2009. január 2., péntek

HOGYAN AKADÁLYOZOTT MEG A PANAMAI FŐRABBI EGY VEGYESHÁZASSÁGOT?

 

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ -  2009  JANUÁR 2

 

  AZ "ENYHE" ANTISZEMITIZMUS JELENSÉGEI:

VESZÉLYBEN A KÓSER VÁGÁS EURÓPÁBAN

DÁNIÁBAN KORLÁTOZNI AKARJÁK A KÖRÜLMETÉLÉST 15 ÉVTŐL

 

Európai rabbik szerint az EU-ban felmerült javaslat a marhavágás egységesitésére a tagállamokban – veszélyeztetheti a kóser vágást és értelemszerüen a vallásos zsidók kóser hús ellátását. Már ma is vannak országok, amelyekben tilos a kőser vágás (mint például Svájc)és igy az ottani zsidók kénytelenek Franciaországból importálni hússzükségletüket.

 

Ezzel egyidejüleg a különbözö "állatvédő" egyesületek is a kóser vágás ellen törnek lándzsát, mivel az nem kábitja el a levágandó állatot és ezért – szerintük – nem eléggé "humánus". Néhol ez a rég megdöntött "érv" antiszemita indokolással párosul.

 

Ezzel egyidejüleg Dániában olyan törvényjavaslatot nyujtottak be a parlamentben, amely törvényesen korlátozná a körülmetélést, vagyis azt csak 15 éves kortól engedné meg. A dán főrabbi erre nagyon élesen reagált, mondván, hogy ebben az esetben a zsidók elhagyják az országot és kivándorolnak.

 

     Bár a javaslatok "humanitáris", illetve állatbarát cimkék alatt jelennek meg, illetve a circumcisió esetében, a csecsemő "jogait" védik – a zsidók joggal érzik ki mögülök a bujkáló, enyhe, de jelenlevő, antiszemita kihivást. A rabbik

riadót fujnak és az Eu brüsszeli központja mellett müködő rabbitanács, illetve Board of Schita, tanácskozásra űlt össze, hogy megtárgyalja a veszély elháritásának módozatait.

 

 A LENGYEL ÁLLAMELNŐK A WARSÓI ZSINAGÓGÁBAN

     Utoljára 1920-ban látogatott el lengyel államelnök, Ignaz Moczisky, egy warsói zsinagógába. Ezért keltett nagy feltünést és izgalmat a maradék lengyel zsidóság körében, amikor az utóbbi chanuka első estéjén, megjelent az ismert Noz'ik Sulban, Lech Kaczinsky államelnök.

 

    A lengyel főrabbi, Michael Scsudrich által fogadott elnök, nagy fekete kipában jelent meg és beszédet is mondott  melyben üdvölte a zsidó közösséget, chanuka alkalmából. Egy gyerekkórus zsidó dalokat adott elő, majd az elnök helyet foglalt a zsinagóga előterében, miután a kórus elénekelte a lengyel himnuszt.

 

Miután a rabbi elmondta az áldást az első gyertyára, azt Kaczinsky gyujtotta meg. A hirügynökségek hangsulyozzák a látogatás jelentőségét mivel az elnök – hivő katólikus és baráti viszonyt tart fenn a maradék lengyel zsidósággal. Ma Lengyelországban mindössze 4000 "hivatalos" zsidó van nyilvántartva, bár van nem kevés "rejtőző" zsidó is.

 

Előző feladatkörében, mint Warsó föpolgármestere, már ellátogatott Kaczinsky a  zsinagógába valamint városi telket adományozott a létesitendő zsidó muzeum részére. Az elmult két évben az elnöki palotában is  meggyujtották a chanuka lángoka, az ott müködő chábád küldött által

 

AZ ANGOL KÜLÜGYMINISZTÉRIUMBAN IS

GYUJTOTTAK AZ IDÉN CHANUKA GYERTYÁKAT

   Talán nem csupán azért, mert a jelenlegi angol külügyminiszter- Déjjvid Milliband -  zsidó, de tény hogy az idén gyujtottak chanuka gyertyákat a brit külügyminisztériumban.

 

Ez az első eset Londonban, hogy egy állami hivatalban zsidó ünnepet "tartanak", mig Amerikában régi hagyomány hogy a Fehér Házban, az elnök jelenlétében, gyujtják meg a chanuka Menórát.

 

    A londoni szertartáson, a miniszter jelenlétében, a birodalmi főrabbi, Jehonatan Zacks, gyujtotta meg a gyertyát és beszédében a békét, mint a zsidóság egyik legnagyobb értékét, méltatta.

 

 EGY LONDONI GALÉRIA BEMUTATJA AZ

ANTISZEMITZMUST AZ  ARAB MÉDIÁBAN

    "Szélsőséges karrikatúrák – Izrael és a zsidóság az arab sajtóban" – ez a neve a Londonban nemrég megnyilt kiállitásnak, amely bemutatja az arab propaganda göbbelsi jellegét, melyben a zsidó és az izraeliek, mint a "Sátán képviselői" jelennek meg. A zsidókat mint vérszomjas szörnyetegetet ábrázolják ezek a karrikaturák amelyek világszerre látnak napvilágot az arab sajtóban és tévében.

A kiállitás január 16-ig lesz nyitva.

   

 ARAB ÉS ZSIDÓ SIROKAT GYALÁZTAK MEG

EGY  FRANCIA KATONAI TEMETŐBEN

       Egy északfranciaországi katonai temetőben, amelyben az első vilégháboruban résztvett moszlim vallásu francia katonák vannak eltemetve – francia jobboldali, fasisztoid elemek 500 sirkövet meggyaláztak, horogkeresztekkel és a iszlámellenes jelszavakkal.

 

    Csak később derült ki hogy a sirkövek között több mint 20 zsidó katona sirkövét is meggyalázták a huligánok. Most vegyes bizottság próbálja a sirköveket megtisztitani. A francia közvélemény egyhangulag itélte el a merényletet.

 

Válasz a bombayi merényletre:

Új chabad mikve berlinben

 

  5 csillagos uj chabad mikve nyilt Berlinben, az ottani Chábád-Ház pincéjében, mintegy "válaszként" a bombayi gyilkos merélyetre, amelyben 5 zsidó életét vesztette, köztük az ottani chabad rezidens, Gabriel Holtzberg és felesége, Rivki.

 

    A berlini rezidens, Teichtál rabbi, beszédében közölte hogy a mikve minden zsidó szolgálatára áll. Mint ismeretes, egy kóser mikve előfeltétele a vallásos zsidó családi életnek.

 

Teichtál, aki hetekkel előbb maga is áldozata volt egy neo-náci támadásnak, mikor horogkereszteket firkáltak a Chabad központ falaira – azt mondta, hogy a Rebbe szellemében müködő mozgalomnak nincs más lehetősége, mint a terrora fokozott tevékenységgel válaszolni.

 Németországban ma 12 Chabad-Ház müködik – pontosan annyi mint...Indiában.

 

 

A MISSZONÁRUSNŐ BE AKART TÉRNI...

    

     Az egyik bné-bráki ultra-ortodox Bét-Dinnél (rabbinikus biróság), nemrég jelentkezett egy amerikai nő, aki betérési szándékát azzal támasztotta alá, hogy szereti a zsidóságot, már évek óta tanulmányozza és most elérkezettnek látja az időt hogy betérjen. Ehhez nem kevesebb mint 15 ajánlólevelet mellékelt, new-yorki ortodox zsidó családoktól, sőt egy ismert rabbitól is.

 

     A sok ajánlólevél gyanut keltett és a Bét Din átpasszolta az aktát a Jád Leáchim nevü szervezetnek, amelynek egyik feladata a misszionáriusok elleni küzdelem. Egyhamar kiderült, hogy a jelőlt, B., ismert misszionárus, az amerikai Jézushivő szekta aktiv tagja, aki már kétizben próbált Izraelben  - sikertelenül – betérni, hogy ezáltal szabad kezet kapjon a misssionárus tevékenységéhez.

 

A rabbik kérdésre, B., nem volt hajlandó elhatárolni magát a szektától és megtagadta annak deklarálását, hogy nem hisz  a "messiás"ban. A rabbik bemutatták a hölgynek édesapja nyilatkozatát, amely szerint, "a lányom meggyőződése, hogy nem ellentétes hinni a kereszténységben és egyuttal a zsidóságban is".

 

Ez nem győzte meg a rabbikat és B.t nem téritették be. Izraelben vallásszabadság van, de ez nem jelenti a térités szabadságát. Azt pedig pláne nem, hogy egy misszionárust befogadjanak a zsidóságba.

 

2000 $ KÁRTÉRITÉS EGY ZSIDÓ NŐNEK AKI MEGTAGADTA A MUNKÁT ROS HÁSÁNÁKOR

   Ez Kanadában történt, nem Magyarországon. Egy zsidó nő, bizonyos D.S., aki egy szociális intézményben dolgozott – két nap szabadságot kért, hogy a Ros Hasánát megünnepelhesse.

 

    Munkáltatói megtagadták a szabadságot, amit D.S. önkényesen mégis "kivett", vagyis nem jelent meg a munkahelyén. Erre felmondtak neki, vagyis magyarán kirúgták.

 

   A hölgy a kanadai birósághoz fordult, amely 2054 dollár kártéritést itélt meg neki, mivel a felmondás "bánatot" okozott.

 

 

"Aki nem vallásos, miben és mennyiben zsidó?!"

ELHUNYT R' Cion Lévi, PANAMA FŐRABBIJA

  

  Jeruzsálemben nemrég elhunyt Cion Lévi, Panama főrabbija, az utóbbi ötven évben, aki ifju korában a Pórát Joszéf jesivában tanult, együtt barátjával, Ovádja Joszéf, volt izraeli országos főrabbival.

 

     A panamai hitközség több mint tiz ezernyi zsidót számlál, Ezeknek több mint 80% vallásos, szombat-tartó, akik az asszimilációt hirből sem ismerik. Amikor, nemrég megkérdezték reb Cion Lévit, hogy lehet az hogy a közösség ennyire szereti őt és hallgat rá, azt válaszolta: "Ötven éve szolgálom őket, teljesen ingyen. Semmiért nem kérek pénzt. Miért ne szeressenek?!"

 

Egy más alkalommal elmondta, hogy amikor feleségével előszőr Panamába érkezett, nem volt ott egy vallásos zsidó sem. Ovádjá Joszéf a temetésen hozzátette: egy minjen sem volt...

 

    Sikerének titkát éppen szigoruságában látják hivei. Semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó: "Ha valaki nem vallásos, miben és mennyiben zsidó"?! – szavajárása volt.

 

    Temetésén sok gyászbeszéd hangzott el. A legérdekesebbet Jóna Metzger, izraeli askenáz főrabbi mondta:

 

     "Egyszer hitközségében, egy fiatalember eljegyezte magát egy nem-zsidó lánnyal. A rabbi meghivta őt magához az esküvő napján,  hosszasan beszélt vele, győzködte, majd bezárta egy szobába, amelyben nem volt telefon és ott tartotta estig.

 

    A kétségbeesett "völegény" rohant a menyasszony házába, estefelé, ahol  elmondták mindennek, a menyasszony leköpte és lezsidózta – de a vegyesházasságból nem lett semmi.

 

Ismerek sok mai rabbit aki ezt nem merné megtenni.

 

 

 TAKARÉKOSKODUNK A VIZZEL – A MIKVEBAN IS

      Izraelben már több éve nagyon kevés eső esik. Az idén is a szárazság határán vagyunk és ennélfogva takarékoskodni kell a vizzel. Ez nemcsak a diszkerteket érinti, hanem a mezőgazdaságot is. A viz drágább és ez a zöldségek árát is megemeli.

 

     Most a vallásügyi minisztérium - amit annakidején a rosszemlékü Sinuj párt megszüntetett, de a párt eltüntével poraiból feltámadt – közhirré tette, hogy a mikvék (a rituális fürdők) is spórolni fognak a vizzel. Hogyan és miként? Hiszen a mikveban meg kell lenni a minimálisan előirott vizmennyiségnek (40 Száá, vagyis több mint 500 liter)?

 

    A minisztérium segiti a mikve müködtetőit, olyan speciális szűrőberendezés  bevezetésével, amely lehetőve teszi hogy a viz tiszta legyen, anélkül hogy naponta többször ki kellene cserélni. Ez mikvenként évi ezer köb viz megtakaritását jelenti és mivek Izraelben kb. 700 mikve müködik, könnyü kiszámitani, mennyi vizet fognak a szűrők megspórolni.

 

          

 BOLONDNAK NYILVÁNITJÁK A RITUÁLIS

GYILKOST JEMENBEN; MARADT ALIG 400 ZSIDÓ

  Abdul Aziz Yehija Hamoud el-Abdi, a jemenita gyikos, aki megölt egy helyi zsidót – ügyvédje javaslatára bolondnak lett nyilvánitva a jemenita biróság által, amely elrendelte elmeállapota megvizsgálását.

 

    Abdul el-Abdi néhány héttel ezelőtt, közvetlen közelről lelőtte Mose Yais Náhárit, a kis jemenita közösség egy vezetőjét, aki egyuttal tanitó és sakter is volt.  A gyilkos tette elkövetésekor, felszólitotta áldozatát, vegye fel a moszlim hitet, "különben a pokolra kerül".

 

Most a jemenita hatóságok mint "vallásháborut" aposztrofálják a történteket, mondván hogy a gyilkos "vallási felbuzdulásból" cselekedett és igy nem felelős tettéért. Az áldozat, Mose Náhári, nyolc gyereket és egy özvegyet hagyott maga után.

 

Jemenben ma mindössze kb. 400 zsidó él, akik állandő zaklatásoknak vannak kitéve. Nagyrészük allijázni akar – amire ma lenne lehetőség, de new-yorki szatmári zsidók állandóan lebeszélik őket erről . Náhári is ennek a tendenciának az áldozata.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Kraus úr!
    Ma látogattam először a blogjára, és nagyon szimpatikusnak találom. Olyannyira, hogy linkjét elhelyezem saját oldalamon (http://kosherpower.blogspot.com), ahová szeretettel meghívom legalább egy látogatás erejéig. Amennyiben bármi kifogása van ezzel kapcsolatban, kérem jelezze, és a linket eltávolítom.
    Minden jót kívánok!
    Hollander Máté

    VálaszTörlés