2011. június 6., hétfő

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG: EMLÉKEZTETŐ CSOKNYAK ELNÖKNEK

 

SÁVUOT ÜNNEPÉN ZSIDÓ NEM DOLGOZIK!

SEM AZ ÜGYVÉDI IRODÁBAN, SEM A BIRÓSÁGON,

SEM OTTHON A KERTBEN. SÁVUOT IZRAELEN KIVÜL MINDENÜTT KÉT NAP;IDÉN SZERDA ÉS CSÜTÖRTÖK

 

   Holnap, kedden este jön be Sávuot (Pünkösd) ünnepe, egyike a három zsidó zarándok-ünnepnek, ami a Tóra adás ünnepe.Egyik fő jellemzője a teljes munkaszünet, csak amit aznapra kell szabad megfőzni, de tüzet tilos gyujtani.

 

    Ez furcsa de igy van – hitközségi elnökökre is vonatkozik. Egy zsidó hitközség elnökének nem szabad ünnepet szegni munkával, sem az irodában, sem a biróságon – sehol. Utazni sem szabad. Napjainkban már nem kövezik meg a házasságtörőket – ezt Csoknyak elnök úr többször is örömmel hangsulyozta – de ünnepet, vagy szombatot szegni nem szabad. Főleg egy olyan hitközség elnökének nem – amely a "Sulchán Áruch alapján áll".

 

    Hittestvéri kötelességünknek tartottuk ezt az elnök úr tudomására hozni, most az ünnep előtt, amely holnap, kedd este kezdődik és – két napig tart. Idén ez szerda és csütörtök, junius 8. és 9.

Gut Jomtov ! Chág száméách!

 

   Az Új Élet cenzurázza az elnököt?

 

      Ki hitte volna?

Mi sem hinnénk, ha nem saját szemeinkkel látnánk: Az Új(?) Élet(?) "szerkeszti", vagyis cenzurázza Csoknyak elnököt és kihúzza  irományából a goromba, nem parlamentáris szavakat.

    Az elnök válaszáról van szó a Szombat névtelen tudósitójának kérdéseire, amiket a Szombat természetesen nem közölt, és amit Csoknyak első dühében fünek-fának elküldött. (Nekünk persze nem, de megkaptuk másodkézből, több példányban is). Itt szó esik a Szombat szerkesztőjének  "szerelméről", illetve élettársáról, aki valamilyen dijat kapott, valamint arról hogy az emlitett főszerkesztő "milliókat harácsolt össze", magának és szerkesztősége tagjainak. (Az idézett mondat szószerint, ahogy az eredeti szövegben előfordul: "---az olyan sajtótermékek mint pl. a Szombat, amely abból a célból, hogy növelje az anyagi forrásait, és minél nagyobb jövedelmet biztosítson a főszerkesztőnek – aki minden érdemi kontroll nélkül rendelkezik a pályázati összegekből összeharácsolt milliókkal - és a szerkesztőség tagjainak- - -" ).

 

    A főszerk-főrabbi (ezuttal idézőjel nélkül), példátlan merészséggel  a "szerelmének" illetve az "összeharácsolt" szavakat az elnöki szövegből kihuzta (vagy kihuzatta) és azokat enyhébb kifejezésekkel helyettesitette. Ilyen vakmerőség két dolgot feltételez: az egyik hogy előzőleg alázatosan konzultált Csoknyakkal (aki már rég ki akarja rugatni, csak az üvig védi) és meggyőzte hogy az ő érdeke nem beszélni harácsolásról,  a másik szóról nem is beszélve. amely - - - na jó, hagyjuk  ezt most ünnep előtt. A másik pedig az – gondolta a haza bölcse –  hogy a turpisságot senki nem fogja észrevenni

Megjegyzendő hogy Csoknyak megfogadta tanácsunkat, hogy a semmitmondó és a lényegre nem válaszoló Sóá-Trianon disszertációt adassa le az Ú.É.ben, ahol ilyen falvédő szövegeket is közölnek, még ha két oldalt foglal el a lap szűk terjedelméből, vagyis egy negyedet.

Ezzel szemben a "jogi személyek" nem élnek és biztos ez az oka hogy a temető olyan szörnyü állapotban van...

 

    Srágá Semer bajtársait keresi

 

   Az U.É. ünnepi számának első oldalas, ünnepi cikkének cime ritka blőd, még ezen lap vonatkozásában is: "AHÁNY  (EGY)HÁZ ANNYI SZOKÁS"  nagybetűs szalagcim és kisbetükkel alatta Sávuot. Ez egy évek óta futó sorozat, amelyben irója, bizonyos "főkántor" beszámol az amerikai zsidó szektákról, zsidótlan szokásokról. Van benne kevés zsidó információ is, de nagyjában-egészében. Semmi. Nada. Gurnist. Nothing.

Ez is bizonyitja, hogy ma Magyarországon nincsenek rabbik. Illetve olyan "rabbik" vannak, akik nemcsak teljesen tudatlanok, hanem még az ollót sem tudják használni. Siralmas.

     

      Érdekes kis hir a lap hetedik oldalán: Srágá Semer (Schirman) bajtársait keresi akiknek 1945 elején Hegyeshalomra kellett bevonulniuk a 107/312-alakulathoz. Csak két névre emlékszik: Dr Ács és egy becenév: Popej. Cime: Sraga Semer, Nir Galim79245, Izrael. Telefon: 972-8-852-3380.

 

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése