2011. június 1., szerda

KELETEURÓPAI "ZSIDÓ" VALÓSÁG

 

SZÓFIÁBAN A TÓRÁT AKARJÁK HOZZÁ IDOMITANI

A HITKÖZSÉGI ELNÖK
 NEMZSIDÓ PEDIGRÉJÉHEZ. . .

 

Oscar Alex, a szófiai zsidó hitközség elnöke, szeretne időnként a Tóra elé járulni, de nem teheti. Ő ugyanis nem-zsidó, vagyis a mama nem volt zsidó, vagy ahogy a Jerusalem Post irja "technically not Jewish". Sajnálatos, de kelet-európában ez manapság előfordul. Magyarországon sem ismeretlen a jelenség.

 

   Amikor utoljára Szófiában jártunk, éppen most hat évvel ezelőtt, ahol a Sávuot ünnepét töltöttük az ottani chábád rezidens meghivására – a sáliách, Jossy Salamon rabbi elvitt bennünket tisztelgő látogatásra az akkori hitközségi elnökhöz. Az illető, történetesen, zsidó volt, de büszkén mondta nekem, hogy a felesége – nem-zsidó. Rabbi nem volt a helyszinen, a zsidóság a bukott kommunista rendszer szintjén mozgott, illetve haldoklott, a chábádtól az ottani Buzsihisz elhatárolódott, az túl zsidó volt nekik. "Itt otthon érezheted magad, mármint Budapesten", mondta nekem Jossy, aki ismeri a magyarországi helyzetet. "na ne túlozz – mondtam neki – Pesten az elnök nem büszkélkedik a siksze feleséggel, mert már rég betéritette".

 

     Most nemrég olvasom a Jerusalem Postban, egy oldalas interjuban az új elnökkel, a 32 éves Alex Oskarral, hogy neki milyen természetü problémái vannak. Először is szeretne időnként a Tóra elé járulni – de sajnos nem teheti.

 

    Miért nem teheti? Nincs pénze "snóderolni"? Dehogy nincs, csakhogy ő éppen nem zsidó, mivel a mama nem volt az és ő ezt nyiltan bevallotta, nem titkolta, mint sokan mások. Most kéne tenni valamit, esetleg megreformálni a Tórát, illetve hozzáigazitani az elnök úr biográfiájához...

 

     A "Ros Hákohol" tudja, hogy Amerikában vannak zsidó körök, ahol őt szivesen fogadnák mint zsidót, de Bulgáriában nincs ennek hagyománya.

 

    Szivfacsaróak az azonossági jelek Budapest és Szófia között. Az előbbiben is vannak gój elnökök, van aki titkolja és tagadja (mint pesten és Szegeden) és van aki bevallja, mint Baján. Szófiában is van Lauder iskola, akárcsak  Budán, ahol csak 80% a gój növendékek száma, a szófiai 98%-kal szemben. Szófiában a chábád sáliách kénytelen volt kivenni gyerekeit a "zsidó" Lauder iskolából, miután az ottani gójok - - - lezsidózták és bántalmazták őket...

 

                                                                           *

  TANULSÁG? NINCS.

MAGYARORSZÁGON EGYELŐRE VALAMIVEL JOBB A HELYZET ÉS TÖBB A POTENCIÁLIS ZSIDÓ, AKIK AZ ELTÜNÉS GÖDRE-BUGYRA ELŐTT ÁLLNAK. ŐKET TALÁN MÉG LEHET MEGKISÉRELNI MEGMENTENI.

DE EHHEZ RABBIK KELLENEK ÉS TANITÓK, MELÁMEDOK. VALÓDI RABBIK, IDÉZŐJEL NÉLKÜLIEK ÉS VALÓDI ZSIDÓ TANITÓK, NEM GÓJOK A "ZSIDÓ" ISKOLA ÉLÉN.

 

  A JÖVŐ HÉTEN LESZ SÁVUOT, A TÓRA ADÁS ÜNNEPE.

Talán megpróbálhatnánk közfelkiáltással ujra elfogadni?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése