2010. október 19., kedd

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

A JÖVŐ VASÁRNAP:
 
 ÚJ IZRAELI TÓRA TEKERCS  A "CSÁKI"BAN –
 
SIPOS BÉLA BÁCSI ADOMÁNYA

 

       Ötven éve imádkozik az idős (bis hundert und zwanzig) Sipos Béla bácsi a Hegedüs Gyula utcai (azelőtt Csáki) statusz- quo templomban. Ő a minjen egyik legvallásosabb tagja, amikor csak teheti ott van.

 

    Most hajlott korában elhatározta, hogy egész spórolt pénzét egy uj Tóra-tekercs iratásának szenteli, hogy ezzel a lehető legmaradandóbb emléket állitsa családjának. Mi sem természetesebb, minthogy a Tórát Béla bá' a "Csáki"nak adományozza.

 

    A Tóra Izraelben iratott, onnan jön és a jövö vasárnap lesz  ünnepélyesen átadva a "Csáki" zsinagógának. Vele jön a "szajfer" is aki irta, a pesti születésü és magyarul is beszélő Ábrahám Salamon.

 

    A templom vezetősége, Lővy Tamás rabbi és Dr Egri Oszkár, elnök, mindenkit akiben zsidó érzés van és a Tóra tisztelete és szeretete él benne – meghiv a vasárnap délután négy (16) órakor tartandó ünnepségre.

                                                      ***

   Az ujjáéledő zsidó élet nagy demonstrációja lesz ez a Tóra avatás, amire már rég nem volt példa Pesten. (Utoljára Óbudán avattak új Tóra tekercset, az ujonnan megtisztitott és felavatott Chábád sulban). Nem kisebb jelentősége van annak az adakozó készségnek, amivel Sipos Béla bácsi példát mutatott. Mindenki aki ismeri, szerény, csendes embernek tartja és nagyon szeretik. Kezdeményezése csodálatot és nagy elismerést váltott ki. A körzet meghivója egy " rendkívüli és ritka, megható ünnepélyes eseményre" invitálja  a zsidó közönséget.

 

Tehát a jövő vasárnap (október 24, du. 4) mindannyian a "Csáki"ban!


 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése