2009. július 17., péntek

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ – JULIUS 17. 09

 

IZRAELI (ZSIDÓ, ÁLLAPOTOS) BARÁTNŐJE  JELENTETTE

FEL  A BUJKÁLÓ KU KLUX KLAN BANDITÁT

    Hol a leglogikusabb bujkálnia egy körözött amerikai Kkl banditának, aki az FBI 100 főnyi listáján szerepel mint terrorista?

 

Természetesen – Izraelben. Itt senki sem keresi, senki nem is álmodja hogy itt lehet. Ez volt a számitása a 33 éves MickyLouis Mayonnak is, aki az amerikai Ku Klux Klan beltagja és a  FBI kőrözi. Mayon látogató vizummal érkezett másfél évvel ezelőtt és elmerült az izraeli alvilág idegen szekciójában. Gyakran változtatott lakhelyet, leggyakrabban tel-Avivban lakott, nem dolgozott, hanem apja által küldött pénzből élt.

 

    Ami, vagy aki lebuktatta végülis az izraeli zsidó barátnője volt, akit néhány hónapja ismert meg és akit sikerült teherbe ejtenie  anélkül hogy az tudná, kivel van dolga.

 

   Amikor megtudta, alig egy hete, egyenesen a rendőrségre ment és feljelentette szeretőjét, akinek kiadását Amerikának most késziti elő az Interpol.

 

LORD (SIR!) JONATHAN SACHS – BRIT BIRODALMI

FŐRABBI – A LORDOK HÁZÁNAK (felsőház) TAGJA

 

 A brit felsőház (Lordok Háza) illetékes bizottsága javaslatára, Jonathan Sachs birodalmi főrabbi, nemesi kinevezést kap és a lordok Háza tagja lesz. Elődjei a rabbiszékben, Jacobovits és Bródy rabbik, szintén lordok voltak, a brit hagyományoknak megfelelően.

 

    Sachs, aki hangsulyozta, hogy nem Brown miniszterelnök (akivel jó viszonyban van) hanem a bizottság határozott kinevezéséről – igéri hogy a felsőházban egyeztetni fogja rabbinikus tevékenységét, azokkal a lehetőségekkel, amelyekben hallathatja hangját az aktuális kérdésekben.  "A zsidó morál és hit szószólója leszek a felsőházban" – mondotta Sachs főrabbi.

 

VESZÉLYBEN A STRÁJMLI  (szörme) ELLÁTÁS

... de a koalicióban lévő orthodoxok majd elintézik. . .

 

     A környezetvédő "zöldek" nyomására törvény készül Izraelben, amely tiltja az állati szörmék behozatalát. Bár az utóbbi választásokon egy "zöld" párt sem került be a parlamentbe (pedig volt vagy négy) a koalició pártjai meglepő engedékenységgel fogadják a "zöldek" zöldségeit és igy a törvényjavaslatnak nem reménytelenek az esélyei.

 

    Azonban az ultra-ortodox Aguda párt emberei  csak az utolsó pillanatban vették észre hogy valami nem stimmel, mivel a "zöld" javaslat kárvallottai, nemcsak a női bundák, hanem a férfi strájmlik – is – lehetnek.

 

     Ez a strájmli (lásd Naftali Kraus új könyvében, Zsidó Fogalomtár, az Ősi Forrás sorozat 19. kötete)egy középkori zsidó kalpag, általában nerc-prémből                 (13 farok) készitve, amit egyes haszid csoportok tagjai viselnek – esküvő után. Ha a törvény életbe lép – a strájmli alapanyagának behozatala is tilalom alá esik .

 

      Most az ultra-párt képviselői a Kneszet bizottságaiban lobbiznak, hogy a strájmli kivételt képezzen behozatal ügyben mint egy vallási tárgy, amire nem vonatkozik a tilalom. Ha nem járnak sikerrel – még kormányválság is lehet belőle...

 

A strájmli meglehetősen drága mulatság (állitólag 2000 dollát darabja) mivel a prémes állatkák (angolul mink, vagy cóbel-szobol oroszul) ritkák és kihalófélben vannak a nagy kereslettől. Nem egy szülő nem is bánná ha a tilalom életbe lépne – csak amig a csemete megházasodik...

 

 

     18 szülés 21 év alatt

 

  A rechovoti  Káplán kórházban egy 46 éves ortodox nő a mult héten szülte 18. gyerekét. Mindezt 21 év alatt sikerült nyélbeütnie.

A 12 fiu és hat lány szülésével a boldog mama azt mondta hogy a kórházban őt már a szülészet személyzetéhez tartozónak tekintik. Ő és férje minden gyereket külön szerencsének tekintik és remélik hogy a legujabb kisfiu "nem az utolsó".

 

RÖVIDESEN: PARKOLÁS SZOMBATON AZ

ÜRESEN ÁLLÓ AUTOBUSZ ÁLLOMÁSOKBAN

 

      "Eredeti" megoldást sürgetnek Izraelben az akut parkolási problémák részbeni megoldására. Miközben Jeruzsálemben utcai harcok folynak a megnyitandó városi parkoló ellen – a  kézenfekvő javaslat szerint megengedik, szombaton és ünnepnapokon – hogy a magánautók az autóbusz megállók helyén parkolhassanak.

 

     Miért ott? Azért mert Izraelben szünetel a tömegkölekedés szombaton (Haifa kivételével) és a buszmegállók üresen állnak.

 

LŐW RABBI – A GÓLEM "ATYJA" – CSEH BÉLYEGEN

 

     Miután évekkel ezelőtt, egy szlovák bélyegen már megjelent a Chátám Szófer (fényképről másolt) rajzképe – most a cseh posta örvendeztette meg a Judaika gyüjtőket egy egyedi bélyeggel.

 

   400 évvel Livai (Lőw)rabbi halála után (1525 -1609) május 15.én a cseh pósta kiadott egy öt bélyegből álló sorozatot, amely Lőw rabbinak van szentelve.

A rabbi, aki jesivát vezetett Prágában és  responsáiban a kor nagy és elismert decisora volt – arról is nevezetes hogy – az elterjedt legenda szerint – megteremtette a Gólemot, egy agyagból készült emberszabásu figurát, akibe kabbalisztikus eszközökkel életet lehelt és aki többizben megmentette a prágai zsidókat a rájuk leselkedő veszedelemtől, pogromoktól.

 

 

TANKÖNYV A PETERBURGI EGYETEMEN: A CIONISTÁK

GYILKOLTÁK MEG SZTÁLINT ÉS DÖNTÖTTÉK MEG A SZ-U.T

 

           A peterburgi egyetem vezetősége bocsánatot kért a helyi zsidó hitközségtől és főrabbitól, egy "tankönyv" miatt amit az egyetemen  irtak, nyomtattak és használtak és amelyben a "cionista összeesküvést" vádolják Sztálin halálával és a Szovjetunió összeomlásával. A könyvet egy Druzin nevü "profeszor" irta, akit közben már eltávolitottak. Ez az egyetem képezi ki a helyi rendőröket és a könyv "kötelező olvasmány" volt részükre.

 

   Az egyetem nem elégedett meg a könyvek és irójuk eltávolitásával. A rektor, Vaszili Rodin, találkozott a helyi rabbival és megbeszélte vele, hogy a diákok látogatást tesznek a zsinagógában hogy "jobban megismerjék a zsidókat".

 

    

Az izraeli nagykövetség a hitközségnél tiltakozott... De

A MOSZKVAI CIRKUSZBAN  TÁLESZOS

MAJMOK  JÁTSZÁK  A  ZSIDÓ   ESKÜVŐT...

 

Nem minden tiltakozás az orosz antiszemitizmus ellen ilyen eredményes. Egy izraeli üzletember, aki Moszkvában dolgozik, elvitte 14 éves lányát az egyik ottani hirneves cirkuszba. Minden rendben is volt, a gyerek és a papa élvezték a szinvonalas előadást, migcsak szünet után a zene megadta a jelt és a porondra bejött egy fogat és rajta egy  fiatal házasulandó pár, papával-mamával és a négy a zsidó esküvőt imitálta, Tálesszal, minden belevalóval. Igen án, de mind a négy – sz ifju pár és "szüleik" – idomitott majmok voltak.

 

    A közönség visitott a röhögéstől, a lányom szégyelte magát és én dühöngtem – mondja az izraeli. "Három éve dolgozok Moszkvában mint egy nagy ingatlan cég képviselője – de ilyet még nem láttam..."

 

Az izraeli nagykövetség szóvivője, Alex Goldman szerint, "foglalkoztunk a dologgal hónapokkal ezelőtt. Többek között májusban a zsidó hitközség vezetőihez fordultuk, akik azt mondták, hogy  ez nem antiszemitizmus, hanem maximum rossz izlésre vall." Goldman hozzátette, hogy a  "nagykövetség továbbra is figyelemmel kiséri az  antiszemita eseményeket Oroszországban".

 

MOSZLIM ORVOSOK SZENEGÁLBÓL

TANULJÁK Jeruzsálemben A KÖRÜLMETÉLÉST

 

  A cél nem zsidóvá válni, nem betérni, még csak nem is a moszlim vallás követelte körülmetélést (13 éves korban) elsajátitani. A cél: megakadályozni az Aids terjedését Afrikában.

 

 Ez a cél az  amely szentesiti az Izrael-ellenes moszlim-arab bojkottot: a napokban egy öttagu szenegáli orvos delegáció érkezett Jeruzsálembe – mindannyian moszlimok – hogy a Hadassza kórházban egy intenziv körülmetélési kurzuson vegyenek részt. Ennek alapja az a kutatási rész-eredmény amely szerint a körülmetélés ténye 65% csökkenti az Aids-fertőzés veszélyét. Mivel Afrikában nagyon kevés orvos van aki ismeri a körülmetélés technikáját – Izraelnek sikerült ezidáig három küldöttséget meneszteni a fekete kontinensre és ezek ott alapos munkát végeznek. Ezek a küldöttségek Szuvézilandban tevékenykedtek sikeresen és ennek alapján született a megállapodás Szenegál és Izrael között. Ez nem államközi megállapodás hanem az izraeli "Ábrahám akció" (Mivcá Ávráhám) és a szenegáli orvos szövetség között kötött megállapodás- Az arab orvosszervezeteket is felkérték, küldjenek résztvevőket a kurzusra, de ez egyelőre nem valósult meg.

     "Az "Ábrahám akcióban" Izrael vezető nyolc kórháza vesz részt. Mint ismeretes, Ábrahám ősapánk volt az első aki isteni parancsra körülmetélte magát és ezért a szertartást Brit-nek, Ábrahán szövetségének nevezik.

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése