2013. február 19., kedd

 

 

LISTÁK , VIZSGÁLAT, PÁNIK A ZSIDÓ HALLGATÓKNÁL; A TEV BESZÁLL

"Libsi, katkó, cigó, ratyi" Vizsgálat 

indult a listák miatt az ELTE-n

Azonnali vizsgálat indult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az esetleges hallgatói listák ügyében - mondta Fábri György, az intézmény kommunikációért felelős rektorhelyettese kedden. Ahogy arról kedden beszámoltunk: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

 

r e k l á m

Az egyetem rektora, miután kedden reggel a sajtóból értesült bizonyos hallgatói listákról, azonnal vizsgálóbizottságot hozott létre. A testületben a rektori vezetés vesz részt, és amint eredményre jutnak, rögtön tájékoztatják a nyilvánosságot - ígérte Fábri György. A rektorhelyettes kijelentette, az az egyetem érdeke, hogy minél előbb tisztázzák a helyzetet.

Hozzátette, az egyetemnek a törvény alapján és a szellemiségét tekintve is az a megkérdőjelezhetetlen álláspontja, hogy az ELTE-n a pártpolitikának nincs helye. Ehhez az egyetem rendkívül következetesen tartja magát - tette hozzá. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem kíván nyilatkozni, amíg az ELTE ki nem vizsgálta a hallgatók listázásával kapcsolatos ügyet - közölte Nagy Dávid elnök kedden.

Portálunk kedden azt írta, a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték.

Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki. Az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy - olvasható a hírportálon.

Hatóságokhoz fordul a Tett és Védelem az

illegális egyetemi listák ügyében

 

Az ELTE hallgatója az ATV.hu mai cikke miatt fordult az alapítványhoz

 

Budapest, 2013. február 19. - A hatóságokhoz fordul a Tett és Védelem Alapítvány a mai sajtóhírekben szereplő, a hallgatók zsidó származását feltüntető állítólagos adatbázisok ügyében. Az ELTE BTK egy zsidó identitású hallgatója ma azért fordult a zsidó közösséggel szembeni jogsérelmek elleni fellépésre létrejött alapítványhoz, mert sajtóhírek szerint a kar hallgatói önkormányzatánál illegális listákat vezettek, amelyen feltüntették az egyetemisták világnézetét, politikai preferenciáit és esetleges zsidó származását is. A Tett és Védelem Alapítványt megkereső hallgatót aggodalommal tölti el a hírben szereplő súlyos állítás, ezért arra kérte a civil szervezetet, hogy tegyen meg minden lehetséges jogi lépést az ügy tisztázása érdekében. A hallgató azért nem kívánt közvetlenül a nyilvánosság elé állni, mert a cikkből egyértelműen kiderül, hogy az elvileg őt képviselő hallgatói önkormányzat vezetése szorosan kötődik a szélsőjobboldali Jobbikhoz.

Az alapítvány szerint amennyiben igaz az ATV.hu mai cikkében említett listák létezése, az a legsúlyosabb alkotmánysértés, és a listák készítői több súlyos bűncselekményt is megvalósítanak. A cikkben elhangzó védekezés, amely szerint valakik utólag manipulálták a HÖK által vezetett hallgatói adatlistákat, enyhébb esetben is gondatlan adatkezelésre utal, és ebben az esetben is megvalósul a személyes adatokkal visszaélés. „Minden eszközzel elejét kell vennünk, hogy 90 évvel a Turul Szövetség gyászos működése után újra zsidó listák készülhessenek az egyetemeken. De meg kell tenni a szükséges lépéseket akkor is, ha a cikk készítői valamilyen tisztázatlan célú provokáció áldozatai lettek”, - nyilatkozta Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány vezetője. Ezért az alapítvány megvizsgálja a büntetőfeljelentés lehetőségét, és az eset általános tapasztalatainak levonása érdekében személyes konzultációt kér Péterfalvi Attila adatvédelmi biztostól és Pintér Sándor belügyminisztertől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése