2012. szeptember 7., péntek

Magyar identitás, zsidó identitás

 történész konferencia, a jövő héten

 az emih szervezésében


 

 

 

„Megélni, megvallani”: konferencia magyar identitásról, zsidó identitásról – tabuk nélkül

 A jövö héten, szeptember 11-12-én

 

A „Megélni, megvallani” konferencia arra tesz kísérletet, hogy párbeszédet indítson kényes, de mindenki számára fontos kérdésekben. A konferencia meghívott előadói mind a magyar zsidó történelem és kultúra szakértői, olyan véleményformálók, kiknek hangja nélkül kevesebb lenne a magyar közgondolkodás. Külön izgalmat ígér, hogy első alkalommal szólal meg nyilvánosan a közelmúltban kirobbant „történészvita” több résztvevője is.

 

Előadást tartanak: Bányai László, Bodnár Dániel, Gerő András, Gyurgyák János, Karády Viktor, Kovács András, Köves Slomó, Ormos Mária, Szántó T. Gábor, Szigetvári Viktor, Tatár György, Turbucz Dávid, Ungváry Krisztián

 

A konferencia fővédnöke: Martonyi János külügyminiszter

 

Társszervezők: Szeretem Magyarországot Alapítvány, Haza és Haladás Alapítvány, Századvég Alapítvány, Kommentár folyóirat.

A konferencia tematikája:

 

Párbeszéd: A magyar-zsidó párbeszéd az elmúlt 150 évben – változó fogalmak, társadalmi tapasztalatok, tabuk.

Identitás: Magyar identitás, zsidó identitás – párhuzamok és ellentétek. A magyar nemzeti identitás megfogalmazása - a magyar zsidóság önazonosságának megtalálása.

Jobb–bal: A magyar nemzeti jobboldal és az antiszemitizmus, a baloldal és az asszimiláció valamint a szuverén zsidó lét.

 

(Forrás: Emih sajtóosztály)

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése