2010. október 23., szombat

A SZOMBATTARTÓ RABBI NEM VETTE ÁT A KITÜNTETÉST

 

  DEUTSCH RÓBERT (Jehuda=jidu) KITÜNTETÉSE

 MAZSIHISZ:"NEM SZAKITOTT AZ ŐSI HAGYOMÁNYOKKAL AZ ATEIZMUS ÉVEIBEN SEM"

 

 

A hivatalos jelentés igy szól:

 

A köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta , többek között, Deutsch Róbert főrabbinak, "az ősi hagyományok tiszteletben tartása és ápolása, a közösség összekovácsolása, a vallásos zsidó élet fenntartása, szervezése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként".

 

 Deutsch Róbert főrabbi a Budapesti Rabbiság igazgatója, a Rabbitestület vezetője.

 

    A kitüntetett, egy ismerten szombattartó rabbi, a kitüntetést nem vette át szombaton és igy ez egy  későbbi időpontban történik.

                                                   *

   Kedvenc portálunk, a mazsihisz honlapja, a körősi Elnök szellemében, hozzáteszi az örvendetes hirhez, hogy ez a mazsihisz vezetőinek javaslatára történt. Nem is gondolhattuk másként.

 

    A továbbiakban az emlitett honlapból a következőket tudhattuk meg (zárójelben, dőlt betükkel, saját információink):

 

"Deutsch Róbert főrabbi 1956. augusztus 26-án született, (egy debreceni ortodox családban, ahol alapvető ortodox nevelést kapott) ; az Országos Rabbiképzőn 1982-ben fejezte be tanulmányait, több évig dolgozott a Dohány utcai zsinagógában, majd 1988 végétől a Bethlen téri zsinagóga vezetését vette át.  (Ortodox életmódot folytat, három gyermeke van, ebben majdnem egyedül áll a magyar "rabbik" között).

"1989-óta a Budapesti Rabbiság igazgatója, hosszú évek óta a Rabbitestület vezetője.
Fő feladatának a vallásos zsidó élet szervezését, és terjesztését tekinti. Kiváló személyisége annak a generációnak, amely az ateizmus nehéz évei alatt sem szakított az ősi hagyományokkal, és igyekezett mindent megtenni a vallásos zsidó élet fenntartása érdekében."

"Tagja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezető testületének, a Magyarországi Rabbinikus Bíróság a – Bét Din – vezetője."

 

                                                                      ***

    Eddig a hivatalos jelentés, amit, minden bizonnyal, a harmadik emeleten diktáltak le a honlap szerkesztőjének. Érdekessége: a kitüntetett érdemének tudják be hogy "az ateizmus nehéz évei alatt sem szakitott az ősi hagyományokkal".

 

     Ezért Magyarországon n em elég a "középkereszt". Ezért legalább Scheiber dij jár...

 

     (Jidu bét din-beli tevékenységének értékelésére, főleg a betérések terén – még visszatérünk).

 

         

3 megjegyzés:

  1. Tisztelt Naftali Kraus!

    Én tisztelem önt és munkásságát amit a magyarországi zsidó közösségért tett és tesz, közvetlenül gondolok a minden magyar zsidó otthonból hiányozhatatlan nagy értékű könyveire.
    Sajnálattal olvasom ki sorai közül, hogy az én rabbim (én nem teszem őt zárójelbe)felé ellenérzései vannak, ami mostani kitüntetéséből fakad.
    Tán az a baj, hogy "az ateizmus éveiben" is ugyanúgy "az ősi hagyományok tiszteletben tartása és ápolása, a közösség összekovácsolása, a vallásos zsidó élet fenntartása, szervezése" volt a fő célja? Hogy a temérdek micvával megszentelje az Ö-való nevét?
    Azokban az időkben hol voltak a Lubavicsiak? Mert Magyarországon biztosan nem, és bár ki tudja, lehet akkor nagyobb szükség is lett volna rá mint manapság.
    Lefkovics Kornél

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Naftali Krausz
    Mi Bethlen tériek minden nap hálát adunk a Jó Teremtőnek, hogy egy ilyen nagyszerű ember, és kitűnő RABBI áll közösségünk élén !!!!!
    Üdvözlettel
    Csányi Moyser Balázs

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt "Blogszerző",

    Szeretném kiegésziteni az előttem felszólalókat egy-két nagyon fontos és szép ismérvvel, amit a RABBINK (igen, nagy betűkkel, és nem idézőjelben) életútja kapcsán több értékes tulajdonsága és áldozatkészsége mellett tapasztalhattunk:

    Mindig a zsidó fiatalok és idősek érdekeit és a zsidóság erősödését nézi, és nem egy magyarországon új irányzat medrében csapong (itt fontos megjegyezni, hogy számos új tanulószervezettel például baráti és együttműködő kapcsolatot tart fenn).

    Az "ateizmus éveiben" egy vallástalan politikai rendszerben választotta a RABBI hivatást, kiállva és azóta is kiállva a magyar zsidóságért Magyarországon, az akkori egyetlen tanulási lehetőséget megragadva. Mondhatni: számára talán felülirta a Tóra tisztelete a klasszikus magyar neológ-orthodox vitákat.

    Soha nem törekedett egy olyan irányzat arculatának kisajátitására, amelyhez sem ideológiai, sem történelmi, sem valódi jogfolytonossági kapcsolata nincs (nem úgy, mint mások tették egy négybetűs "hatalomszerző rafinálkodó ürügyhitközség" alapitásával).

    Önzetlenül és egész családjával, közösségével együtt segiti a Baal Teshuvákat (a megtérő zsidó fiatalokat). Jövőképet segit nekik formálni mind a vallásos élet és a civil hétköznapok területén. Lehet, hogy ezt nem hangosan teszi, gyertyatartós autócskával szlalomozva a városban, de a maga csendes és tettrekész mentalitásával, sajátos mosolyával.

    Folyamatos kapcsolatot tart fenn több száz zsidó családdal évtizedek óta - hiszen ő itt él-, rendszeresen esket, folyamatosan Bar Micvo gyerekeket készit fel, és oktat a kamaszkorukban is folyamatosan. Az egyik megelőző kommentelő erről azt hiszem saját tapasztalatból rengeteget tudna irni.

    VálaszTörlés