2010. október 7., csütörtök

"MI LESZ FŐRABBI ÚR? JÖN A FASIZMUS?" - AZ U.É.OKT.1. SZÁMÁNAK BIRÁLATA

 

 

   VÁRATLANUL VÉGET ÉR A "VÁLTÁS" SOROZAT *  A LAP TÖBB MINT EGY NEGYEDE OLCSÓ VÁSÁRI SZÓRAKOZÁSSAL FOGLALKOZIK * ÉS A HETI SZIDRA EZUTTAL NEM VICCES...

 

   Kedvenc leib-zsurnálom, a pesti Új Élet, legujabb száma azt a bizonytalanságot tükrözi, amely mostanában a Sip utcára annyira jellemző. Nem tudni mi lesz áprilisban, ki lesz az új elnők; a jezsuita ségec a jelenlegit támogatja, ami kiváltja öszinte sajnálatunkat: ennyire azért nem kellene bántani a jelenlegit...

 

    Az első oldalon egy hatalmas kép, valami Pilichowsky (Leopold) rajza a Hávdáláról, amiről a bölcs szerkesztő azt irja a kép alá, hogy ez "Havdala – búcsú az ünnepektől", csakhogy az ünnep kimenetele után nem használnak gyertyát, ami a képen látható, csak a szombat kimenetele után, ami nem ugyanaz… nem gondolja, főrabbi úr?

 

     A heti szidra cikk  korrekt, nem vicces, több talmud idézet is van benne és ezért nem tudni, ki irta ezuttal a "RÁV" aláirásu dolgozatot. Mellette egy ÜNNEPZÁRÓ eszmefuttatás aláirás nélkül, amelyből megtudjuk, hogy most aztán jön ám a klubélet, azoknak a hittestvéreknek, akiknek derogál a templomba menni.

 

      A második oldalon a lap legfontosabb hire – amelynek főcimként kellene szerepelni – lent, egy hasábon, számol be arról, hogy az idei nagy ünnepeken sokkal többen voltak jelen a zsinagógákban mint az elmult években. Deutsch  Róbert, a népszerü "Jidu", a pesti rabbiság vezetője, országosan kb. 10- 15 ezerre becsüli az "idei létszámot". Mivel a főrab-főszer templomát (Zúglóban) úgy látszik elkerülte ez a jelenség, ezért ez nem érdemel többet egy hasábnál. Ügyes.

    

     Peresz ujévi üzenetével 50 éves  viselkedését próbálja vezekelni a lap, teljesen fölöslegesen, mint ahogy fölösleges az a 300 millió(!!) forint amit a Goldmark terem felujitására fordit a süllyedő hajó.

 

  A harmadik oldalon két képkiállitás (az egyik Villányi Andrásé, de ki az a Villányi Benjámin?). a másiknak a Chátám Szófer a szenvedő hőse. Fut még egy Köves (nem Slomó) kiállitás a zsidó Múzeumban és egy ünnepi szijum a Kazinczy utcában. Ennek cselekvő hőse D.G., aki másik cikkében (a Spinózáról), megkérdezi nincs-e  "harag", az "Ősi Forrás" kikölcsönzéséért? Nincs, kedves Gábor, ez köztulajdon.

  

 Itt van egy érdekes hirdetés is: az amerikai Alapitványi Iskola (vagyis az ortodox, Wesselényi utcai) konferenciát hirdet nevelési problémákról.Tessék megnézni, kik az "együttműködö partnerek". Madarat tolláról...

 

       Igy aztán, miután már három kiállitást lenyelettek velünk,(elvégre zsidó, hitéleti lap, nemde?) elérkezünk a 4-5 oldalra ( a lap terjedelmének 25%), amely a legolcsóbb vásári entertainmentet , vagyis szórakozást hozza a lap jobb sorsra érdemes olvasóinak, rengeteg siksze énekesnő képeivel – mindez Európa legnagyobb zsinagógájában.

 

     Bevalljuk, nem értünk a témához (ehhez a trió – Eta-Juli-Virág – zsenialitása szükségeltetik) az egész egy stüszem-mit –loksn benyomását kelti, de hogy Kárászy Szilvia a képe alatt Kálócyra "magyarosit" – ez még a szokásos sipista smokkságot is felül (vagy alul)mulja. Anyway, bussines as usual, a Bár micve fesztiválon jól kerestek  valakik és gönnoljuk nekik teljes szivvel. Csak ne hivnák mindezt zsidónak.

 

      A hatodik oldalon úgy tünik, mintha a "főkántor" cikkét már olvastuk volna valamikor – pár héttel ezelőtt. Még egy nekrológ és máris a hetedik oldalon vagyunk a pettyes bögrék és a német mohél társaságában. A "Hirek, események röviden" rovatot úgy látszik még egy régi komcsi szerkeszti: itt van öt sorban Orbán miniszterelnök üdvözlete a magyar zsidósághoz az ünnepek alkalmával. Aztán ne csodálkozzanak ha...

 

   Máris a végét járjuk, akárcsak a főrab.főszer. érdekesnek igérkező sorozata a siputcai rendszerváltásról, az utolsó oldalon,  amit olyan hirtelen fejezett be az illusztris szerző ahogy elkezdte. Nagyot koppant és – elhallgatott, vajon miért? Ki intette le, ki fenyegette meg?

 

       Itt is folytatja káros szokását és nem emlit neveket a nagy Barnán kivül.Tehát: az "utolsó Miok elnök", aki megkérdezte a "főrabbi urat", mi lesz most, jön a fasizmus? – Losonczi doktor főorvos volt, később a Szeretet (Zsidó) kórház igazgatója. A már emlitett Kollega a párttag Salgó (Balgó, Dalgó) főrabbi volt, aki itt kipellengérezi Schvartz Móric főrabbi főbenjáró vétkét: "engedély nélkül" ment át Belgiumból Hollandiába...

Ki volt az a főrabbi, akit puccsszervezéssel vádolt az  "első számu kulcsfigura" (talán Ilike "bárónő, talán  Bárdi a kutyapecér), de Bakos Lajosról is hallgat a cikkiró, aki pedig a Sip utca aránylag rendes embere volt, bár mint politikai tiszt a néphadseregtől került oda.

 

     Az "első számu civil szervezet"ről sem irja meg KÁPÉ, kik voltak azok. Nekünk nincsenek titkaink: Ez volt a Mazsike, a fél és negyed zsidók "kultúr"egyesülete, a magyar jevszekció egy kései,  álcázott, liberális köntösbe bujt nyúlványa. Ezek később a levitézlett Szadeszben találtak menedéket.

 

    Kápé volt fönökét, a Hivatalt képviselő, saját árnyékától is félő "főrabbit" – Domán István dr-t -  sem emliti, azt aki nem volt hajlandó a két héber betüt -ה   ב- és a héber dátumot felirni a lapra. Ő maga jól lavirozott, mindenki azt hitte hogy a légynek sem árt a Kösztenbaum és az általa szerkesztett halálozási rovat is jól működött, a Hivatal nagy megelégedésére: a halottak nem tiltakoztak , nem jöttek vissza kisérteni és nem szerveztek puccsot.

 

    Még több folytatásra tervezte Kápé a sorozatot, a körösiek engedélyével és hogy most hirtelen befejezte, anélkül hogy elbucsuzott volt (csak a honlap sikszéjétől tudjuk, hogy ez volt az utolsó) ez azt jelzi hogy valamitől megijedt.

 

  Lehetséges lenne, hogy a jóindulatu birálattól, amihez nincs hozzászokva?

 

 

                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése