2009. július 16., csütörtök

AZ ATV JELENTI / STERNSAMUKA MÉG MINDIG HALLGAT

Polgárőrök vertek véresre egy kiskorú zsidó fiút

Többször fejen rúgták a fiút, miután meglátták rajta a Dávid csillagot.

 
Egy áprilisi, Budapest melletti kis faluban történt támadásról értesült az atv.hu. Az érintettek mindeddig nem álltak nyilvánosság elé, viszont azóta is újabb támadástól rettegnek. Kérésükre  egyelőre sem a fiú nevét, sem a támadás pontos helyszínét nem írjuk le.

A Budapesttől néhány kilométerre lévő faluban a tinédzser fiú éppen a barátaival szórakozott, amikor két huszonéves polgárőr észrevette a Dávid csillagot a nyakában. A rendet őrző férfiak ittas állapotban voltak, azt kérdezték a fiútól, mit keres Magyarországon és miért nem megy „vissza” Auschwitzba. A kérdéseket ütések követték: a fiút barátai szeme láttára brutálisan megverték. Többször fejen rúgták, megütötték úgy, hogy agyrázkódása lett és szilánkosra tört az orra. A fiú családja azonnal hívta a helyi rendőröket, akik kiérkezve mindenkit kikérdeztek, és orvost hívtak a véresre vert áldozathoz.

A család elmondása alapján elkészített jegyzőkönyvbe viszont nem akartak rasszista indítékot írni, pedig még aznap éjszaka kihallgatták a két polgárőrt, akik beismerték a támadást. A támadókat a kihallgatás után elengedték.

Nem sokkal később kopogtattak a megvert fiú családjának ajtaján. A polgárőrök voltak. De ezúttal a mamával és a két nagymamával jöttek, hogy bocsánatot kérjenek. Az asszonyok zokogtak, a sértett család pedig megbocsátott.

„Nem akarunk mi bíróságra menni, nem akarjuk, hogy börtönbe kerüljenek” - mondta az atv.hu-nak a fiú apja. „Csak azt szeretnénk, hogy ez még egyszer ne történjen meg. Szeretnénk nyugodtan élni” – hebegte reszketve. A férfi rendes, becsületes kétkezi munkás, és azt mondja, a családjában sohasem volt bankár – mintha emiatt mentegetőznie kellene. Neki is kihívás talpon maradni a gazdasági válságban, és a támadás is nagy csapás számukra: tinédzser fia soha többé nem akarja felvenni a Dávid csillagot, és elköltözne. Messze innen, bárhová, de leginkább Izraelbe. A papa viszont nem menne, mert itt született, ez az ő hazája, és ebben a kis faluban van az otthona. Most azon gondolkodnak, hogy fogadjanak-e ügyvédet vagy próbálják örökre elfelejteni a történteket.

"Zsidó vagy?"

Két hete kísértetiesen hasonló eset történt Budapest szívében. Három férfi hazáig követett, majd megvert egy zsidó származású férfit június 30-án éjszaka a Dohány utcában. A támadók a kapualjban megkérdezték az áldozattól, hogy zsidó-e, és az igen válasz után nekiugrottak. A rendőrség közösség tagja elleni erőszak miatt nyomoz.


atv.hu / Kovács Noémi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése