a lubavicsi rebbét, Menachem Mendel Schneersont, akinek küldöttei Izraelben éppúgy megtalálhatóak, mint a világ legeldugottabb pontjain. Sájá Gerlitzkyrabbi, és Adi Elephant rabbi, az esemény két főszervezője úgy nyilatkozott: ez a történelmi esemény az első lépés ahhoz, hogy egész Izrael nép megtartson két szombatot, amivel bölcseink szerint azonnal el lehet érni a megváltás eljövetelét

   (zsido.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése