2012. szeptember 10., hétfő

 

                 A HALACHA ELŐIRÁSAI ROS HASANÁRA 

    Ros-Hásáná - szószerint: az év feje - a zsidó naptári év kezdete. Kivételesen Izraelben is kétnapos ünnep, akárcsak a diaszpórában- Az idén – hétfőn és kedden – szeptember 18 és 19.

Belső tartalma szerint szellemi ünnep, a megtérés, a bűnbánat, a Sófárfújás ünnepe. Nincsenek olyan külső jellegzetességei, mint pl. a pészáchi étkezési megkötöttség, vagy a szukkoti ünnepi sátor.

 1. Mint már mondottuk, a lényeg a magábaszállás, a megtérés, gondolatban és cselekedetekben 

2. Erev Ros Hásánákor (az ünnep előestéjén) az évközben meggondolatlanul tett fogadalmakat semmisnek nyilvánít juk (Hátárát Nedárim) az imakönyvben található szöveggel.

 3. Ros Hásáná lényege a bűnbánat. Neve - Jom Házzikáron - a Megemlékezés napja, arra utal, hogy ezen a napon minden földi halandóról megemlékezik az Örökkévaló és cselekedetei - érdemei vagy vétkei - szabják meg, mi lesz vele a következő évben.

 4. A nap fő micvája a Sófár-fúvás, amit minden zsidó köteles hallani. Bölcseink - az egyik prófétára hivatkozva - azt mondták, hogy a Sófár hangja megremegteti a szívet és megtérésre készteti a gyarló embert.

 5. Az első nap délutánján - hacsak nem esik szombatra - egy folyó,tó vagy valamilyen vízforrás mellett elvégezzűk a Táslich szertartást,melynek szimbolikus jelentése, hogy "a tenger mélyébe dobja az Örökkévaló vétkeinket" (Micha próféta szavai).

Ha az első nap szombatra esik, akkor a Táslich második napra marad.

 Sófárt szombaton nem fújunk.

 6. A Kabbala szerint Ros Hásáná délutánján nem szokás aludni, mert az ember "elalussza" szerencséjét.

Haszid szokás az imák között Dávid király zsoltárait (Thillim) mondani.

 7. A főzési szabályok ugyanazok, mint minden ünnepnapon, vagyis szabad főzni, sütni, melegíteni, de csak akkor, ha van olyan tűz, amit még ünnep előtt gyújtottunk meg.

 Bölcseink kiszámították, hogy Ros Hásáná első napja sohasem eshet vasárnap, szerda vagy pénteki napokra. (Hasonló számítást más napokra is végeztek.) Ros Hásáná előestéjén minden zsidó "Lősáná Tóvá Tikotévu" (Irass be egy jó évre) szavakkal kíván felebarátainak boldog újévet.

 A Tíz Bűnbánó napon csupán az imarendben van némi változás a hétköznapokhoz képest, ami a napok jelentőségére utal. Azt a szombatot amelyik ebbe a tíz napba esik - Megtérés Szombatjának - nevezzük. (Sábát Tsuvá.)

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése