2012. december 23., vasárnap

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG: A  NAGYSZÁJU "RABBI" NAGYOT BUKOTT

 

LÁGYMÁNYOS NEM FOGLALTA EL A SIP UCÁT;

AZ APIKAJRESZ KÖNYVEK SZERZŐJE  NEVELÉSI

DIJAT KAPOTT, DE MI AZ "VIVÁSZER"? MILYEN VIZ?

 

Pesti tudósitóinktól

 

Hát lezajlott a zsidó fesztivál utó-szezonjában az ujabb sip-uccai szinjáték: megválasztották a lemondott Streit utódját, az eddig is ideiglenes/helyettesitő elnököt, Tordai Péter személyében. A hagyományos ellenjelöltet, Heisler Andrást, Zoltai buktatta, rutinosan, fölényesen, főleg azért, hogy a nagypofáju lágymányosi gójfi ne vonuljon be az új elnök hátán lovagolva. Heislerrel még kijönne valahogy az örökös üvig, de a betegesen denunciáló,örök-mószer "rabbit" nem birja elviselni. Lehet hogy ebben igaza is van, mivel az illető két embert már tönkre tett és ki tudja mit tervez még, ki van soron

 

(Streit is, ahogy mondják, ezért mondott le és vonult önkéntesen a temetőbe, ami még a neológiában is ritka – és nem azért amit a rossz nyelvek mondanak, hogy "ott több a málna". Streit egy rendes ember és a nepotizmus itt nálunk évszázados hagyománynyal rendelkezik. Egyszerüen már nem birta idegekkel Zoltait és/vagy a lágymányosi rém fenyegetőzéseit. Többen igy vannak a sip-uccában, de nem akarnak a temetőbe menni).

 

Mindenesetre Heisler ismét bukott és vele együtt a lágymányosi elnök is. Az üvig, levette a kesztyüt. A tanulság Heislernek az, hogy amig nem szabadul meg a nagypofáju hosszu árnyékától, addig itt nem tud labdába rúgni. Ellenben sokak szerint ő lesz a következő mazsihisz elnök (és nem Tordai) ha leszállitja magáról az árnyékot. Elvégre leinolni más is meg tudja tanitani.(F.P.)

 

Másik örömhir hogy a budai páros, a verőlegény és neje, valami dijat kaptak valakiktől, elévülhetetlen eredményeikért a...zsidó nevelésben. Budán nem tudják ez miben nyilvánult meg, hacsak nem abban hogy a hölgy, aki lánykori nevén szerepel (lévén valószinüleg feminista) több gyerekkönyvet produkált, amelyek - szakértők szerint – nemcsak súrolják, hanem valósággal sikálják  a reform(átus) zsidóságot, amely kimeriti az apikureus tézisek jellegét. Férjura, az Orzse rabbi, zsidó fogyókurát rendezett zsinagógájában, Ros Hásánától Jom Kipurrig, ő maga jó példával szolgált, amikor vagy tiz kilót leadott. Ha ez nem zsidó nevelés akkor micsoda?(Z.Gerson)

 

   További kedves hir, hogy a Lauder, amely főigazgatót keres, kénytelen volt a dátumot meghosszabbitani február közepéig, mivel annyi jelölt tolongott, hogy nem tudták eddig a rengeteg anyagot feldolgozni. Hát még ha az állástkereső jelöltek észrevették volna, hogy a feltételekben nem is szerepel, hogy az új főig.nek zsidónak kell lennie...(S.J.)

 

                                                            ****

     Az egyik pesti, állitólag vallásos zsidó zsinagóga honlapján, gyakran szerepel cimként az a szó hogy "vivászer". Többen kérdezték mi az, senki nem tudja. Többen a német "Wasser" (viz) szót gyanitják, na de milyen vizről lehet szó?. Senki nem tudja, magzatviz, szentelt viz, Dunaviz?

 

Uána jártunk, kedves olvasónk: a "Vásszer" nem más mint a Páva utcai neolog tempel közlönye, amelynek cime  ויבשר לנו vagyis magyarul hirdessen nekünk Illés próféta jó hireket. Ha a héber szót magyarul akarjuk mondani vagy leirni, akkor ott kell lenni a "J" betünek, ahogy a héberben is ott van a י ami a jövőidőt jelzi; tehát VIJVÁSZER LÁNU. Semmiféle viz, egyszerü hiradás. Vagy HIRADÓ

 

Apró dolog, jelentéktelen, de egy rabbi által szerkesztett hirlevél cimeként nevetséges. Nem hisszük, hogy a  digitális korszakban egy rabbiképző megengedheti magának, hogy diákjai ne tudjanak alapszinten héberül.

 A mondat eredetileg az asztali imában (bencsolás) jelenik meg, amit minden gyakorló zsidó – még ha rabbi is – naponta háromszor elmond...(A.Z. K.)

 

                                                     ****                                                                                                

    Az új amerikai külügyminiszter nagyapja egy Kohn nevú bécsi zsidó volt, aki annak idején kitért. Valaki a családből egy pesti nőt vett feleségül.

 

 Csak remélni lehet hogy Hende Csaba nem fogja  jövöre példaképp állitani elénk  a nagypapát, mint követendő példát...

 

                                                             ***                                                                                                                              

A nagyszájú "rabbi"nak, aki most igencsak visszafogott lett, nagyot koppant, de nem hallgatott el: A gamzui rabbit Náchumnak hivták és nem Náchmánnak...

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése