2009. november 9., hétfő

AZ ORZSE ÉS A JEZSUITÁK - ÜDVÖSSÉGRŐL ÉS KÁRHOZATRÓL(1)

A JEZSUITÁK FOGJÁK MEGMONDANI

 MI TETSZIK NEKIK

 A ZSIDÓ VALLÁSBAN...

A zsidó és a keresztény vallás bemutatására valamint összehasonlítására vállalkozik a Faludi Ferenc (JEZSUITA) Akadémia és az Országos "Rabbiképző"-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) közös rendezvénysorozata Budapesten – közli az MTI, Mazsihisz forrásból.

    Az alábbiakban annak az épületes kezdeményezésnek lényegét adjuk, melyben egy részt a pesti Rabbiképző Intézet ("132 éves"), másrészt pedig a  jezsuiták felnöttképző Intézete vesz részt. Ennek keretében a jezsuita előadó fogja megmondani mi tetszik neki  - ÉS MI NEM - a zsidó vallásban...

   Mint a szervezők írták, a zsidó vallás és a kereszténység szempontjából egyaránt fontos témákat tárgyaló 45-45 perces előadások "igazi párbeszéddé bővülnek", mert az összejövetelek végén a résztvevők azt is kiemelik, ami a másik előadásában "saját vallásuk szempontjából is valódi értéknek és igazságnak tűnik".

A programsorozatban az OR-ZSE egy-egy képviselője egy-egy keresztény teológussal ül közös asztalhoz, hogy a két vallás szempontjából egyaránt fontos, teológiailag aktuális témákról beszélgessen. A rendezvénysorozat a két vallást nem általánosságban mutatja be, hanem "speciális témák intellektuálisan igényes, teológiailag korszerű feldolgozására vállalkozik" - mutattak rá.

Az előadássorozat során előbb az OR-ZSE előadója mutatja be az adott témát, majd az elmondottaktól függetlenül, azzal nem vitatkozva a keresztény előadó vázolja a keresztény felfogást ugyanarról a kérdésről. Nem az alapvető hittételek vagy közismert álláspontok egyszerű "felmondása" a cél, hanem a kitűzött témával szorosan összefüggő megállapítások "karakteres összehasonlítása" - hangsúlyozták
.

A közlemény kitért arra, hogy a két előadó végül 5-5 percben kiemeli, mi ragadta meg őket a másik előadásából, mi az, ami saját vallásuk szempontjából is valódi értéknek, igazságnak tűnik számukra.

Az egyes összejövetelek tehát elsősorban párhuzamos beszédekre adnak alkalmat, a közvetlen párbeszéd csak az 5 perces reagálásokkal jön létre - összegezték.

A Faludi Ferenc Akadémián - amely a magyar jezsuiták ifjúság- és felnőttképzési intézete
 - jövő kedden Darvas István, az OR-ZSE tanársegéde és Fodor György, a Pázmány Péter
Katolikus Egyetem (PPKE) rektora, egyetemi tanár tart előadást Egység a                 
 különbözőségben? - Irányzatok, áramlatok címmel.

November 25-én Schőner Alfréd, az OR-ZSE rektora, egyetemi tanár, főrabbi és Hankovszky Tamás, a PPKE adjunktusa Figurális ábrázolás és teológia című előadásukkal lépnek a közönség elé.

December 9-én Domán István főrabbi, az OR-ZSE professor emeritusa és Patsch Ferenc, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa Elképzelések a túlvilágról–gondolatok üdvösségről és kárhozatról címmel tart előadást.

Vallásközi dialógust már korábban is szervezett az akadémia, egyebek között a buddhizmussal és a mohamedán vallás képviselőivel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése