2009. november 1., vasárnap

MAGYAR "ZSIDÓ" VALÓSÁG(3)

 

A "Scheiber"ből, autóbuszon,
a zsinagógába, pénteken,
egy órával  a gyertyagyujtás után...

 A ZSIDÓ ISKOLÁKAT VILÁGSZERTE, A SZOMBATTARTÁS JELLEMZI.

 

De vannak kivételek.

 

    Budapesten a "Scheiber", általános és gimnázium – "a" zsidó iskola. Hivatalosan a BZSH égisze alatt müködik; vallásos jellegét még Lőwy Tamás főrabbi tevékenysége alapozta meg és ma azt Deutsch Róbert főrabbi müködése (mint vallási igazgató) szavatolja.

 

   Itt nincs 80% gój diákság (csak kb. 40 %), itt nem tanultak Morvai Krisztina lányai (mint a Lauderban) és nem haldoklik, hál Istennek, mint az amerikai alapitványi (ahol pedig 25% alul vannak a gójok.

 

     Zsidó iskolák. De a Scheiber a zászlóhajó. Zsidó igazgatót ugyan nem találtak, annakidején, amikor a régi elment, de sebaj, a Scheiber mégis méltó névadójához, aki ismert  volt szombattartó mivoltáról.

 

    A "Scheiber", ha beszámitjuk Annak Frank éveit is (amikor gyakran négy osztályban összesen 14 diák volt) most 90 éves. Tisztes matróna. Ezt megünnepelendő, a  hét végén három napos ünnepség lesz, ahogy dukál. Az első nap, péntek, november hatodika, a teremtés 5830 évében (Táv Sin Számech Ájin – a Mazsihisz naptár szerint), mikoris délután 17 órakor, találkozás a Cházár utcában, koszoruzás, majd "ezt követően busszal közösen megyünk át a Bérkocsis utcai zsinagógába. 18 órakor ünnepi istentisztelet a Rabbiképző Egyetem zsinagógájában...", majd kiddus, stb.

 

  Nagyon szép, megható, remélhetően minden rabbi ott lesz. A kérdés csak lesz e hely a buszon mindenkinek? Ugyanis, aznap, pénteken, a szombat 16.01 (vagyis du. Négy óra és egy perckor) köszönt be. Akkor van a gyertyagyujtás – ugyancsak az előnyösen emlitett hitközségi naptár szerint.

 

    Tehát – mondják a kaftános talmudisták – a diszes társaság legalább másfél –két órával a szombat bejövetele után buszozik át "közösen" – egyenesen az Orzse zsinagógájába! És ha a koszoruzás tovább tart – akkor még később. Az ima várhat, az nem szalad el...

 

     Fantasztikus, szomorú, sirnivaló? Zsidó valóság Budapesten 2009 vége felé. Vagy "zsidó" valóság? Már elfogytak az idézőjelek is.

 

   Hogy a rabbik nem vették észre – még a "zsidó származásuak" sem – az még hagyján. De hogy az iskola igazgatója nem vette észre – ez megbocsájthatatlan.

 

Ui. Ja igen, és nehogy valaki lemaradjon, a meghivó közli a megközelitési lehetőségeket is,  5. és 7. autóbuszok, hármas villamos és a földalatti, nehogy valaki véletlenül a szombat tiszteletére gyalog jöjjön. Parkolni is lehet a környező utcákban. Ám jiszráél Cháj!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése