2014. július 20., vasárnap

ר' יעקב הרצוג ז"ל

 ELHUNYT HERCZOG LÁSZLÓ

 

Baruch Dajan Haemesz!

 Sábeszkor elhunyt Reb Jákov Herczog, zichrajno livrocho, az Orthodox Hitközség nagyra becsült volt elnöke. Megrendülve gyászolja az egész zsidó közösség valamint özvegye, Jutka és két leánya

Temetése ma (2014. július 20-án vasárnap) 18 órakor volt  a Csucsor (Gránátos) utcai orthodox temetőben (Csucsor utca a Kozma utcáról nyílik).

                                                                                 ***

   Nehéz időkben állt "Laci" a jiddiskeit megnyomoritott, összezsugorodott kormányrúdja mellett, Fixler bácsival, mellette, vele és utána. Már rég elmehetetett volna, de kitartott, állt a kásrut vártáján és megpróbálta a lehetetlent: fenntartani az eleve halvaszületett un. "ortodox" (Reichman)  iskolát, amire majd az egész ortodoxia ráment. És ezzel egyidejüleg állni a "testvéri" sipucca kicsinyes piszkoskodásait.

Máshol, más körülmények között, nem az "okos" magyar-zsidó miliőben, r' Jákov Herzog szárnyai is magasabban szárnyalhattak volna, de igy is "jobban teljesitett" mint a szomszédos országok nem egy ismert zsidó ászkánja.Nem hagyta el a süllyedő  hajót, mint az igazi kapitány.

Legyen lelke bekötve az öröklét kötelékébe

תהא נפשו צרורה בצרור החיים!

 

N.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése