2012. január 22., vasárnap

 A JERUSALEM POST  A MAGYAR NEMZETBEN

"A zsidók nem félnek;

 meglepő kiállás hazánk mellett" 

irja a MN, amely Köves rabbit(EMIH)  

és Feldmájert (Mazsihisz) idézi

 

Kovács N. László

2012. január 21., szombat 13:38

 

Magyarország egyre jobban hasonlít Izraelre, és nem az időjárás miatt – állapítja meg a Jerusalem Post publicistája, Herb Keinon.. A legolvasottabb angol nyelvű izraeli lap annak is utánajárt, valóban félnek-e a zsidók hazánkban, ahogy azt Daniel Cohn-Bendit állítja.

 

„Magyarországot ma a világ nagy része szomorúan félreérti és elszigeteli, a nemzetközi sajtó pedig felettébb csúnyán bánik vele” – fogalmaz a cikk. A lapok szélsőjobboldali veszélyről beszélnek, a média szabadságát féltik és a bíróságok függetlenségéért kardoskodnak – éppúgy, ahogy Izrael esetében. Hasonló az Európai Unió hozzáállása is: a szervezet „szégyentelenül prédikál, és megmondja, Magyarország hogyan intézze belügyeit”. Még az ellenfeleink is hasonlóak: a hazánkat élesen bíráló Cohn-Bendit és Guy Verhofstadt csípős Izrael-ellenes kritikáikról is ismertek.

 

    A lap a párhuzamok levonása mellett annak is igyekezett utánajárni, van-e igazság Cohn-Bendit állítása mögött, miszerint a zsidóknak félniük kell Magyarországon. A Jerusalem Post nem választott másodlagos forrásokat: prominens magyar zsidókat kérdezett meg a helyzetről.

 Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott, a buszokon, a köztereken lehet zsidóellenes beszédet hallani, tettekben azonban ez nem nyilvánul meg – nagyon kevés zsidó fél valójában. Hasonló véleményének adott hangot, a Dohány utcai zsinagóga rabbija is: „Nem az antiszemitizmustól való félelemmel kelünk és fekszünk, de tudjuk, hogy jelen van az országban” – magyarázta.

Köves Slomó rabbit, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőjét, bár a Jobbik megjelenése nyugtalanítja, ennek ellenére úgy látja, a helyzet még mindig jobb, mint Nyugat-Európában: „Két évet éltem Franciaországban, és ezalatt nagyobb fokú antiszemitizmust tapasztaltam, mint budapesti húsz évem során” – fogalmaz.

És hogy mi az igazság? „A Magyarországon végbemenő változások többrétegűek, és valószínűleg jóval bonyolultabbak, mint hogy egy 600 szavas újságcikkben elemezni lehessen őket – és valahogy ez is Izraelhez teszi őket hasonlatossá” – vélekedik a szerző.

                                                    ***

    Olvastuk Herb Keinon cikkét a lap megjelenése napján, vagyis pénteken. Objektiv cikk, objektiv hozzáállás, amelyet nem vakitott el a kripto-kommunisták és a kávéházi ballibek tirádája a mostani Magyarországon folyó "zsidóüldözésekről". Az elmult nyolc évben regnáló, "szocialistának" csúfolt rendszer, "játszotta a zsidó kártyát", kijátszotta a zsidókat, nem tiltotta a Holokaust-tagadást – eltürte a  kuruc fasiszta uszitást és – elvesztette a hatalmat, nyilt demokratikus választáson, amelyen a jelenlegi kormány 2/3 többséget kapott.

Azóta a varjuk kárognak, mert egyebet nem tehetnek, akárcsak a ballib-vörös-arab varjak Izraelben.

 

   A szerk

 

    Herb Keinon, Amerikából évtizedekkel ezelőtt bevándorolt, ortodox zsidó életvitelü, vezető ujságirója a Jerusalem Postnak, a diplomáciai desk vezetője

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése