2009. január 12., hétfő

ELHALASZTJÁK A VÁLASZTÁSOKAT?

HÁBORUS NAPLÓ (14) A HARCOK   17. NAPJA, JANUÁR 12

 

"A HAMASZ AZ UTOLSÓ NAPON HOSSZUTÁVÚ RAKÉTÁKAT FOG BEVETNI"  -  SZAKÉRTŐK * VITA GÁZA ÉS DAMASZKUSZ KÖZÖTT

 

        Ma nincs sok "ujság". A Háboru folyik, a behivott tartalékosok a gázai ővezetben, segitik a  tényleges katonákat a terroristák felmorzsolására. Eddig közel 950 palesztin áldozata van a háborunak, legnagyobb részük chamasz és Jihád "harcosok". 2700 sebesültjük van. A foglyok és a dezertált terroristák pontos száma – ismeretlen.

 

Askelonban ma két ház kapott telitalálatot; a lakósok az óvóhelyen, csak sokkoltak voltak, akiket pszichológusok gyógyitanak – majd ha vége lesz.

 

Ha csak egy (rövid) időre is, a gázai háboru lekerült a CNN eső oldaláról és helyét Bush elnök lelépő sajtó konferencia foglalta el. Az elnök megismételte eddigi álláspontját: előszőr a banditák vessenek véget  az izraeli polgári lakosság ágyuzásával és majd azután lehet fegyverszünetről beszélni. Nem tudom hogy az amerikai történelem miként fogja Busht mint elnököt értékelni – nekünk Izraelben ilyen pozitiv amerikai elnökünk nem volt Harry Truman óta.

 

Izrael, mint az utóbbi időben naponta – ma is három órás "Tüzet szüntess"t tartott, a humanitárus segitség – élelem és gyógyszerek bevitelére Gázába. AZ IVH egy tábori korház felállitását tervezi, ahol a palesztin lakósságnak fognak  orvosi segélyt nyujtani.

 

  Ma a központi választási bizottság nagy többséggel úgy határozott, hogy  két arab listát – Bálád és Ráám-Táál – diszkvalifikál és nem engedi őket indulni a választásokon, mivel a többség  "ötödik hadoszlopot" lát bennünk. Az éritettek a felsőbirosághoz fordulnak jogorvoslatért.

 

     Bárák hadügyminiszter ma kijelentette, hogy "ha a háboru elhúzódik, kénytelenek leszünk elhalasztani a választásokat". Ezt a két másik nagy párt, Livni külügyminiszter  Kadima pártja és Benjámin ("Bibi") Natanjáhu Likudja, nem nézi jó szemmel, mivel attól tartanak hogy Bárák, a jelenleg vesztésre álló pártja – a Munkapárt – számára akar kedvezőbb feltételeket elérni, ha a harc folytatódik és a választásokat elhalasztják. Egyelőre a vita hamu alatt folyík, de felszinre kerül, ha a harcok alábbhagynak. A jelenlegi felméréseken a Munkapárt még a 15 mandátumot sem éri el. Jelenleg a "nevető harmadik" Olmert miniszterelnök, aki már nem indul a következő választásokon és esetleges halasztás, csak az ő idejét a bársonyszékben, hosszabbitja meg.

 

Iszmail Hannijje, a chamasz banditák "miniszterelnöke, tegnap egy ritka tévé jelenésben kijelentette, hogy bűntársai "hajlandók tárgyalni" a tűzszünet feltételeiről. Hozzátette, hogy a "végső győzelem" a chamaszé lesz.

 

   Politikai megfigyelők és arabszakértők szerint a gázai chamasz vezetés már több napja azon van, hogy tűzszünetet érjen el, de a damaszkuszi vezetőség  (Amelynek a távolból "semmi nem drága") – a harc folytatása mellett van.

 

    Izraelben attól tartanak hogy a Chamas az utolsó napon bevet néhány hosszutávu rakétát hogy ezzel demonstrálja "győzelmét".

 

   MA – PRÓ-IZRAELI TÜNTETÉS   BUDAPESTEN

 

       Ma (kedd) délután fél háromra hirdette meg a Mazsihisz szimpátia-tüntetését Izrael önvédelmi  harcával – az izraeli nagykövetség előtt, a budai Fullánk utcában.

 

    Felhivunk minden önérzetes zsidót és minden becsületes, jóérzésü nemzsidót – vegyenek részt a tüntetésen, amely Izrael azon jogáért teszi le a garast hogy a zsidó állam megvédhesse polgárait az iszlám terror  gyilkos tetteivel szemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése