2012. szeptember 19., szerda

 

 

 

BOCSÁNATKÉRÉS JOM KIPPUR ELŐTT         

 

     Az évezredes zsidó hagyomány szerint Jom Kippur, az engesztelés és bünbocsánat napja. Azonban – teszi hozzá a hagyomány – ez csak az Isten ellen elkövetett vétkekre vonatkozik.

 

Embertársaink ellen elkövetett vétkeinkre csak akkor nyerünk bocsánatot, ha megkövetjük azt akit megbántottunk, megsértettünk – vagyis aki ellen vétkeztünk.

 

    Ennél fogva mi sem természetesebb minthogy mi – aki a halacha alapján állunk - vállaljuk azt amit másoktól elvárunk, vagyis hogy bocsánatot kérjünk azoktól akiket esetleg ez a blog az év folyamán megbántott, megsértett vagy hamisan értelmezett, interpretált – illetve ha netán valaki(k)nek rossz hirét keltette.

 

   Ezennel megkövetjük azokat akiket publicisztikai irásainkban esetleg kipellengéreztünk, megbántottunk, megsértettünk vagy a tyúkszemükre léptünk – lett légyen azok magán emberek, vagy közéleti személyiségek, rabbik, előljárók, hitközségi emberek, vagy egyszerü  zsidók, illetve nemzsidók – mindenkitől aki megsértve érzi magát - elnézést  kérünk és bocsánatért esedezünk.

 

      Maimonidés szerint, akitől bocsánatot kérnek – ne legyen kegyetlen hanem bocsásson meg, mert a kegyetlenség nem zsidó tulajdonság. (Maimonidés, Jád, Hilchot Tsuvá, 9. és 10. fejezet).

 

   Adjon nekünk, mindannyiunknak, az Örökkévaló egy boldog és békés új esztendőt, melyben Izrael  biztonságban él és a zsidó testvéreink világszerte szabadon gyakorolják vallásukat és életüket nem veszélyeztetik gyilkos kezek

                                                                              Naftali Kraus

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése