2012. december 3., hétfő

"A PÁRT Halálát jelentheti,

 ha nem provokál a Jobbik"

A Jobbik tudja, hogy az antiszemita megjegyzésekkel lehet a legjobban provokálni, ám egyre „erősebbeket” kell mondania, hogy a kívánt hatást elérje - mondta a Political Capital vezető elemzője.

A Jobbik kivételével minden párt és a kormány is elhatárolódott Gyöngyösi Márton hétfői kijelentésétől. A köztársasági elnök, a kormány, a pártok és civil szervezetek egyöntetűen elutasítják azt, amit a Jobbik képviselője a Parlamentben a nemzetbiztonsági veszéllyel kapcsolatban mondott. Az ellenzéki párt nem először kelt megütközést a Parlament falai között elmondott antiszemita szólamaival. Gyöngyösi Márton előtt Novák Előd az egyházügyi törvény vitájában okozott botrányt, Baráth Zsolt pedig a tiszaeszlári vérvádat emlegette fel tavasszal, ami miatt az ügyészség is nyomozást rendelt el.

   A Jobbikot jelenleg súlyos belső konfliktusok terhelik, ez a provokáció azt szolgálja, hogy erről elterelje a figyelmet – mondta az M1 Az este című műsorában a Political Capital vezető elemzője, Krekó Péter. Kifejtette: a párt tudja, hogy az antiszemita megjegyzésekkel lehet a legjobban provokálni, ám egyre „erősebbeket” kell mondania, hogy a kívánt hatást elérje. Attól tart, hogy provokáció nélkül unalomba fullad, ez pedig a párt halálát jelentheti – tette hozzá.

A radikális pártoknak az a legnagyobb kihívás, hogy intézményes keretek között is radikálisak tudnak-e maradni, ezért időről időre „bedobnak” egy olyan kijelentést, ami az egész közvélemény figyelmét rájuk irányítja – emelte ki Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezetői elemzője. Abban mindkét szakértő egyetértett, hogy a szavazóbázis stabilizálására alkalmasak lehetnek ezek az akciók, a növekedést azonban akadályozzák, mert a magyar társadalom többsége nem vevő erre a retorikára. Krekó Péter arról is beszélt, hogy nem hiteles Gyöngyösi Márton bocsánatkérése, hiszen a zsidó összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos teóriák régóta jelen vannak a párt kommunikációjában.

Arra a kérdésre, hogy a képviselők miért nem tiltakoztak hevesen az elhangzottak után, Lánczi Tamás úgy reagált: a parlamenti viták egy meghatározott koreográfia szerint zajlanak, ez esetenként „a képviselőket is kevéssé érdekli”, ezért „elképzelhető, hogy akik bent voltak, csak passzívan hallgatták” a felszólalást, „nem is értelmezték, csak később kapcsoltak, hogy mennyire súlyos mondatok hangzottak el”.

Krekó Péter szerint példaértékű, ahogy a parlamenti pártok közös platformra helyezkedtek. Egészséges politikai immunreakció jött létre, az együttes elhatárolódás nagyon fontos gesztus – hangsúlyozta a Political Capital vezető elemzője, hozzátéve: ha a választók egy olyan pártot szavaznak be a parlamentbe, amelynek ideológiája ehhez hasonló gondolatokkal terhes, akkor az ilyen megszólalásoknak nem lehet elejét venni.

Lánczi Tamás úgy véli: az elhatárolódások ellenére az MSZP úgy fogja fel a történteket, hogy offenzívát indíthat a Fidesz ellen. A felszólalás nyomán egy Fidesz-MSZP párharc bontakozhat ki, amelyben a szocialisták támadólag lépnek fel, holott ez nem indokolt, hiszen a Fidesz világosan elhatárolódott az elhangzottaktól – mondta a Századvég Alapítvány szakértője.

Forrás: M1 Az Este | 2012. november 28|

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése