2009. január 27., kedd

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ - JANUÁR 27, 2009























KÉT HÉTTEL AZ ESKÜVŐ UTÁN...




A gázai hadjárat egyik sulyos sebesültje, Áron Károv, alig két héttel esküvöje után ment ki a frontra ahol sulyosan megsebesült. Áron, aki az egyik településen született és élt eddig – olyan jesivában tanult, amely egyesitette a Tóra tanulást az ország védelmével.

Igy aztán nem volt kétsége afelől, hogy ha hivják – mennie kell. Édesapja, Zeév Károv, a vallásos conisták egyik ismert rabbija, néhány héttel azelőtt azon disputált, vajon nem kellene bevezetni a modern Izraelben a Tóra azon törvényét, amely egy év halasztást ad az uj házasnak a katonai szolgálat alól? Egy vallásos képviselő javaslatot nyujtott be a Kneszetnek ezügyben.


Károv rabbi véleménye – negativ. Mivel szerinte itt "milchemet micváról" volt szó – vagyis egy olyan háboruról, amely zsidó emberek megmentését szolgálta – a Talmud szavaival "még a völegény is elhagyja szobáját és a menyasszony a chupát" és mennek Izrael segitségére. Áron tiszt a hadseregben, a katonai várnak rá, neki mennie kellett – mondta az apa.


Most itt állnak a sulyos beteg szobája előtt, az egyik kórházban és zsoltárokat mondanak.


(Azóta Áron helyzete valamit javult, de még mindig veszélyes)




A Holokausztban volt itt egy virágzó zsidó közösség


SANGHAJ 18 MILLIÓ LAKÓSA KÖZÜL 2000 ZSIDÓ




Zsidók – Kinában?


Sanghajban élt a holokauszt idején egy 30 ezer főt számláló zsidó közösség, akiknek kinai diplomaták segitségével sikerült az égő Európából elmenekülni. Köztük voltak orosz és litván zsidók is, akik átültették ide, a ferdeszemü Kinába, jesiváikat, szokásaikat.


Két zsinagóga szolgálta őket - az "Ohel Mose" és "Ohel Ábrahám" és még néhány kisebb imaház. Mára ebből semmi nem maradt, mert a nácik leverése után felrémlett a közeli kommunista veszély – és a zsidó közösség szétszéledt.


Ma alig él a 18 milliós nagyvárosban 2000, főleg külföldi zsidó. A két volt nagy zsinagóga mint muzeum kerülte el a lerombolást és a zsidó közösség az állandó ideiglenesség bélyegeit viseli magán.

Az utolsó sanghaji (orosz-zsidó) rabbi, Méir Askenázi, dédunokája ma Kfár Chábád rabbija Izraelben.



BEZÁRÁSSAL FENYEGETIK INDONÉZIA

EGYETLEN ZSINAGÓGÁJÁT


Moszlim tüntetők fenyegető jelszavakat hangoztatva vonultak a város – és az ország – egyetlen zsinagógája elé, amely már régen becsukta kapuit és nem müködik, "Go to hell – Izrael!" -kántálták a tüntetők. Az incidens óta a zsinagógát karbantartó zsidó nő egyszerüen eltünt – félelmében "illegalitásba vonult" – irja az Associated Press


Ez történt a mult héten az indonéziai Surabaya városában, amely a nagy moszlim állam második legnagyobb városa. Jakartában , a fővárosban is voltak tüntetések, elégettek egy izraeli zászlót és az amerikai követség előtt randaliroztak. Indonézia ezidáig a mérsékelt moszlim államok közé tartozott. Zsidókról – nincs tudomásunk ott – mondja egy chabadnik "aki tudja". Tény hogy chábád képviselet sincs ott. A zsinagóga – "Bét Hásém" – régi korok maradványa, amikor Bagdadból oda került szfárádi zsidók éltek a volt holland gyarmatokon.



MAGYAR FASISZTA, FÜZESSY ZOLTÁN, A "JOBBIK" ALELNŐKE, KENTBEN TELEPEDETT LE ÉS ONNAN IRÁNYITJA A MOZGALOM EURÓPAI RÉSZLEGÉNEK NÁCI VALAMINT ANTISZEMITA PROPAGANDÁJÁT


Az angol sajtót nemrég bejárta a hir: a csendes Kentben letelepedett egy magyar Náci – bizonyos Füzessy Zoltán – a hazai Jobbik egyik alelnöke, aki onnan vezeti a mozgalom nyugat-európai propagandáját és nyilt antiszemita uszitást folytat.


Amikor a Sun tudósitója felkereste Füzessyt lakásán és kérdőre vonta – a magyar fasiszta cáfolta, hogy ő fajvédő lenne. "Pártom radikális, de nem fajvédő, Mi patrióták vagyunk; Magyarországon sokmillió ember támogat bennünket és aki mást állit – az kommunista!" Füzesy cáfolta hogy otthonról valami támogatást kapna és nem volt hajlandó elmondani, miért telepedett le Angliában.


A Sun felfedte, hogy Füzessy élénk kapcsolatot tart szélsőséges brit szervezetekkel, mint a Brit nacionalista Párt vezetőjével, Nick Griffinnel, aki nemrég a Jobbik" pesti naggyülésének vezérszónóka volt. Füzessy eldicsekedett, hogy ezen 5000 ember vett részt.


A brit laptudósitások részletesen elmondják mi a "Gárda" és mik a kapcsolatai a Jobbik-kal. Füzessy rádióadót üzemeltet kenti házából, ahonnan antiszemita és fasiszta propagandát sugároznak, többek között a Soá tagadását is.


Ujabb forduló az askeloni kórház ügyében


A FŐRABBINÁTUS VISSZAKOZOTT; A HOLTAK BOLYGATÁSA MÁR NEM "ÉLLETMENTÉS"


Mint már megirtuk, az országos főrabbinátus tanácsa, annak idején elfogadta Metzger főrabbi javaslatát: nem tekintetbe venni az askeloni korházbövités során feltárt sirok halottait, mivel egy új betegfelvételi osztály épitése "életmentés" (Pikuách Nefes) és ezért fontosabb mint a halottak nem bolygatása, amire a zsidó hagyomány nagy sulyt helyez. Ez persze a háboru kellős közepén volt, amikor a Pikuách Nefes halachikus érve sokat nyom a latban.


Azóta két dolog történt: egyrészt fegyverszünet. Az uj betegfelvételi osztály épitése már nem annyira sürgős és amig felépül, addig bőven meg lehet oldani a régi sirok problémáját, űgy hogy az orvosok is elégedettek legyenek és a Halacha se legyen megszegve.

Másrészt: összeült egy nagy rabbikból álló adhoc tanács, amely semmisnek és érvénytelennek minősitette a Metzger féle határozatot és azt éles szavakkal bélyegezte meg. Erre az országos főrabbinátus sürgős visszavonulőt fujt, mondván, hogy ujra felülvizsgálják a döntést, "az uj tények fényében".


Persze, semmi uj tények, a halottak ugyanazon halottak és az ultra-ortodox rabbik, akik az előző választásokon Metzgert juttatták a főrabbi székbe - ezt másodszor nem valószinü hogy megismétlik...


Izraeli sztori – zsidó tragédia

OROSZ (ZSIDÓ) NŐ; GÁZAI ARAB, HAT GYEREK; FELE ITT-FELE OTT. A FÉRJ MEGHALT, A GYEREKEK GÁZÁBAN REKEDTEK. ŐRÖKRE?


A hosszu cimben majdnem minden benne van: a zsidó sors, a tragédia, az orosz allija egy részének szakadása – és közben a háboru, amelyben az arab férj életét veszti és a zsidó feleség, Gálit Popok Nazaret-Ilitből – "sivát" űl "sahid" férje után.


Gálit (akkor Galina) 1990-ben allijázott a volt Szovjet Unióból. Néhány évvel később megismerte Rami Machmud Alkedrát egy choloni étteremeben, ahol a palesztin fiatalember dolgozott. "Beleszerettem és állapotos lettem" – közli Gálit a Mááriv tudósitojával, Nácrát Ilitben, szülei házában. Nem érdekelt hogy ki ő és hol lakik – beleszerettem".


Ebből, hogy rövidek legyünk, hat gyerek jött ki, tiz év leforgása alatt. Galit áttért a moszlim hitre, elment féjével Gázába és ott éltek, amig ...Galit megunta és hazajőtt szüleihez – három gyerekkel. Három apjukkal maradt Gázában.


Rami szülei nem voltak hajlandók engedni Gálit kérésének hogy magához vehesse a gyerekeket. A gázai hármat. "Abban reménykedtek hogy visszajövök. Én meg abban hogy Rami eljön hozzám a gyerekekkel. " – meséli Galit miközben sir. A harcok második hetében csöng a telefon: a gázai nagyapa akar beszélni a nagy fiuval, Machmuddal:"Apád Sahid, meghalt az ágyuzásban. Most te vagy a családfő!"


Galit sir. Nem tudja mi lesz. A gyerekeit akarja vele, nála, itt Izraelben. A gyerekek zsidónak számitanak, ha anyjuk zsidó. Ki tudja. Egyelőre mind a hat árva. Galit "sivát" űlt férje után és most zsoltárokat mond hogy gyerekeit viszontláthassa.


A Mááriv tudósitója hozzáteszi, hogy egy héttel a szerencsétlenség előtt, voltak akik megpróbálták áthozatni a gyerekeket Izraelbe. Ovádjá Joszéf rabbi beleegyezett és már minden "el volt intézve", de akkor Rami meggondolta magát és nem engedte a három kislányt az erezi átkelőhelyhöz hozni.


Később meg már késő volt...

A SZOCHNUT KÜLDÖTTEIT IS

ELTÁVOLITOTTÁK VENEZUELÁBÓL


Mióta Venezuela elnöke, bizonyos Hugó, annyira a szélső iszlám és a terrorista palesztinok hive lett, hogy megszakitotta diplomácia kapcsolatait Izraellel – egyre jobban elkapta a gépszij: most derült ki hogy a Szochnut küldötteit is elkergette. Akik az ottani zsidó gyerekek nevelésével és allijáztatásával foglalkoztak.


A helyi zsidók nem nagyon veszik komolyan Hugó csinytevéseit, de vannak akiket komolyan foglalkoztat az allija gondolata. "Elmegyünk haza" – mondják, de előbb meglátják, hogy alakul Hugó viszonya Obamával, az uj amerikai elnökkel. Venezuela példáját csak Bolivia követte, de nem a szomszédos arab államok, akiknek éve óta rendezett diplomáciai kapcsolata van Izraellel.


Pinchász Brenner, Venezuela főrabbija azt nyilatkozta az egyik izraeli hetilapnak, hogy "az elnök lépése fokozni fogja az antiszemitizmust az országban".

Időközben kiderült, hogy 3000 zsidó máris elhagyta az országot. Nagy részük az Egyesült Államokba, kisebb részük Izraelbe vándorolt be.

MAGÁVAL VINNÉ A SZÉKET...

Vannak ilyen kedves kis hirek, amelyek nem "fontosak", nem világrengetők, nem fedeznek fel új Amerikát, hanem – ahogy reb Michaél hivja őket: kis szinesek – de nélkülük a világ szürkébb lenne.

Mint tudjuk itt nálunk, Izraelben, nemrég voltak helyhatósági választások, Kirját Smonán is uj városi tanácsot választottak, amelybe ugyan bekerült reb Méir Lévi, aki a Sászt –ez itt és most nem a Talmud hanem egy vallásos, szfárádi párt – 15 éven keresztül képviselte mint polgármester=.helyettes – de ezuttal csak mint tanácstag.

Ez nem viselte meg Lévit, aki hajlandó átadni szobáját, feladatát, mindent, de kérte, engedjék meg neki hogy magával vigye...székét. Szerinte több nagy rabbi megáldotta ezt a széket és ő – egyszerüen – nem tud megválni tőle. Felajánlotta, hogy a használt szék helyett egy vadonatujat vesz a városházának, de a butorfelelős megértőnek mutatozott: hazavitette Lévinek a nosztalgikus széket, amelyet Ovadja Joszef főrabbi is megáldott...

AZ ÉJLÁTI MEZTELENKEDŐK ELLENZIK A

VALLÁSOS PARTOT BIZTOSITÓ FALAT. . .


Hosszu-hosszu évek után, amikor egy vallásos ember nem nyaralhatott a déli Éjláton, mivel a tengerpartot egész, fél és háromnegyed nudisták birtokolták – most végre az éjláti városháza elhatározta hogy rendet teremt. Egyrészt, kreálnak egy elkeritett részt a parton, ahol egyik nap csak férfiaknak, másnap csak nőknek lesz joguk bemenni és napozni, fürödni, anélkül hogy bámész szemeknek lennének kitéve. Ez igy van Tel-Avivban és Haifán is, megy egy sor más helyen Izraelben és senki nem akad fenn ezen.

Az éjláti városháza ezzel együtt a törvénytelen nudizmust is száműzte a városből: a tengerparton csak fürdőruhában lehet napozni és magában városban kötelező egy minimális öltözet.


Ez – érthetően? – nem tetszett egyeseknek. Hogy-hogy jönnek ide a vallásosok ("dószim") és ök mondják meg nekünk mit szabad és mit nem? És külön tengerpart – férfiaknak és nőknek! Azt már nem!
Az ellenzők megtettek minden lehetőt és lehetetlent. Még a zöldeket is bevetették és azok rögtön rázenditettek hogy a válaszfal, ami a tengerbe nyúl, elrontja a város természetes szépségét, meg hasonló zöldségeket. Már már ott tartunk hogy a felek a birósághoz fordulnak – ezek a zsidó erkölcs, amazok meg a tengeri korállok nevében, akiket zavar a szemérmet védő fal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése