2009. november 26., csütörtök

(AZ ATYÁK BÖLCS TANITÁSAI (18

 

NAPI NYOLC ÓRA ALVÁS

 

Chanina ben Chachináj rabbi mondotta: "Aki sokat éjszakázik, aki magában járja az országutakat, és a szívét hívságos dolgokra irányítja, az életével játszik." (Atyák 3, 4).

Chanina mondása a mindennapi életből vett alapigazságokkal foglalkozik, legalábbis első látásra. Aki sokat éjszakázik, és nem alszik eleget, az beteg lesz, mert az embernek alvásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen. Aki egyedül járja az országutakat, az veszélynek teszi ki magát, mert az utak - soha, sehol - nem biztonságosak. Aki meg hívságos dolgokra adja a fejét - más értelmezés szerint, aki semmittevéssel tölti napjait -, az életével játszik, mert az unalom öl.

Jiszráél Lifsitz, danzingi rabbi Tiferet Jiszráél nevű kommentárjában összeköti a három emIített dolgot, és azokat közös nevezőre hozza. Aki sokat éjszakázik, és nem alszik eleget, az mind fizikailag, mind szellemileg meg szenvedi azt. Aki egyedül kószál, az testi épségét veszélyezteti, míg a semmittevő, aki ölbe tett kézzel ül, az szellemi tespedéstől szenved.
Mindhárom kategória - mondja Lifsitz rabbi - végeredményben az életével lakol.

Meiri rabbi, a neves Talmud-kommentátor mondotta Maimonides alapján: "...bármennyire is hitünk alaptételei közé tartozik, hogy hiszünk az isteni Gondviselésben, mely minden lépésünket vigyázza, nem szabad, hogy az ember olyasmit tegyen, amivel veszélyezteti önmagát. ... például sokat ébren lenni éjjel nem tesz jót az egészségnek... és aludjon nyolc órát, ami a nap harmadrésze... aki egyedül járja az utakat, az is veszélyes, mert az utak sok veszélyt rejtenek magukban..."

* * *

Chanina Akiba tanítványa volt, akitől a gyakorlati Halachán kívül kabbalát is tanult. (Chágigá, 14,b) Aki magában (egyedül) jár az élet országútján - vagyis aki csak magával törődik, de nem érdekli, mi történik a többiekkel- az ilyen ember az életével játszik, vagyis a saját élete, lelkének nyugalma sem teljes és biztonságos. (Kneszet Jiszráél).

Jichák Eizik, a komárnói rebbe mesélte, hogy a lublini cádik sosem aludt éjfélkor (mert olyankor mondják a Tikun Chácotot, amiben Jeruzsálemet siratják), de ezzel szemben máskor igenis aludt, és tanítványait is arra intette, hogy ne teljesítsék túl a nem alvás "normáját", mert aki így viselkedik, az nem ember, hanem szamár.

Ő maga, a komárnói hozzátette, hogy Chanina mondásának tanulsága az, hogy aki fenn van egész éjjel, magában járja az élet útjait, bezárkózik és elzárkózik zsidó testvérei társaságától; biztos lehetsz benne, hogy az ilyen ember hívságos dolgokkal foglalkozik...

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése