2013. július 5., péntek

  MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG   Kóser a "Fröhlich"

 

Mindenki ismeri a Fröhlich Cukrászdát a budapesti zsidó negyed szívében. Valaha Zürichtől keletre(* ez volt az egyetlen kóser cukrászda a II. világháború után. Az idén hatvan éves üzletet Fröhlich György alapította 1953-ban a Weisz pékség helyén.

 

A kóser barchesz, (chala) mellett az évek során egyre nagyobb hangsúlyt kapott a cukrászat, lehetett flódnit és ünnepi édességeket, purimi hámánfülét,chanukkai fánkot kapni. De profik voltak még a hagyományos magyar süteményekben is, mint a franciakrémes, a dobostorta, vagy a képviselõfánk és az orosz krémtorta.

 

 Emellett saját recept alapján készült a stílusos és ízletes Dávid-csillag alakú mézeskalács.

A cukrászmester éveken át napi 15-18 órát dolgozott, felesége pedig az eladást és az adminisztrációt intézte.

 

Nagy kihívást jelentett egy ilyen üzlet vezetése a pártállami időkben, de emlékezetem szerint később sem volt könnyebb az életük. Utoljára a 90-es években készítettem náluk interjút, abból az alkalomból, hogy ismeretlen tettesek bombát hajítottak a bejáratra.

 

 A Fröhlich cukrászda ezen a héten kóser cukrászda lesz. De vajon miért hír ez kérdezzük Zádor Éva üzletvezetőt hiszen emlékezetem szerint mindig is az volt.

 

Nem teljesen mondja Zádor Éva - igyekeztünk betartani bizonyos szabályokat, de nem voltunk glatt kóserek, emiatt nem mindenki fogadta el illetve fogyaszthatta termékeinket.

 

    Ezen most változtattunk. Vasárnap voltunk utoljára nyitva, aztán felújítás, takarítás, kóserelés következett. Majd miután Fuchs rabbi, a mesgiách rendben talált mindent, megnyitottuk a cukrászdát.

 

A mindenki által kedvelt cukrászda tehát ismét nyitva, és a megszokott finom süteményekkel, de immár megújult, glatt kóser kínálattal.


SZEGŐ KRISZTINA (Gut Sábesz)

 

(* Ez egy kis, bocsánatos tévedés. Bécsben, a második világháboru végeztével, még mielőtt a szovjetek

kitakarodtak – volt  ortodox kóser cukrászda. 1948-tól sok éven át a pesti Endlander pék fia, aki kimenekült Bécsbe – vezetett egy nagyszabásu  kóser pékséget és cukrászdát.

                                                                             *

Ez mitsem von le a Fröchlih szülök érdeméből, akik valóban a legnehezebb időkben is kitartottak, néha Dob utcai hechserrel és néha – anélkül.

Ami érdekes és a sors iróniája is egyben, hogy a jelenlegi orth- kóser chábádi hechsert  Oberlender Baruch rabbi, a lubavitsi rebbe küldötte adja- miközben a Fröhlich szülők fia, a dandártábornok – "főrabbi" a Sip utcában---

A szerk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése