2009. január 13., kedd

SZOLIDARITÁS-TÜNTETÉS IZRAELLEL - BUDAPESTEN

530 rakéta  hullott Izraelre – a háboru kezdete óta * A chamasz vesztesége – közel ezer halott * IRÁNI HAJÓ  HOSSZUTÁVU RAKÉTÁKAT

PRÓBÁL  CSEMPÉSZNI GÁZÁBAThe Iranian boat destined for...

Az iráni csempészhajó a nyilt tengeren. Fedélzetén - hosszútávu lövegek? 

 
HÁBORUS NAPLÓ (15), 2009 JANUÁR 13, A HARCOK 18. NAPJA

 

*MIÉRT TÜZELÜNK SAJÁT  KATONÁINKRA?

*TERRORISTÁK IZRAELI EGYENRUHÁBAN PRÓBÁLTAK

   ELRABOLNI KATONÁKAT – MONDJA ASKENÁZI, AZ   IZRAELI VEZÉRKAR FŐNÖKE  A KÜLÜGYI BIZOTTSÁGBAN

* 47 CHAMASZ HALOTT A TEGNAPI ÖSSZECSAPÁSOKBANIsraeli tanks roll into Gaza City

Massziv bombázások Gázában (El Jaziera ÉS CNN))                                                                                          )
* 21 RAKÉTÁK LÖTTEK;  NINCSENEK SEBESÜLTJEINK

* JORDÁNIA CÁFOLJA HOGY IZRAELIEKRE LÖTTEK

* TELEFON  OLMERTTŐL OKOZTA BUSH UTASITÁSÁT, NEM  

   TÁMOGATNI A B.T.BEN AZ AMERIKAI JAVASLATOT?. . .

* EGYIPTOM ELUTASITJA A JAVASLATOT AZ ÖSSZARAB

   KONFERENCIA ÖSSZEHIVÁSÁRA, CHAMASZ ÜGYBEN

 

  A harcok 18 napján Izrael elmélyitette behatolását Gázába, mikoris egész területrészek felügyeletét a tartalékos egységek vették át, mig a tényleges katonák nyomulnak előre.

  

A légierő és a haditengerészet egységei tovább lövik a filadelfi átjáró alagutait és számtalan ilyen fegyvercsempész akagutat már megsemmisitettek. Gabi Askenázi vezérezredes, vezérkari főnök, a Kneszet kül és hadügyi bizottsága előtt elmondta,hogy chamaszék több kisérletet tettek izraeli katonák elrablására és az az alagutakon történő kicsempészésére.

 

Dániel Friedmann igazságügyminiszter, tegnap a chamasz által ágyuzott Askelonben kijelentette, hogy minden egyességnek magában kell foglalnia az elrabolt izraeli kiskatona, Gilád Sálit, visszaadását.

  

  Diplomáciai bonyodalom keletkezett Olmert miniszterelnők szavaiból, melyben eldicsekedett, hogy telefonhivása alapján utasitotta a lelépő Bush elnök Rice külügymiisztert. Hogy tartózkodjon a szavazástól, amikor azt a javaslatot terjesztették a B.T.
 
אולמרט (צילום: AP)
Olmert: na ki hazudik?
 
elé, amit ő maga dolgozott ki és terjesztett be. A Fehér Ház szóvivője ma kategórikusan megcáfolta a hirt.

 

   Az uj amerikai elnök 20.-án lép hivatalba és akkor uj "szedre" kezdődik a Fehér Házban. Addig Izrael döntést akar kicsikarni, ami nem lesz könnyü dolog.

 

      Egy fiatal tisztünk, aki tegnapelőtt nősült – ma sulyosan megsebesült Gázában. Apja, aki rabbi, azt mondta hogy "az ilyesmit számitásba lehet és kell venni".

 

   Izrael tegnap kategóriusan cáfolta azt az arab propaganda által terjesztett kacsát, miszerint Gázában foszfor bombákat használt volna, amely sulyos égési sebeket okoz.

 

 Iványi Gábor ma látogatást tett a chamasz által bombázott Askelonban és meglátogatott egy iskolát, amely találatot kapott.

                                                                * * * * *

 

  "NEM FELEDÜNK EL, IZRAEL!"

 

  TEGNAP (KEDD) DÉLUTÁN  SZOLIDARITÁSI NAGGYŰLÉST RENDEZETT A MAZSIHISZ AZ IZRAELI NAGYKÖVETSÉG ELŐTT, AHOL A DERMESZTŐ HIDEGBEN EZREK FEJEZTÉK KI SZIMPÁTIÁJUKAT AZ ÉLETÉÉRT ÉS LAKÓSAI BIZTONSÁGÁÉRT KÜZDŐ ZSIDÓ ÁLLAMMAL.

 

     Az alábbiakban egy zsidó ujságiró helyi tudósitása az eseményről:

    

Izrael Állama és a terrorizmus áldozatai melletti együttérzés jeleként szolidaritási nagygyűlést tartottak kedden délután az izraeli nagykövetség előtt. A dermesztő hideg, a hazai média egyes alakítóinak és csatornáinak elfogult és hangulatkeltő tudósításai és a kora délutáni, még jócskán munkaidőbe eső időpont ellenére  - teljesen megtelt a nagykövetséghez vezető, széles és tágas Fullánk utca. Még a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál is álltak. Idősek és fiatalok, vallásosak és világiak, neológok, ortodoxok és lubavicsiak, rabbik és hitközségi vezetők egyaránt eljöttek a rendezvényre, amelynek műsorvezetője Dr. Egri Oszkár a Mazsihisz Jogi Osztályának vezetője volt:

 

„Honfitársaim! Tisztelettel köszöntünk mindenkit, aki ezen a szürke, hideg délutánon szíve melegével lelkesít bennünket és Izraelben élő testvéreinket. Köszöntök mindenkit, fehérek közt sok európait! Köszönjük, hogy eljöttek és jelenlétükkel bizonyítják, hogy egy nemzetközi konfliktus csakis a szigorú tények alapján ítélhető meg és méltatlan dolog érzelmek, vallási előítéletek és a politikai haszonlesés felvillanásai által elhamarkodott ítéleteket alkotni. A népharag, a tömegek manipulációja sokszor vitte már tévútra a különböző társadalmakat és ezek kiküszöbölése rengeteg időt vesz majd igénybe - mondotta  Dr Egri Oszkár, aki köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy " lélekben" a békés többség is eljött és vallástól függetlenül együtt imádkozhatnak a békéért, az ártatlan áldozatokért és a harcok mielőbbi befejezéséért.

 

      Dr. Mészáros István, az Országgyűlés Emberi Jogi, Vallási és Kisebbségi Bizottságának egykori alelnöke, beszédében a harcok mielőbbi és eredményesen befejezése mellett tett hitet: „A háború sosem jó, mindig harccal és szenvedéssel jár. Szolidaritásunk kinyilvánítása közben sem feledkezhetünk el a kiváltó okokról, különben oda jutunk, hogy egyenlőségjel kerül az agresszor és az áldozat közé. Sőt az agresszort nevezik áldozatnak, és az áldozatot agresszornak."

 

 A tényeket ismertetve elmondta, hogy a háború nem a palesztin nép, hanem a Gázai-övezetet uraló Hamasz terrorszervezet ellen zajlik. A Hamasz alapokmányában deklarált cél Izrael eltörlése és egy iszlám Palesztina megteremtése. A palesztin szélsőségeseket tömörítő terrorszervezet megalakulása óta több száz - főként civil - izraeli állampolgárt gyilkolt meg: „apákat, anyákat, gyermekeket, kávéházakban vagy éppen buszmegállókban várakozókat." Gázai jelenlétük óta több ezer rakétát lőttek ki olyan izraeli területekre, amelyek egyébként nem vitatottak. „Ha valamin csodálkozni lehet,  az az, hogy miért kellett ennyit várni az önvédelemre, hiszen a világ egyetlen állama sem tolerálna hasonló agresszív viselkedést - mondotta  Dr. Mészáros István hangos tapsot, éljenzést kiváltva.            

 

 „A háború és a terror nemcsak Izraelt érinti, ugyanis a Hamasz saját palesztin ellenzékét is száműzte és gyilkolta, és a mérsékelt arab országok mellett az egész nyugati világot veszélyezteti. (…) Ellenségnek tekintenek mindent ami civil, szabad és az egész nyugati civilizáció szabadságának alapját képezi - mondotta  a volt honatya, rámutatva, hogy Izrael a Nyugat elő-örseként folytatja háborúját egy párbeszédet eleve elutasító, erőszakot dicsőítő szervezet ellen. Ismertette továbbá, hogy „több mérsékelt iszlám ország is a Hamaszt tette felelőssé a történetekért." Beszéde végén óriási és hangos éljenzést közepette elmondta: „Nem feledkezünk meg rólad Izrael!"

 

Dr. Egri Oszkár ügyvéd elmondta, hogy már több mint 50 keresztény szervezet jelezte szolidaritását Izraellel és a rendezvénnyel. Ezt követően felolvasta azt a memorandumot, amelyet a Mazsihisz elnöksége nevében Dr. Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató bocsátott ki.         

    A nyilatkozatban a Mazsihisz kifejezte szolidaritását Izraellel és polgáraival és leszögezte, hogy  tanúi voltak, hogy Izrael mennyi gesztust és engedményt tett a békéért: „A Hamasz ennek ellenére izraeli városokat tart folyamatos tűz alatt és az általa uralt Gázai-övezetben több mint egy millió ember életét veszélyezteti-áll a nyilatkozatban, amely leszögezte: Izrael Állam nemcsak joga, hanem kötelessége is megvédeni polgárait: „Ez a küzdelem a polgári lakosság tagjainak békéjéért folyik, éljenek akár Izraelben vagy Gázában."

 

Dr. Feldmájer Péter és Zoltai Gusztáv átadta az Izrael melletti szolidaritási nyilatkozatot Aliza Bin-Noun nagykövet asszonynak, aki meghatottan elmondta: „Bár nagy hideg van, szíve meleg és hálával teli."

 

A hideg, fagyos idő ellenére is egyre lelkesebb és nagyobb lett a tömeg, amely a rendezvény zárásaként ismert zsidó békedalokat énekelt, Izrael és a világ békéjéért. A nagy média és közérdeklődést kiváltó rendezvényre az általános iskolásoktól az egyetemistákig számos fiatal eljött, ők alkották a tömeg többségét, lelkesen és elkötelezett közönségként bizonyítva, Izrael nincs egyedül!

 

                                                                                                    Szilágyi Iván Péter

                             

                                                                         ***

     A magyar politika  prominensei közül – senki nem volt jelen. Sem bal sem jobb oldal. Senki. Mint tudjuk, a szélsőjobboldal a palesztin propaganda vérgőzős szólamait fujja és velük menetel a kommunista Thürmer Gyula is. Ezzel  az antiszemita kör bezárul.

     

       " Végülis jól sikerült, a Hír TV-n láthatod, és a Magyar Nemzet

honlapján. Baloldali média: kussol (mint mindíg...nem értem. vagy

igen?...") – irja egyik informátorom.

 

  Ki volt ott a zsidóktól és hányan – és ki nem? – miért nem beszélt egy rabbi sem, miért nem mondtak el egy Zsoltár fejezetetet? A kiértékelés – nem most és nem itt. Valamit csináltak, a magyarországi zsidóság hallatta hangját és ne legyünk telhetetlenek. Ami volt – több a semminél.  Moszkvában még ez sem volt. Prágában sem. (N.K.)

                          

 

SZERK. ÜZENETEK:

 

DR B. BÉLA Budapest és  GELB Annamária, Debrecen:

 

Külön-külön de egybecsengő mailjükre válaszolva (kérték ne tegyem fel) nagyon megtisztelő részemre, hogy Dr B. engem tesz felelőssé azért, mert egy bizonyos minján megszünt működni Budapesten (illetve Budán),  mig as debreceni hölgy azt nehezményezi, miért nincs nekik "magyar" rabbijuk, miért kellett Izraelből  "importálni?

 

Az első kérdésre: szomoru ha egy minján megszünik, főleg ha az indok, mint azt ma a magyar ugaron mondják, hogy "nincs igény rá". Nem mentegetőzők, nem mondom hogy nem az én dolgom, nem mondom (az igazat) hogy a mükődő minjenokról sem tehetek, hogy már 60 éves Izraelben élek (innen a rossz magyarságom, ami egyes hazaffyaknak nem tetszik). Igenis tehetek róla, mert minden zsidó felelős minden zsidóért.

 

Magyarországon a probléma a zsidó nevelés (nem)léte. Amig az ottani zsidó gyerekek alig 10% kap valamelyes, minimális zsidó nevelést (és az is olyan amilyen) és amig a vegyesházasságok száma évről-évre ugrásszerüen növekszik – addig nem lehet zsidó jelenről – pláne nem jövőről – beszélni.

 

Ez a probléma, nem egy minján itt vagy ott.

 

Persze vannak objektiv okok – és szubjektiv kifogások – de a tények makacs dolgok.

 

Jelen voltam 1989-ben, amikor az első zsidó naggyülésen (amit nem a kommunista ÁEH hivott össze) meghirdették és megbeszélték egy zsidó iskola létesitését a Reichmann fivérek által. Többek között felszólalt egy idős bácsi, aki aggályainak adott kifejezést: "Aztán ne csináljanak n e k e m itt egy bóher-iskolát".

 

     Nem is csináltak, úgy is nézett ki. Az első két év 650 diákjából, mára 70-80 maradt és az iskola bezárás előtt vegetál. A másik kettőről ne is beszéljünk.

 

    A debreceni rabbi ügye ennél is rázósabb (vagy razo-sabb), Évek hosszu során a hitk. vezetői minden kiküldött rabbit elüldöztek. Nekünk nem kell rabbi – mondták az ország második legnagyobb Hitközségének vezetői, akik ma a Barankovics mühelyben dolgoznak a zsidóság jövőjéért. A jelenlegi vezetőknek nem sok választása volt: vagy elfogadnak egy "rabbit", akinek a halacha értelmében még be kellene térnie, vagy Izraelből importálnak. Az utóbbit választották és nincs okuk hogy megbánják választásukat.

 

Többeknek: aláirt levelekre – ha közűgyről van szó – szivesen válaszolok, ezuton. Leveleket az Orzsen keresztül lehet küldeni.

 

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Krausz rabbi,

    itt megtekintheti a "többezres" tömeget...:

    http://www.sofar.hu/2009/01/jn-tavasz-megy-hamasz.html

    VálaszTörlés