2012. december 18., kedd

 

NE ÁLLITSON  HENDE EGY MESÜMEDET PÉLDAKÉPNEK!

 

                      MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

 

      Az idei chanuka fesztiválnak a Nyugatinál – az óriási siker mellett – volt egy kis, de kellemetlen szépséghibája.

 

   Amikor Hende Csaba honvédelmi miniszter, - úgy tünik a legmagasabb rangú állami közméltóság, aki az idén részt vett a zsidók történelmi és egyben egyik legvidámabb ünepén – példát akarván állitani (főleg) zsidó hallgatósága elé mint a hazaszeretet, hűség és lojalitás netovábbját, aki amellett "zsidó származásu " volt – Hazai Samu  cs.és kir. Honvédelmi minisztert emlitette.

 

    Hende Csaba nem tudta – nem tudhatta – hogy a Kohn Sámuel néven született Hazai (később már Hazay) még karrierje elején, für alle felle, kikeresztelkedett.

 

  Nem volt ebben sem az első sem az utólsó.

 

  De - - -

 

Ő nem példakép a zsidóság számára, ahogy Radnóti sem az. A mesümedok, a hitehagyottak, mindigis a zsidóság legundoritóbb egyedei voltak. Nagyon jó lett volna ha a helyszinen,  a Nyugati téren, valaki megjegyzi, hogy legalább a Makkabeusok ünnepén nem illik egy renegát zsidót példaképnek állitani.

 

  Juda Makkabi, a Hasmoneus, is volt olyan jó katona, mint Kohn-Hazai-Hazay Samu, de ő nem vette fel görög bálványok vallását, csak azért hogy karriert csináljon...

 

(Egyébként az Ujvári Péter által szerkesztett és 1929.ben megjelent "ZSIDÓ LEXIKON" az elején  megjegyzi, hogy "a zsidó felekezetből kilépettek nevét *gal jelöltük. Hazay neve után ott van a csillag...)

 

                                                       - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

 

   BOCSÁNATKÉRÉS SCHŐNER REKTOR-FŐRABBITÓL

 

     Ezennel, bár sajnos késve, megkövetjük  és bocsánatot kérünk Dr Schőner Alfréd(Jóél)főrabbitól, az Or-zse rektorától, amiért egy téves pesti információra hagyatkozva azt irtuk, hogy nem vett részt az egyik antifasiszta tüntetésen, ahol  a zsidók sárga csillagot öltöttek.

 

  Tévedtünk, illetve informátorunk tévedett vagy általánositott (bár a legtöbb rabbi valóban nem volt ott) – de mint megtudtuk, ezuttal szavahihető forrásból, - Schőner ott volt. Tehát elnézést kérünk. Zsidó tulajdonság megbocsátani, ahogy az Örökkévaló megbocsátja vétkeinket – mi Őt utánozzuk.

 

   (Mi nem kultiváljuk ezeket a politikai tüntetéseket, amelyeket egyes pártok meglovagolnak, de  ez  egy más téma.)

 

                                         -------------------------------------

                  HOL A NAGY KEFE?

 

         Egy kérdésre válaszolva:  manapság azért nehéz dolgokat elsikálni, mert még nem gyártottak Magyarországon olyan nagy és erős sikálókefét, amelyik fel tudná venni a versenyt a sok sikálnivalóval. Ezért nem lehet ma hogyishivjákolni, illetve éppen lehet, csak nagyon nehéz és veszélyes. A kért telefon titkositott, de Bettynél meg lehet próbálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése