2011. június 30., csütörtök

A "ZSIDÓ HÁBORU" – DE NEM FLÁVIUSÉ

ALÁVALÓ "OLVASÓI LEVÉL"

 EGY AMERIKAI BULVÁRLAPBAN

SZITA SZABOLCS ELLEN – ÁLNÉVEN

 

Egy szerencsétlenül fogalmazott mondat miatt, amely átsiklott a Kamenec-Podolski deportálás felett – "holokauszttagadással" vádolják a neves történészt, pesti konkurrens pitiáner politikusok és párt-történészek.

 

Tegnap közöltük itt Szita Szabolcs interjuját az origóban, amelyben a neves történész és Holokauszt-kutató elmondta elképzeléseit, az újjá szervezendő Holokauszt múzeummal kapcsolatban. Egy rosszul fogalmazott válasz miatt, amely Magyarországot, zsidó szemszögből nézve, a "béke szigeté"nek titulálta az 1944-es német megszállásig – és átsiklott az 1941-es "idegen állampolgárok" (vagyis hontalan zsidók) deportálása és kivégzése felett (amit mi is számonkértünk Sz.Sz.tól) – egy névtelen pesti báldóver Holokauszt-tagadőnak nevezi a neves történészt, egy amerikai, valaha jobb napokat látott zsidó hetilapban.

 

    A továbbiakban az interju releváns része:

 

   - Vitát indított, amikor Gál András Levente államtitkár azt nyilatkozta, hogy nincs összefüggés a magyarlakta területek visszafoglalása és az ottani zsidók deportálása között, mivel ezt sokan a háborús bűnök relativizálásaként értelmezték. Önnek mi a véleménye erről?

- Két tényező kellett a tragédiához: a német beavatkozás és a készséges magyar együttműködés. Ha nem lett volna az erőszakos német beavatkozás, Magyarország valószínűleg példa lehetett volna Európa és a világ szemében: 1944-ig a béke szigete voltunk. Voltak ugyan zsidótörvények,(és volt több mint 12 ezer "pólisi"  zsidó deportálása és megsemmisitése Kamenec Podolskban – 1941-ben!!  - nem német kérésre, hanem magyar kezdeményezésre. Sz.Sz. ne tudná ezt?! – a szerk.)   de tömegesen nem kerültek zsidók olyan életveszélybe, mint más országokban. A Kállay-kormány "Kállay-kettős"-nek nevezett politikájának megvolt az a funkciója, hogy tömegeket mentett. Kétszer határozottan visszautasították a sárga csillag kötelező viselését és azt is, hogy átadják nagy tömegben a zsidókat a németeknek. Ezekről többet lehetne beszélni. Azt gondolom, a felelősöket kell név szerint megjelölni, Bakyt, Endrét, Jarosst (Jaross Andor belügyminiszter és két államtitkára, Endre László és Baky László szervezte meg a magyarországi vidéki zsidóság deportálását - a szerk.), akiket sújtson örök megvetés. Ezt tanítani kellene az iskolákban.

   Nem szerencsés hogy Sz.Sz. elhallgatta az 1941-es deportálást, amelynek szakértője és nemrég nagy tanulmány tett közzé, amit közöltünk is- de ettől még nem lesz "holokauszt-tagadó", ahogy az amerikai magyar bulvárlapban irja álnéven egy pesti "érdekelt. Lehet, hogy emlitette és az origó interjuvolo tudósitója hagyta ki ezt a "kellemetlen" körülményt. Tény, hogy nagyban, európai viszonylatban, Horthy Magyarországa a zsidóknak viszonylagos nyugalmat és menedéket bizositott a német megszállásig – de nem a kommunistáknak, akik és utódaik ezt nem tudják és nem akarják elfelejteni

   Azonban nagy arcátlanság kell Szitát támadni, egy alig olvasott amerikai lapocskában – és nem ott ahol a dolgok most történnek – vagyis Budapesten. Az már csak hab a torta tetején, hogy azonnal jönnek a gyalázkodó levelek, persze azok is az anonimitás jótékony leple alatt – a bulvárlapok bevett szokása szerint.

    Csak remélni lehet, hogy Szita eltekint a rá hullajtott légypiszoktól, amit az "érdekeltek" árasztanak most rá – kihasználva egy  el nem mondott félmondatot – és teszi a dolgát, objektiven és nem "pártosan" – ahogy eddig tette.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése