2013. január 19., szombat

68 éve szabaditotta fel a vörös hadsereg a pesti gettót

Kardos főrabbi: ha a kormány felszámolná 

a fasiszta jelenségeket –

ki ellen "védené meg" a zsidókat?...

2013. január 18., péntek
Irta
:  Deák Andrea (MTI)


Kardos Péter budapesti főrabbi szerint szép lenne, ha a kormány a kétharmad birtokában valami olyat tenne, ami után a magyar zsidók azt kiálthatnák a világ felé, hogy Magyarországon "fasiszti kaputt". Igaz, akkor nem lenne kiktől megvédeni bennünket – mondotta a főrabbi, a budapesti gettó felszabadulásának 68. évfordulóján tartott istentiszteleten pénteken Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában.

A Budapesti Zsidó Hitközség rendezvényén a főrabbi kiemelte: arról a pillanatról emlékeznek meg, amikor a szovjet Vörös Hadsereg felszabadította a budapesti gettót, mert számukra ők hozták el az életet, ezért "legyen áldás a mártírok és az érettünk elesett felszabadítók emlékén".

Mint mondta, a túlélők magukkal viszik a gyászt, a fájdalmat, az indokolt vagy indokolatlan üldözöttségi érzést, de az igazi örömöt és vigaszt, valamint a gyermek, az unoka, a dédunoka világszemléletét is, akiknek "a vagon szó már semmit nem jelent".

Kardos Péter szólt arról, hogy a gettó lakói az ostromló fegyverek torkolattüzéből próbáltak következtetni arra, mekkora távolságra lehetnek tőlük a szovjet katonák, "mert már kevés volt az élelem és sok volt a halott". Megemlítette, hogy látta a gettó ledöntött kerítését, amikor egy szovjet tiszt azt mondta nekik, "zsidó testvéreim, szabadok vagytok".

Elmondta, nem tudták, hogy hozzátartozóik Auschwitzból parancsot teljesítve írták azt magukról, hogy jól vannak, és még a feladás címe is Waldsee volt, holott valójában a haláltáborból adták fel a leveleket. Kitért arra, miután Eichmann (a magyarországi deportálások vezetője) megnyugtatta őket biztonságukat illetően, nem hitték el egyebek mellett azt a hírt sem, hogy a görögországi zsidósággal megvetették a vonatjegyet, a szerelvény azonban a treblinkai haláltáborba vitte őket. 

Az esemény végén a résztvevők mécseseket és a megemlékezés köveit helyezték el a zsinagóga melletti udvaron, a Hősök kertjében, majd Oroszország nagykövetségének képviselője helyezte el koszorúját a zsinagóga Wesselényi utcai emléktáblájánál.

A rendezvényen megjelent mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rogán Antal, a Fidesz és Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke, Pálffy István, a KDNP országgyűlési képviselője, Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselő, Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete és a diplomáciai testület több tagja.

 (Forrás: Sófár –HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése