2013. január 5., szombat

 

 A heti szakasz chaszid szemszögbőlVÁÉRÁ – 2013

 

         MEGMUTATNI A FÁRAÓNAK!

 

    A hatodik csapásnál – jégeső – amit az Örökkévaló zúditott Egyiptomra, egy olyan dolgot látunk, ami nem volt az előbbieknél. Amikor  Mózes azt mondta a Fáraónak,  hogy "holnap ilyenkor nehéz jégesőt hullatok" -  szavait aláhúzta az által hogy egy vonalat húzott a palota falára és azt mondta: "Holnap, amikor ideérkezik a nap – jön a jégeső" (A Midrások és Rási nyomán).

 

    Itt rögtön felvetődik a kérdés: mire volt jó vonalat húzni a falra és ezzel demonstrálni a Fáraónak a pontos időt, pontosan mikor jön a jégeső másnap?

 

És ha volt jelentősége annak,hogy pontosan mikor kezdődik a csapás – meg lehetett volna jelölni az órát – hiszen az ókori Egyiptomban használtak órákat (viziórát) és órákban fejezték ki az időt.

 

    Az "istenfélő" egyiptomiak

 

      Első látásra talán lehetne erre magyarázatot találni abban, hogy a pontos időpont megadása fontos ahhoz hogy az un. "istenfélő" egyiptomiak bemenekithessék szolgáikat és állataikat és igy megmentsék őket a veszedelemtől. Ugyanis,  a jégeső csak azokra jelentett veszélyt, akik kint a szabadban voltak és ennélfogva volt fontos tudni, mikor kezdődik a csapás , hogy időben be lehessen menekülni a házakba, pajtákba.

 

Igen ám, de ezt a magyarázatot nehéz elfogadni,

 

Miért?

 

Azért mert Mózes a vonalat Fáraó palotájában húzta – és ezt Egyipton népe, a széles tömegek, nem látta, nem láthatta.

 

Másrészt pedig – ha az volt a szándék hogy figyelmeztesse a tömegeket a közelgő veszedelemre – hogy időben bemenekitsék az állatokat fedett helyre – nem volt semmi szükség a percre pontos időt tudni. Elég volt ha kb. tudták mikorra várható a veszedelem.

 

  Isteni  jel a Fáraónak

 

 A válasz az, hogy itt egy speciális oka volt a pontos időjelzésnek. Ez a Fáraónak szólt és célja az volt hogy megmutassa neki az Örökkévaló korlátlan hatalmát a világmindenség felett – egészen a legapróbb részletig és másodpercnyi pontossággal.

 

Ez a szándék már nyilvánosságra jutott az előző mondatokban is, amikor az Örökkévaló jelezte és Mózes bekonferálta a hatodik csapást,  mondván:"---most pedig minden sujtó csapásomat szivedre irányozva küldöm és szolgáidra és népedre, hogy megismerd: nincs hozzám fogható hatalom az egést földön..."

 

Vagyis: az Örökkévaló személyes üzenetet küldött és jelezni akarta a Fáraónak erejét és hatalmát .Ezért jelezte Mózes által a percnyi pontossággal a csapás idejét.

Erre volt jó, ezért kellett a vonal a falon és nem lehetett hagyatkozni ember által készitett órára, Egy ilyen óra késhet vagy siethet – lehet nem pontos – mig a napóra, a vonal a falon – tudatja a csapás idejét ,másodpercnyi pontossággal. Aki be akarja menekiteni embereit és barmait – megteheti,

 

     Tűz és viz

 

           Ennél a csapásnál volt egy további, egyedi dolog is – valami amit csak az Örökkévaló hatalmában van csinálni.

 

Mint tudjuk, a tűz és a viz – két ellentétes elem, amelyek nem tudnak együtt meglenni. És itt azt olvassuk, a csapás kiteljesedésekor, hogy "és kinyujtotta Mózes botját az ég felé és az Örökkévaló adott mennydörgést és jégesőt és tűz cikázott a földre és hullatott az Örökkévaló jégesőt Egyiptom országára---"

 

Majd tovább: "És volt jégeső és  villanó tűz a jégesőben, amilyen még nem volt Egyiptom egész országában..."

 

  Mint tudjuk  a viz a kabbala fogalmaiban, a könyörületet jelzi, mig a tüz a törvény szigorát- A kettő együtt – a két fogalom alkalmi egységét jelzi.

 

    Ehhez hasonló kettősség volt a falra húzott vonalon is. Egyrészt jött a csapás, a négybetüs leirhatatlan Név jegyében ami azt jelenti, hogy volt, van és lesz –időtlenül - és ugyanakkor jött a csapás egy bizonyos, adott időpontban, percnyi pontossággal     megjelölve (ami lehetőséget adott a menekvésre).

 

Igy volt tehát együtt az az időtlen a pontos idővel – ami együtt, egyszerre, csak az Örökkévaló végtelen hatalmával lehetséges.


   (Likuté Szichot, 31 kötet, alapján).

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése