2009. november 3., kedd

Magyar "zsidó" valóság (4)

 

 

RÉSZLETEK EGY PESTI LEVÉLBŐL
 
" MAZSIHISZ MÁR CSAK CSŐDGONDNOK; A RABBIKAR EGYÁLTALÁN NEM MÜKÖDIK..."

 

  Az alábbiakban jólértesült pesti ismerősünk irja:

 

"...Ami a rabbikart érinti, arról nincs sok információm. A Páva utcai rabbit Tóta Péternek hívják, és nem tudom, hogy a papírjai rendben vannak-e. Viszont amint egy korábbi levelemben jeleztem, úgy látom, a Mazsihisz itt már csak csődgondnoki szerepet vállal, nincsenek tervei a jövő nemzedékre, ezért nem foglalkozik ilyen "apróságokkal". (hogy egy "rabbi" zsidó- e vagy sem – a szerk)

 

" Az összes zsidó tanintézményben folyamatosan csökken a zsidók száma, viszont a létszámot fel kell tölteni, különben nincs állami támogatás. A fiatal rabbik nem motiváltak, folyamatos morális botrányok kísérik a tevékenységüket. Schőner úgy tudom  - - - - - nincs már motivációja, hogy keményen kézben tartsa a dolgokat, és harcoljon a Síp utcával, a rabbikar meg egyáltalán nem működik. Nem hiszem, hogy abban a kis intézményben bármi is az ő háta mögött történhetne, de azt el tudom képzelni, hogy bizonyos dolgok az akarata ellenére is megtörténjenek.(Vajon a gójok felvételére a rabbihelyettesi szakra – gondol levélirónk?. Nem tudjuk, majd megkérdezzük tőle – a szerk.) .

 

 

"Viszont a Rabbiképzőt Schőner bevitte a bolognai rendszerbe, hogy EU kompatibilis, akkreditált diplomát adhasson. Ennek kézenfekvő előnye, hogy ad egyfajta rangot az oktatási rendszerben, viszont hátránya, hogy nemzsidók számára is vonzó alternatívát nyújt, hogy egy olcsón megszerezhető, viszont nemzetközileg elismert diplomát szerezzenek.(Ez lenne a magyarázat az Orzse gój diákjaira? Hogy "nemzetközileg elismert rabbi-diplomát akarnak? – a szerk. kérdése)

.

"Én azt gondolom, csak külföldről hozott rabbikkal tudnánk kilábalni ebből az egyre mélyülő, morális válságból, a jelenlegi helyzetben reménytelennek tartom a hazai rabbiképzés bárminemű javítását. Ehhez az kellene, hogy valakik, valahol fontosnak gondolják a magyar zsidók megmaradását, mert utoljára Münchausen báró tudott a saját hajánál fogva kimenekülni a mocsárból…"

 

      (Eddig a levél.folyt. Köv?. – reméljük)

                                                                                ***

      Hát, igen. "Külföldi rabbik", de kik és honnan?

Reformátusok Amerikából? Már van itt egy, aki ott levitézlett, de nincs köszönet benne.

 

   Ultra-ortodoxok Izraelből? Nincs közös nyelvük és nevezőjük a karácsonyfás zsidókkal. Ki marad? Ki segithet kihúzni a maradék zsidók szekerét az asszimiláció mocsarából? Friss sólet a Teleki téren? Talán az antiszemiták? Talán a Fidesz?

       Mondjátok meg ti!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése