2013. január 15., kedd

"FÁJDALOMDIJ" A TANHÁZ LÁTOGATÓINAK    

  AZ ATYÁK BÖLCS TANITÁSAI (78)

 

   A Tanház látogatottságát illetően négyféle embert ismerünk:

- Aki jár ugyan a Tanházba, de nem erőlteti meg magát (nem tesz semmit annak érdekében, hogy felfogja a tanultakat és annak megfelelően cselekedjék), ez magáért a megtett útért kap jutalmat.

-Aki tanul (otthon), de nem veszi a fáradtságot, hogy elmenjen a Tanházba, az jutalmat érdemel a tanulásért.

- Aki ezt is, azt is teszi, az egy jámbor ember (cádik).

- Aki sem ezt, sem azt nem teszi, az egy rossz ember. (Atyák, 5, 14).

 

 A Misna magyarázóinak egyöntetű véleménye szerint itt nem a jesívákban hivatásszerűen tanuló növendékekről van szó, hanem olyan egyszerű emberekről, akik néha csak azért mennek el a Tanházba, hogy egy-egy drósét (beszédet) meghallgassanak, még ha sokat nem is értenek belőle. Bár a Misna-bölcsek nagy fontosságot tulajdonítanak a Tanházakban való tanulásnak, mivel ez a zsidóság fennmaradásának egyik legfontosabb záloga, mégis azt tartják, hogy az is jutalmat érdemel, aki oda csak időnként vetődik be. Az is érdemnek számít, ha valaki meghallgat valamit, bár nem érti, de erőfeszítést fejt ki.

Mások szerint már azért is jutalmat érdemel, mert egyáltalán elment a Tanházba, s ezzel kinyilvánította tanulási szándékát (Hertz rabbi), vagy pedig azért, mert a Tanházban legalább a Tóra légköre veszi körül (Kháti).

 

 A vilnai gáon szerint a tanulás, ill. a tanultak gyakorlatban való megvalósítása - két különböző dolog. Tórát tanulni önmagában is micvá, még ha a tanultakat nem is tartja be. De ha a tanultak szerint él - ez a lehető legnagyobb micvá.

                                 ****

     Tiferet Jiszráél is pozitíven értékeli azokat, akik egyáltalán betérnek a Tanházba, még ha ott nem is csinálnak semmit, mert ezáltal legalább "kitették magukat" a Tóra jó befolyásának, ami által talán később szívesebben tanulnak majd.

 

   Az, aki otthon tanul, az is érdemel jutalmat. Rási szerint az ilyen otthonülő típus, s a megtett útért nem kap jutalmat, de a tanulásért igen. Bartinora úgy gondolja, hogy az ilyen nem szívesen tanul a saját megszokott módszerétől eltérő módon.

                           

      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése