2012. január 25., szerda

Jelentés az antiszemitizmusról Németországban


"DU JUDE" – MINT SZITOKSZÓ AZ ISKOLÁBAN

 

 

A neokonzervatív német napilapban – Die Welt - Johannes Wiedemann „Te zsidó” – mindennapos szitokszó az iskolaudvarokon - című cikkében foglalkozik a szövetségi köztársaságban mélyen gyökerező antiszemitizmussal – IRJA A PESTI MAGYAR NEMZET.

 

   Eddig a többségi társadalom antiszemitizmusát kevéssé kutatták. Az eddigi legérdekesebb nagy ívű felmérés, a „Csoportvonatkozású emberellenesség”, melyet a bielefeldi egyetem készített és a 2001–2010 közötti időszakot vizsgálja, azt mutatja, hogy az antiszemita beállítódások és klisék sok németben megtalálhatók.

A független szakértői kör első jelentésének bemutatásakor – melynek elkészítésére a berlini kormány adott megbízást – Wolfgang Thierse (SPD) Bundestag-alelnök óvott attól, hogy csak akkor foglalkozzanak a jelenséggel, ha látványos események történnek. „Az antiszemitizmus állandó jelenség” – fogalmazott az SPD politikusa. A 2009 augusztusa óta összegyűlt tíztagú szakértői csapat két év után arra a következtetésre jutott: a lakosság 20 százaléka ma is látens antiszemita.

A megkérdezettek majd 40 százaléka 2010-ben egyetértett azzal a megfogalmazással, hogy sok zsidó megpróbál a Harmadik Birodalom történelméből ma előnyt kovácsolni. Majdnem ennyien – 38,4 százalék – a jelenlegi izraeli külpolitika alapján megértik, ha valakinek baja van a zsidókkal. Minden hatodik válaszadó (16,5 százalék) úgy vélte, hogy a zsidók Németországban túl sok befolyással rendelkeznek.

Peter Longerich történész és a szakértői kör koordinátora, a londoni egyetem oktatója megállapította: „Az antiszemitizmus a társadalmunkban széles körben elterjedt előítéletekre, mélyen gyökerező klisékre és egyszerű, a zsidósággal és a zsidókkal kapcsolatos tudatlanságra épül.” A szakértők jelentése szerint a mindennapi élet számos területén megtalálható az antiszemitizmus. „Az a megnevezés, hogy 'te zsidó' már ma is számos iskolaudvaron használt szitokszó” – fogalmazott Longerich.

A beszámoló részletesen foglalkozik az egyetemeken, az egyházaknál, az egyesületeknél, illetve a tűzoltóságoknál tapasztalható antiszemitizmussal.

Keresztes Lajos/ MNO
 (Die Welt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése