2013. július 15., hétfő

  

 

AMIKOR AZ OROSZ FŐRABBI GÉPE KÉSIK...

 

 Ilyesmi minden évszázadban ha egyszer fordul elő: amikor a rabbi péntek este, a szombat beállta után , 30 kilómétert kényszerül gyalogolni, hogy reggel hat órára hazaérjen.

 

Ha nem Berl Lázárról, Oroszország országos főrabbijáról és Putin személyes barátjáról, lenne szó – nem is hinnénk el ami az elmult pénteken történt:

Az oroszok nagy ünnepséget rendeztek az elmult pénteken Pétervárott (a volt Leningrád) a 70 évvel ezelőtti nagy csata emlékére, amely  - szerintük és sok történész szerint – megforditotta a háboru sorsát és Hitler bukásának kezdetét jelezte.

 

"Mindenki" ott volt, a Kreml krémje, Putin  elnök és miniszterelnőke, a jelentős miniszerek, generálisok, stb. A Kreml meghivta az országos főrabbit, Berl Lázárt is, aki egyuttal az ottani chábád kirendeltség vezetője.

 

Lázár vonakodott., megpróbált kibujni, pénteken nem utazik, jön a sábesz de a vendéglátók ünnepélyesen megigérték hogy legkésőb két órával a szombat beállta előtt (Moszkvában – este 10 órakor) – otthon lesz.

 

   Az ünnepség lezajlott, nagyon szép volt, de végeztével sietett a reptérre, idejében ott volt – de a gép nem tudott felszállni, mert előbb a levegőben parádézó vadászgépeket kellett "leszállitani". Lázár tükön ült, már le akart szállni hogy ott maradjon szombatra Lenin városában – de ezt sem lehetett.

 

 Ismét megigérték neki, hogy tiz perccel a szombat beállta előtt otthon lesz. Az út egy órát tart repülővel.

 

   És valóban: tiz perccel tiz óra előtt a gép landolt Moszkvában. Lázár csak telefonálni tudott feleségének hogy Moszkvában van – de hová tovább?

 

   Mit tesz ilyenkor egy rabbi aki történetesen somér sábát?

 

Amit Berl Lázár tett. Este tiz órakor útnak indult, hogy a 30 kilóméteres utat gyalog megtegye. Közben imádkozott és zsoltárokat mondott. Mellette elsuhantak a miniszterek autói; egyik-másik meg is állt és trempet ajánlott neki: Senki nem látja – mondták – egyhamar otthon leszünk. De ő csak az égre mutatott: ott látják – mondta és ment tovább.

 

Reggel hatra ért haza. Harminc k"m – 8 óra. Otthon ivott valamit, aután a templomba ahol imádkozott és dróset mondott mintha misem történt volna...

                                                                                                           ***

    Két megjegyzés:

 

1)      Erre már a mult században volt predecens, New-Yorkban, a hatvanas években, amikor G.M. Garelik milánói rabbi gépe késett és már nem tudott eljutni Crownheightsba (Brooklyn) ahol a lubavitsi rebbe székelt. Ő is egész éjjel ment és egy rendőrautó lépésben kisérte...

2)      Személyes megjegyzés (a magyar vonatkozásról): Lázár orosz fórabbi Oberlander Bát-Sevá rebbecen bátyja és Oberlander Baruch rabbi, a chábád magyarországi rezidensének, sógora

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése