2009. november 15., vasárnap

MAGYAR "ZSIDÓ" VALÓSÁG(6)

 

A  BAJAI "HITKÖZSÉG" SIKSZE ELNÖKNŐJE,

 "SEHECHJÁNU"T MONDOTT...
 "SZENT" RÓKUSRA

 

     Ilyenkor az ember mindig azt hiszi, hogy ilyen nincs, ez nem létezik. Aztán kiderül hogy van, de még mennyire. Kinek a Baja ez? A mi bajunk.

 

    Baján nincsenek zsidók. De van "hitközség", melynek elnök(nőj)e, Mári Pirella, "természetesen" egy siksze. A Mazsihisz tudja és akceptálja ezt.

 Ő tudja miért.

 

Mi is tudjuk.

 

AHOL  nincsenek zsidók – minek a hitközség? Naiv kérdés. Miután a dicső elődök, Miok és tsai, már mindent eladtak – maradt a zsidóság mint "müemlék", amit ápolni kell és eltakarni. Főleg eltakarni. Erre kell a "hitközség, ott ahol már nincsenek zsidók. És erre jó egy siksze Rósekól is.

 

 A Mazsihisz szemet huny. Ahol egy elnököt már leváltottak karácsonyfa miatt – ott nem lehet finnyásnak lenni. Ahol egy másik elnököt azon kapnak hogy Sávuotkor – a Tóra-adás ünnepén – nyilvánosan dolgozik és ünnepet szeg – ott kicsire nem nézünk.

 

   Na és? – kérdezte példaképünk, a volt pufajkás , volt miniszterelnök. Na és? Hol van az  megirva, hogy egy hitközségi elnöknek zsidónak kell lennie. És, továbbmenve, mondják a Bérkocsis utcában, hol van az megirva, hogy egy rabbinak zsidónak kell lenni? Emlékszünk még a régi jó moszkvai viccre: Meghalt a régi kipróbált, illetve hétpróbás rabbi elvtárs és kerestek helyette valakit aki megfelelne a követelményeknek. A végén találtak is, minden harasó volt, de a jelöltnek, volt egy nagy hibája. Egy hiba mindössze de az nagy: zsidó volt az istenadta!

 

   Nos, Baján tehát van hitközség, ki lehet pipálni és beirni az 5830-as év Luáchjába. És ha van, akkor valamit kell tenni is és felmutatni: ime ezt tettük. Erre van a honlap (annak a szerkesztője is siksze, erre még visszatérünk) és ott lehet  közölni, hogy a Baján felavatott és új nevet kapott Szent Rókus kórházat a zsidó hitközség  (siksze) elnöknője megáldotta a hagyományos Sehechjánu (Hogy éltetett bennünket) áldással.

 

A Rós Hakóhól a Szentet.

 

Szent Rókusról tessék informálódni a Googleban. Hogy mit jelent a Bráchá Levátálá (a hiábavaló áldás)  egy nem-zsidó szájából egy "szent"nek, erről nem szól a Sulchán Áruch. Ezt talán tessék a mai  "Kohn"gresszuson megkérdezni. Esetleg a kiugrott (gój) rabbinövendék is tudja a választ, amit meg is irhat, vagy a Nagyfuvaros közlönyben a sporthirek mellé, vagy a  Dvár Tórában, a Mecórá és a Máftir közé )amelyekről, egyébként, már lekerült a neve.

 

                                                                ** *

     Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar zsidóság - - -

7 megjegyzés:

  1. Naftali, maga egy rohadék náci...

    VálaszTörlés
  2. Shalom u bracha,

    Tokeletesen egyetertek az On altal leirt cikkel. Hol vannak azok a regi zsido jambor lelkuletu emberek, akiknel meg a vallasunk, a hagyomanyaink , a Tora iranti tiszteletunk szamit?! (koltoi kerdes)Hol vannak azok az epuletek, zsidonegyedek,legendas Rabbik,kantorok,akik meg eletteret adtak a zsidosag hagyomanyainak!

    Azok az ortodox, hagyomanytisztelo zsidok, kik szamara fontos a Torai szeretet, tisztelet, jamborsag, azok szamara nem letezik az asszimilacio. Soha nem fogok(sajat nevemben irok,maset nem ismerhetem) gojokkal, gojterekkel, kivetkezott mesumedekkel ,hitehagyott, nagyunnepkor megjatszott, csak lakomazni jaro 'alzsidokkal ' kozosseget folytatni.

    hol van, Rabbi Titelbaum Joel,
    Kalloi caddik
    Szatmari Rebbe
    A.G. Hoffmann orthodox forabbi
    Dr.Scheiber Sandor
    Dr. Schweitzer Jozsef nyugalmazott forabbi
    Rabbi Goldberger

    Matzo sutode, ahol meg kezzel es hagyomany szerint eloirassal keszitettek peszahra paszkat..hol van a kosher etkezes , szokas betartasa?

    Bizom abban, Oberalnder es Koves rabbik meltok lesznek eme feladatra!

    Tisztelt Naftali Kraus, szivbol jovo koszonet es tisztelet a munkassagaert, es a zsidosagert tett kiallasaert.

    Shalom ve leitraot,

    Hanna(hollandiabol)

    VálaszTörlés
  3. * Oberlander es Koves rabbik meltok lesznek eme feladatra!

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Git Hojdes gójok,
    john, te vagy a rohadék, de nem náci
    csak egy paraszt
    Tetszik, hogy végre kiosztja ezeket a surmókat Krausz úr, azon jót nevettem, hogy lett egy felavatott rabbi, akinek az anyja cigó, esetleg le is írhatná a nevét, megnézném iwiwen, hogy néz ki az a szerencsétlen gój.
    Sajnálom, hogy ilyenek történnek meg az országban!

    VálaszTörlés
  6. Az nem irritál senkit, hogy 1989/90 -ben 3950 órányi micve munkával a 20 éven át elerdősödött régi, 1789-től használt temetőt nem zsidók teljesen átláthatóvá és bejárhatóvá tették? Sugár János, ny. kertész-tanár

    VálaszTörlés