2011. június 14., kedd

RABBI CHÁJIM HÁLÉVI DONIN: Zsidónak lenni

 Negyedszer is:  Zsidónak lenni

                            

Miután évekig hiánycikk volt - az 1998-os második kiadás után ismét megjelent Magyarországon a Göncöl Kiadó gondozásában a legjobb "Útikönyv" a zsidóság megismerésére, amelybõl azt is meg lehet tanulni, miért és hogyan lehet zsidónak lenni annak, aki zsidónak született.

 

 

 

Elõször 1991-ben jelent meg Budapesten Hayim Halevy Donin amerikai rabbi mûve, a Zsidónak lenni ("To Be a Jew"), Naftali Kraus és Mikes Katalin fordításában. Az akkor 8000 példányban megjelent könyv úttörõ jellegét mi sem bizonyította jobban, mint az a tény, hogy szinte hetek alatt elfogyott, eltûnt a könyvesboltokból.

    A könyvet olyan zsidók kapkodták el, akik gyorsan és fájdalommentesen akarták elsajátítani a zsidóság alapfogalmait. Erre a könyv nagyon is alkalmas (volt), mivel szerzõje - egy modern amerikai ortodox rabbi - mindent belevett. Semmit nem hallgatott el - a zsidó családi élet törvényeit sem - és mindent úgy mondott el, olyan hangnemben, olyan nyelven és olyan hozzáállással, ami társává tette az olvasót és nem éreztette vele lépten-nyomon tudatlansága nyomasztó tényét.

* * *


A könyv közel 300 oldalon, 21 fejezetben felöleli a zsidó élet minden megnyilvánulását, a születés percétõl, a halál pillanatáig; a hétköznapok szorgos tevékenységétõl, az ünnepek áhítatáig; a szertartások, szokások, parancsolatok és tilalmak világának ismertetésétõl a judaisztika alapjainak felrajzolásáig. Rövid imák - héber eredetiben is - a kóser konyha ismérvei; a zsidó morál követelményei - minden, ami a témához tartozik megtalálható a könyvben.

* * *

Most (hat évvel ezelőtt) újra megjelent a Göncöl Kiadó gondozásában, új, ízléses fedõlappal a Zsidónak lenni.
 
Nem sok olyan zsidótárgyú könyvet ismerek Magyarországon, amibõl az elsõ nyolcezres példányszámú kiadás után - második és harmadik kiadás jelent volna meg aránylag rövid idõn belül. A Zsidónak lenni ilyen könyv - témája, színvonala valamint amiatt, hogy igény van rá.

A téma Magyarországon nemcsak hogy nincs befejezve, de tulajdonképpen csak most kezdõdik. Ez a zsidó "lenni vagy nem lenni" létkérdése és ehhez nélkülözhetetlen kézikönyv a Zsidónak lenni.

      Köszönet a Göncöl Kiadónak és igazgatójának, Szikói Gábornak.

                                                                                                                                              S. Ájálá (Egység)

 

                                                                ***

              Azóta a könyv megjelent ismét, negyedszer is , és már fogytán van. Nem kell új előszót irni. A régi is megteszi. Most folytatásokban közöljük Donin rabbi könyvét.ami olyan mint a Tóra: minden évben el kell kezdeni ujra olvasni. És főleg – betartani a benne foglaltakat.

                                                                                                                                                                                                                           Naftali Kraus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése