2013. január 1., kedd

 

AZ MTI KŐNYOMATOSA ÉS AZ ULTIZÓ FŐRABBI

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

LÉLEKSIMOGATÓ ÜNNEPLÉSEK - 90.EN FELÜLIEKNEK *AZ ODAKOZMÁLT

KONGRESSZUS AVAGY A JÁTÉK AMIT MEGUNT A HARMADIK EMELET


Az utóbbi időben mintha elhanyagoltuk-ellazsáltuk volna a százezres nagyságrendú magyar zsidóság leibzsurnálját, ami pedig, időről időre megér egy egy Mise – Bérachot (ahogy ezt a megboldogult Sós-Seifert korszakban irták).

 

   Az Új Élet – nem a mi szégyenünk kimondani a nevét amit még a Rákosi kórszak hajnalán kapott és amiről már régesrég kiderült hogy se nem új, se nem élet – szóval a kéthetenként megjelenő szócső úgy látszik ujabban bedugult és az MTI kőnyomatosa lett. Előttünk  két-három utóbbi szám, amelyekben temérdek MTI hir és cikk van, nomeg különböző ujságokból, bloggokból ollózótt cikkek. Eltüntek az állandó cikkirók, eltünt a RÁV is; már nincs heti  szidra, mert a rabbik tudnak ugyan ultizni, de Tóra-magyarázatot irni, ugyan kérem---

Csak néhány elszánt grafomán ir még, akik hajlandók a kevéske honoráriumról is lemondani, csakhogy nevüket a lapban lássák. Kósza hirek a szerkesztőság folyosóján arról regélnek hogy a Fenti beszüntette a honorárium kiutalását ("nincs pénz")és ennek következménye hogy nincs posztó. Csak az öregecske, jobb napokat és lapokat látott riporter(nő) ir "léleksimogató" beszámolót – egy teljes oldalon – egyik-másik kilencvenéves fiatalúr ünnepléséről, egyiküket a főispán mentette  meg attól , hogy i.ő. ortodox rabbi legyen és igy "azóta is keresi az élet értelmét" de nem találja. Az oldalas ünneplést ékesitő képen az üvig úgy tekint az ünneplő közönségre mintha hascsikarás gyötörné, de ez lehet hogy a "dúsan megteritett asztalok"tól volt ("nincs pénz").

    A január elsejei szám – ami ezuttal egy héttel előbb jelent meg – vagyis előre "csúszott" – lengyel szám volt (Korczak fesztivál, Hanuka Warsóban, betiltott kásrut) talán attól hogy a főszer, egyetlen idegen nyelve a lengyel...

                                                            *

A többi smafu,  az egy Spánn Gábor kivételével, aki szabályt erősitő kivétel a fenti "grafomán" jelzőtől. Ő mindig jó, most is,sőt egy szenzációval is szolgál, ami fényt derit egy régi dologra.

   Annak idején amikor még  az akkor leendő most volt orsz.főrab. volt a rabbiképző igazgatója – itt tanitott vendégtanárként az izraeli Dr Zvi Moskovits, a szeminárium volt végzettje, de ennek ellenére egy tálmid cháchám és nagytudásu vallásos ember. Ő maga mesélte nekem, hogy az egyik leendő főrabbi indexét nem volt hajlandó aláirni és osztályismétlésre ajánlotta, mivel "nem tud semmit". Az igazgató, Dr Moskovits személyes jó barátja, azt mondta neki:"Misikén, igazad van, de akkor nincs az idén kit felavatnunk (akkor ez még probléma volt, ma az ellenkezője a probléma – ha van valaki).

 És felavatta és főrabbisitotta az illetőt.

   Erről a báldóverről és társaival irja Spánn, milyen intenziven ultiztak annak idején az alma materban és igy már világos miért  nem akarta a naiv Dr Moskovits aláirni - - - -

 

                                                             ***

   A lap olvasása, mindemellett, vagy mindennek ellenére, meglehetősen fárasztó és unalmas. Ezért már nem volt erőnk összeszámolni, hányszor jelenik meg a két számban az elnök úr neve és fizimiskája. Talán legközelebb.

 

NINCS KONGRESSZUS, NE IS KÉRJEN

 

   Tartozunk húséges olvasóinknak hogy elmondjuk: minden kisérletünk megtudni, mi lesz a néhai kongressussal  - dugába dőlt, mert sem a földszinten sem a harmadik emeleten, de még a "zsidó" Fesztiválnál sem tudják, mi történt vele, mikor tért meg őseihez és  mikor temették el a Kozmában mélabús málnások suttyomban, rabbi nélkül. A leglogikusabb feltevés az, hogy a gyerekek idővel megunnak bizonyos játékokat és eldobják vagy félreteszik őket. Most itt van a Jobbik, meg ez gyöngyös tróger – lehet tiltakozni, nyilatkozni, kinek-minek kell a kongresszus,ami az Emih ellen is lyukas esernyőnek bizonyult?

   Béke poraira.

                                                            (folyt.köv.)

  Ui. tudósitóink kezdőbetüit ezuttal mellőzzük, mert a Sip utcában ádáz találgatások és fenyegetőzések vannak-voltak ezügyben és nem akarunk önkéntes tudósitóinknak ártani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése