2013. július 15., hétfő

הדפס הכל

           MA ESTE KEZDŐDIK 

A ZSIDÓ NEMZETI GYÁSZNAP ÁV 9.        


 

Ma, hétfő este üljük (a szó legszorosabb értelmében) a zsidó naptár leggyászosabb napját, Tisá böáv-ot, Áv hó 9-ét. Holnap - egész nap böjtölünk.

 Maimonidez a következőképp ír erről a napról: Öt dolog történt Áv hó 9-ik napján. Ezen a napon lett elrendelve a sivatagban, hogy a zsidók nem mehetnek be a Szentföldre, ezen a napon pusztult el az első szentély, pusztult el a második szentély, ezen a napon foglalták el Bétár nagy városát Bár Kochbá felkelésének idején… ezen a napon szántotta fel a minden gonoszságra kész Tornoszrofosz a Szentély helyét, hogy beteljesüljön (Jeremiás próféciája, 26:18.): Cion földje felszántatik.

(Misne Torá, A böjtnapok szabályai 5:3.)

 

Továbbá I. Eduárd angol király ezen a napon rendelte el a zsidók kiűzetését országából (1290. július 18.), illetve a spanyol zsidók kiűzetésére adott három hónap utolsó napja ugyancsak erre a napra esett (1492. július 31.).

 

Ennek emlékére ezen a napon 25 órás böjtöt tartunk. Nem iszunk,  nem eszünk, tilos a házasélet, tilos bőr cipőt hordani, illetve akár csak a gyászolók, nem ülünk 30 cm-nél magasabb ülőalkalmatosságra. 

                                                          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése