2014. július 14., hétfő

 

Heisler visszalő: Kaptunk egy másik Zoltai 

Gusztávot, csak rosszabb kiadásban….

 

AZ ELNöK SZAKÉRTELMET NYILVÁNIT A BETÉRÉS 

ÉS MEGTÉRÉS 

KÖZÖTT ÉS DEKLARÁLJA HOGY NEM MOND LE


  IRTA:Czene Gábor
(NOL)

Nagy feltűnést keltett, hogy fontos hitközségi pozíciót kapott egy volt katolikus kántor, aki transzvesztita előadóként is tevékenykedett. Heisler András, a Mazsihisz elnöke ragaszkodik ahhoz, hogy a szerinte erkölcsileg alkalmatlan Schwezoff Dávid távozzon tisztségéből.

– Zoltai Gusztáv csaknem huszonöt éven át egy személyben volt a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) és az országos szervezet, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) ügyvezető igazgatója. Lemondásával mindkét poszt megüresedett. Elsőként a BZSH közgyűlése döntött az utódról. Kívülről úgy tűnt, ön a legkevésbé sem örül annak, hogy Schwezoff Dávidra esett a választás.

– Jól látta, valóban nem örültem. Lényegesen jobb jelöltnek tartottam Horváth Józsefet, aki a BZSH és a Mazsihisz gazdasági átvilágításának projektkoordinátora volt. Tiszta előéletű és becsületes ember, szakmailag is alkalmas a posztra. A választáson, sajnos, labdába se rúgott.

 

 

– Már a BZSH-közgyűlés idején is tudott valamit Schwezoff meglehetősen mozgalmas múltjáról?

 

– Pletykálták, hogy valamikor állítólag fellépett egy melegbárban, de erről semmiféle bizonyítékot nem láttam. Se fényképet, se mást. Éppen ezért nem is foglalkoztam vele. Azt pedig végképp nem tudtam, hogy ez nem egyszeri alkalom volt, hanem akkori életformájának szerves, meghatározó része. Katolikus és evangélikus vallásgyakorlata pedig még támogatóit is meglepte.

– Minderről a BZSH-választás után, a Mazsihisz közgyűlése előtt számolt be a Tudozsido.com zsidó közéleti blog. A fotókkal illusztrált bejegyzés szerint Schwezoff Dávid korábban transzvesztita énekesként szerepelt, katolikus kántorként ténykedett és az evangélikus egyetem lelkészképzőjére is járt. A botrány ellenére a Mazsihisz ügyvezető igazgatójává is majdnem megválasztották. A győztes Kunos Péter 45, Schwezoff Dávid 40 szavazatot kapott.

HIRDETÉS

– Sokaknak nehezen érthető, ami történt. Felfogásom szerint nem Schwezoff Dávid kapott 40 szavazatot, hanem a szervezetünkben megindult változások kaptak 40 ellenszavazatot. Ennyien vannak a küldöttek között, akiket vagy félrevezettek, vagy félnek a szervezet modernizációjától, vagy elutasítják a hitközség átlátható működését. A félelmük annyira erős, hogy teljesen vállalhatatlan döntést hoztak, félredobtak minden racionális szempontot. Azért szavaztak Schwezoff Dávidra, mert tőle várják az előző nomenklatúra fenntartását. Létezik egy kör ugyanis, amely a régi rendszer megmaradásában érdekelt.

z-g "hűbéresei"

– Milyen körről beszél?

– Zoltai Gusztáv volt hűbéreseiről. Mindenképpen szeretnék megakadályozni, hogy új szelek kezdjenek fújni a Mazsihisz háza táján. A Schwezoff Dávidra adott szavazatoknak semmi közük a zsidósághoz és a zsidó értékrendhez. Egyszerűen csak hatalmi harc folyik. Megjegyzem, hogy a hozzám eljutott információk szerint Schwezoff Dávid a BZSH ügyvezető igazgatójaként – alig több mint egy hete tölti be a posztját – ugyanazt a stílust képviseli, amit elődje. Ígérgetésekkel, emberek megvásárlásával próbálja tovább építeni a hűbéresi rendszert. Kaptunk egy másik Zoltai Gusztávot, csak rosszabb kiadásban. Úgy látszik, a korszak még nem zárult le.

– Jól értem? Önmagát tartja az átlátható működés garanciájának?

(Múlt héten többször is próbáltuk megszólaltatni Schwezoff Dávidot. Nem zárkózott el, de nem találta alkalmasnak az időpont. Ígérte, később nyilatkozik. Hétfő délelőtt újabb kísérletet tettünk. Schwezoff Dávid elmondta, hogy egy megbeszélésén van: kérte, küldjük el e-mailben kérdéseinket. Reagálást várunk a Heisler Andrással készült interjúra is. Amint választ kapunk, közzétesszük.)

– Nem garanciája, hanem katalizátora vagyok. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ennek a folyamatnak a kezdeményezése a nevemhez fűződik.

HIRDETÉS

– Ha már annyit emlegeti Zoltait: távozása körül még mindig sok a rejtély. Mennyiben függ össze a lemondása a gazdasági átvilágítás amúgy titkosan kezelt eredményével?

– Ezt tőle kell megkérdezni.

– Titoktartási kötelezettséget vállalt, nem nyilatkozik.

– Annál többet nem tudok mondani, amit eddig is mondtam. Zoltai Gusztáv minden bizonnyal komplex módon értékelte a helyzetet. Döntésekor nyilván figyelembe vette életkorát, a közéleti állapotokat és – egyéb tényezők mellett – valószínűleg a gazdasági átvilágításról szóló jelentés tartalmát is.

     Akkor folytassuk a Mazsihisz közgyűlésével. Egyesek nemcsak Schwezoff Dávidot, hanem a végül megválasztott Kunos Péter is bírálták, mert mindketten támadhatók a múltjuk miatt. Kunos Péter a kilencvenes évek végén az Agrobank vezetőjeként börtönben ült.

      

– Kunos és Schwezoff története nem összehasonlítható. Először is: Kunos Péter múltjával mindnyájan tisztában voltunk. Másodszor: számomra hiteles az a magyarázat, hogy olyan banki módszer alkalmazása miatt ítélték el, amit ma már egyetemen tanítanak. Első fokon felmentették, az ezzel ellentétes másodfokú ítélettel szemben akkoriban nem lehetett fellebbezni. Több mint tíz éve mentesült a büntetett előélet hátrányos következményei alól, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik. A BZSH számvizsgáló bizottsága elnökeként és a Mazsihisz számvizsgáló bizottsága tagjaként bizonyította szakmai rátermettségét.

 

     Schwezoff Dávid betért a zsidó vallásba. A Mazsihisz konkurense, Oberlander Báruch ortodox rabbi állásfoglalása szerint a zsidóság egyik legfontosabb fogalma a tsuvá (megtérés), és „ha valaki azt állítja, hogy felhagyott korábbi vétkes tetteivel, kötelességünk befogadni és segíteni a visszatérés útján. Nincs jogunk kételyt támasztani őszinteségével kapcsolatban, egészen addig, amíg – ne adj Isten! – az ellenkezője nem igazolódik".

     HEISLER MINT BE ÉS MEGTÉRÉSI SZAKÉRTŐ...

(A "TÉVEDÉS JOGÁT FENNTARTVA")

     A zsidó vallásba való betérés nem ugyanaz, mint a tsuvá, a megtérés, ami mély elkötelezettséget jelent. De most ne bonyolódjunk bele a részletekbe. A tévedés jogát fenntartva, tudomásom szerint Schwezoff Dávid rokonságában se anyai, se apai ágon nincsenek zsidók, ami természetesen nem akadálya annak, hogy a zsidó közösséghez tartozzon. A betérteket ugyanolyan zsidónak tekintjük, mint azokat, akik annak születtek. Az Oberlander Báruch által használt tsuvá fogalmát ellenben sem a közélet, sem a politika nem ismeri. Az ügyvezető igazgatói poszt nem vallási tisztség. (és a jogtanácsosi – az igen ?? – a szerk). Schwezoff Dávid nyugodtan maradhat a zsidó közösség tagja: járjon zsinagógába, imádkozzon, vegyen részt az összejöveteleken, érezze jól magát. (Mint "meleg" érzelmü, jó katólikus  kántor, evangélikus hittanonc, és (ujabban) "ortodox" londoni "rabbi" is egyszerre -? A szerk)  Csak ne akarjon közéleti tisztséget vállalni! Egy olyan ember, aki eltitkolta zavaros múltját, egész egyszerűen erkölcsileg alkalmatlan az ügyvezetői pozíció betöltésére. Ma már látjuk, milyen súlyos károkat okoz személye a közösségünknek, a teljes magyarországi zsidóságnak. Vállalhatatlan!

 

– Ön azt javasolta Tordai Péternek, a BZSH elnökének, hogy hívja össze az elöljáróságot, függesszék fel tisztségéből Schwezoff Dávidot, tartsanak rendkívüli közgyűlést. Tordai viszont közölte, hogy bizalmat szavaz Schwezoff Dávidnak, nincs szándékában előterjesztést benyújtani az eltávolításáról. Újabb front nyílik a hitközségben, ezúttal Tordai Péter és Heisler András között?

 

– Az elöljáróságban más is kérheti, hogy vegyék napirendre a kérdést. Tordai Péterrel pedig harmonikusan dolgozunk együtt. Kétségtelen, hogy ebben az ügyben nem vagyunk szinkronban, más a véleményünk, de volt már ilyen korábban is. Remélem, hogy erre a problémára is megoldást fogunk találni. Tordai Péter időközben bekérte az ügyvezető diplomáit. Komolyan veszi jelzéseimet. Schwezoff Dávidnak távoznia kell a BZSH ügyvezető igazgatói székéből.

 

    HEiSLER:NEM MONDOK LE!

– Mi lesz, ha kudarcot vall, és Schwezoff Dávid marad a posztján? Lemond?

– Tíz évvel ezelőtt egyszer már lemondtam a Mazsihisz elnökeként, még egyszer egész biztosan nem fogom megtenni. Megfutamodás lenne. Eltökélt vagyok, maradok. Küzdök, amíg csak tudok: egy csatát már elvesztettem, de a háborút szeretném megnyerni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése